Αναρτήθηκε στις:24-09-20 13:50

Σουηδικό μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση με ατομικό κουμπαρά


Σαρωτικές αλλαγές με… σουηδικό μοντέλο έρχονται στην επικουρική ασφάλιση. Η κυβέρνηση προωθεί το σύστημα του «ατομικού κουμπαρά», δηλαδή την πλήρη κεφαλαιοποίηση, που θα αφορά καταρχήν υποχρεωτικά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Όλοι όσοι εργαστούν και ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου ή έπειτα από μια «ημερομηνία ορόσημο» θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο σύστημα. Ταυτόχρονα όμως θα δοθεί η δυνατότητα και σε σημερινούς νέους εργαζόμενους που είναι «φρεσκοασφαλισμένοι» να ενταχθούν προαιρετικά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, σημερινοί εργαζόμενοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, για παράδειγμα έως 5 ή έως 10 έτη ασφάλισης ή και νέοι σε ηλικία, θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα του «κουμπαρά» εφόσον το θελήσουν. Πρόσβαση αναμένεται να δοθεί και σε ασφαλισμένους που σήμερα δεν έχουν επικουρική, για παράδειγμα ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Επενδυτικό προϊόν


Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης, που προτείνει και η επιτροπή Πισσαρίδη, είναι το εξής: Οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι δεν θα χρησιμοποιούνται για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον νέο «κουμπαρά», ώστε να πληρωθούν οι δικές τους συντάξεις στο μέλλον. Το ύψος της νέας επικουρικής δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη ασφάλισης του εργαζόμενου και τις συντάξιμες αποδοχές του, αλλά θα εξαρτάται και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού λογαριασμού. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ θα μπορεί να αλλάζει τη βαθμίδα του χαρτοφυλακίου του, πιθανότατα κάθε τρία χρόνια. Η απουσία επιλογής επενδυτικού προϊόντος θα κατατάσσει αυτομάτως τον ασφαλισμένο στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού ρίσκου.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να θεσπιστούν δικλίδες ασφαλείας, ώστε η σύνταξη να μην υπολείπεται του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί.


naftemporiki.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img