Αναρτήθηκε στις:12-02-19 12:15

Κούρεμα καταθέσεων: Πόσο κινδυνεύουν οι Έλληνες, τι ισχύει για το bail in


Αν είναι κάτι που τρομάζει τους πολίτες και προκαλεί πανικό στις κυβερνήσεις (και την οικονομία βεβαίως) αυτό δεν είναι άλλο από το κούρεμα καταθέσεων. Η απώλεια μέρους ή του συνόλου των αποταμιεύσεων για κάποιον αποτελεί αιτία πολέμου και γι’ αυτό γίνονται πάντα προσπάθειες να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Μετά τα διπλά μηνύματα για την τύχη των τραπεζών που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Δραγασάκης, επανήλθε στη συζήτηση το ενδεχόμενο να κουρευτούν καταθέσεις σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων με τα κόκκινα δάνεια.

Όπως λένε οι γνωρίζοντες, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, η τέταρτη κατά σειρά, θα μπορούσε να λάβει δραματικές διαστάσεις. Κανένας δεν την προβλέπει στους κόλπους των τραπεζιτών στην παρούσα φάση, όλοι την τρέμουν.

Σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο», οι προειδοποιήσεις Δραγασάκη, έβαλαν στο κάδρο τους φορολογούμενους, οι οποίοι – στο απευκταίο σενάριο – κινδυνεύουν να πληρώσουν τα σπασμένα. Δεν είναι μόνο οι φορολογούμενοι, συμπληρώνει πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε ακραία σενάρια, μη ορατά υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι και οι καταθέτες.

Από το 2016 έχει τεθεί σε ισχύ η πανευρωπαϊκή οδηγία για το bail in και παρότι τραπεζικές και ευρωπαϊκές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησής της στην Ελλάδα, υπάρχει.

Η οδηγία προβλέπει πως αν μια τράπεζα βρεθεί σε σημείο πτώχευσης, οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα καλύπτουν το κόστος αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, ζητείται από τους πιστωτές να συνεισφέρουν, ενώ τελευταίοι συμβάλλουν εκείνοι που έχουν μη καλυπτόμενες καταθέσεις (ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ).

Καμία ελληνική τράπεζα δεν απειλείται σήμερα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπως επανέλαβε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με υψηλότερους μάλιστα των απαιτούμενων ελάχιστων δεικτών και μόλις πέρυσι πέρασαν μια ακόμα δοκιμασία stress test.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ύστερα από χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 8,1 δισ. ευρώ φτάνοντας τα 134,5 δισ. ευρώ. Στο ερώτημα εάν διατρέχουν κίνδυνο, αρμόδιες πηγές απαντούν κατηγορηματικά αρνητικά, υπό τις παρούσες συνθήκες. Εκτός και εάν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων αγνοήσουν παντελώς τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος προτάσσοντας μόνο το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνέστησε σοβαρότητα σε όλες τις πλευρές. Αυτήν τη σοβαρότητα περιμένουν οι θεσμοί να επιδείξει η κυβέρνηση προκειμένου να μη διαταραχθεί στο ελάχιστο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και συνακόλουθα η μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία εστάλη στους θεσμούς, προβλέπει νέο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 250.000 ευρώ, έναντι 280.000 ευρώ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των τραπεζών. Η «ετυμηγορία» των θεσμών αναμένεται και οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι θετικές.

Σε περίπτωση μονομερών ενεργειών κόντρα στις αντοχές οικονομίας και τραπεζών, οι θεσμοί διαμηνύουν πως η δόση των 750 εκατ. ευρώ που θα κριθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα είναι μόνο το πρώτο σοκ.

Τι λένε οι τράπεζες


Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», στους κόλπους των τραπεζιτών είναι κοινό μυστικό πως εάν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά και αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων ( 44% του συνόλου ή 84 δισ. ευρώ) αργά ή γρήγορα κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί μια ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις (2013: 28,5 δισ. ευρώ, 2014: 8,3 δισ. ευρώ και 2015: 10,7 δισ. ευρώ) και αν χρειαστεί τέταρτη δύσκολα θα βρεθεί ιδιώτης να βάλει νέα κεφάλαια, ενώ η κρατική ενίσχυση αποκλείεται. Ετσι, στο προσκήνιο θα μπορούσε να έρθει η οδηγία για το Bail in.

Μια κρίσιμη παράμετρος στην οδηγία για τη «διάσωση με ίδια μέσα» – όπως μεταφράζεται στα ελληνικά η οδηγία για το Bail in – είναι ότι δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση όπου πρόκειται για ένα πρόβλημα συστημικό. Στην ελληνική περίπτωση, το θέμα των κόκκινων δανείων είναι ξεκάθαρα συστημικό ζήτημα. Θεωρητικά, λοιπόν, αυτή και μόνο η πτυχή απενεργοποιεί τον κίνδυνο να συζητηθεί ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων. Οπως παρατηρεί, όμως, στέλεχος με γνώση των τραπεζικών εξελίξεων, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν ανακύψει πρόβλημα σε μία τράπεζα.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ