Αναρτήθηκε στις:14-03-19 13:21

Lotify: Νέα e-πλατφόρμα ενάντια στo λαθρεμπόριο ποτών


Η νέα πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο στα χέρια των ελεγκτικών αρχών, παρουσιάστηκε χθες, σε εδική εκδήλωση στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΑΠΑΠΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρει το όνομα Lotify, παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών προς το υπουργείο Οικονομικών κι αποτελεί ένα απλό στη χρήση του εργαλείο για τον εντοπισμό των ύποπτων για λαθρεμπόριο και παράνομα εισαχθέντων παρτίδων ποτών.

Στο σύστημα έχουν εγγραφεί ήδη το 80% εισαγωγέων και διανομέων αλκοολούχων ποτών στη χώρα, ενώ ο στόχος είναι να επεκταθεί και στους μικρούς παραγωγούς. Οι συγκεκριμένοι θα εγγράφουν στην πλατφόρμα τους κωδικούς αριθμούς των παρτίδων ποτών (Lot), καθώς και το σημείο στο οποίο βρίσκονται (τελωνείο, αποθήκες κλπ). Έτσι, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορούν κατά τους ελέγχους τους στα κέντρα διασκέδασης ή οπουδήποτε αλλού, να τσεκάρουν αν η παρτίδα που ελέγχουν έχει δηλωθεί, καθώς και τη διαδρομή της. Από τη διασταύρωση θα προκύπτει αν η παρτίδα ποτών είναι νόμιμη ή ύποπτη ως προϊόν λαθρεμπορίου.

Σε πρώτη φάση, κατά την πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας, θα πιστοποιηθούν 200 ελεγκτές της ΑΑΔΕ οι οποίοι, με συγκεκριμένους κωδικούς, θα μπορούν να την χρησιμοποιούν.

Με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς αλκοολούχων ποτών, το ύψος του λαθρεμπορίου ποτών εκτιμάται στο 10- 20% του όγκου των πωλήσεων ή περίπου στα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΑΜΠΕ

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ