Αναρτήθηκε στις:08-02-18 11:50

Ιστορικά, γεωγραφικά, θρησκευτικά και άλλα στοιχεία της ταυτότητας της Μακεδονίας


Επιμέλεια έρευνας: Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου


ΜΕΡΟΣ Α

Η κεντρική και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στην υφήλιο, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μας έταξε να περιστοιχιζόμαστε από λαούς, οι οποίοι στο διάβα των αιώνων, την επιβουλεύονται και την υπονομεύουν. Τις τελευταίες δεκαετίες ένας ακόμη επίβουλος γειτονικός μας λαός αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητά της. Πρόκειται για το τεχνητό κρατίδιο των Σκοπίων, στα βόρεια σύνορά μας, το οποίο δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα, για να προωθήσει διεθνή συμφέροντα στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής.

Ο λαός αυτός, παρ’ ότι αδύναμος, (αριθμητικά, οικονομικά, πολιτισμικά, κλπ.), προβάλλει απίστευτα παράλογες αξιώσεις εις βάρος της εθνικής μας ιστορίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Επειδή στερείτο ιστορικής παραδόσεως, σφετερίστηκε τη δική μας και την οικειοποιήθηκε, για να έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει «λαμπρά ιστορική συνέχεια». Σφετερίστηκε την ιστορική μνήμη και παράδοση της ελληνικής μας Μακεδονίας, παραβλέποντας πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αρχαία Μακεδονία του μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, που ήταν γνήσιοι έλληνες και ομιλούσαν την ελληνική γλώσσα. Και τούτο διότι ο λαός αυτός είναι ουσιαστικά σλαβικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε περί τον 7ο μ. Χ. αιώνα σε περιοχή της ευρύτερης αρχαίας Μακεδονίας. Αποσιωπώντας το γεγονός αυτό και παραχαράσσοντας την ιστορία, εμφανίζεται ως «μακεδονικός» με δική του «μακεδονική γλώσσα», ώστε να κατασκευάσει «μακεδονική εθνότητα». Και το χειρότερο, καλλιεργεί αλυτρωτική ιδεολογία, στοχεύοντας στην «απελευθέρωση των εδαφών», που βρίσκονται κάτω από την ελληνική κυριαρχία και στην ενοποίηση της Μακεδονίας στις αρχαίες εδαφικές της διαστάσεις υπό τη δική του κυριαρχία.


Σύντομα ιστορικά στοιχεία για το κρατίδιο των Σκοπίων

Το κρατίδιο των Σκοπίων έλκει την ύπαρξή του από της συστάσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, (29.11.1943), με την νίκη των παρτιζάνων κομμουνιστών, υπό την ηγεσία του Κροάτη Τίτο. Για να αποδυναμωθεί η Σερβία, η οποία ήταν και το μεγαλύτερο από τα κράτη της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ακόμα κρατιδίου, στα νότια σύνορά της, στην περιοχή, η οποία είχε την ονομασία Βαρδανία (Vardarska Banovina). Ονομάστηκε δε ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Όμως αμέσως μετά τα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής υιοθέτησαν τον πανσλαβισμό και τον χρησιμοποίησαν για να ελέγξουν την Βαλκανική. Ο ίδιος ο Τίτο, αφού αποστασιοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση, οραματίστηκε τη δική του κομμουνιστική ένωση των Βαλκανίων, με αυτή των έξι κρατών και έντεκα εθνών και πολλών μικρότερων εθνοτήτων της Γιουγκοσλαβίας. Θέλησε να δημιουργήσει τη δική του «υπερδύναμη», με τον «τρίτο δρόμο προς το σοσιαλισμό». Μια από αυτές ήταν και η «μακεδονική εθνότητα», η οποία εκτείνονταν σε τρία κράτη, την Βαρδανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η Βαρδανία και Βουλγαρία ήταν υπό κομμουνιστική επιρροή. Το πρόβλημα ήταν η Ελλάδα. Γι’ αυτό μετονόμασε τη Βαρδανία σε «Μακεδονία», για να μπορέσει έτσι να προωθήσει την κυοφορούμενη «μακεδονική εθνότητα», η οποία θα προήρχετο από την μελλοντική ενοποίηση της Μακεδονίας. Άλλος μεγάλος οραματισμός του Τίτο ήταν η ζωτική έξοδος προς το Αιγαίο. Γι’ αυτό η ελληνική Μακεδονία ονομάστηκε και «Μακεδονία του Αιγαίου». λαού»!


Ετυμολογικές παρατηρήσεις στις λέξεις: Μακεδονία

Η ετυμολογία του ονόματος Μακεδονία είναι η εξής: Ο κάτοικος της αρχαίας περιοχής “Μακεδνόν”, στα αρχαία ελληνικά λεγόταν “Μακεδνός” (π.χ., βλ. Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 1, §56: «Μακεδνόνκαλεόμενον»).

Η ρίζα “Μακ-” προέρχεται από το “μάκος”, τον Δωρικό τύπο του Αττικού “μήκος” (που είναι και η νεοελληνική λέξη). Με λίγα λόγια, το “Μακεδνός” σήμαινε: “ψηλός άνθρωπος”. Στα νέα ελληνικά υπάρχει η λέξη “μακρύς”. Η ίδια ρίζα είναι η πηγή του αγγλικού προθέματος “macro”, που προσδιορίζει αρκετές λέξεις ώστε να σημαίνουν μακρύ (macro•biotic, macro•instruction) ή μεγάλο (macro•cosm, macro•molecule).


Γεωγραφική Μακεδονία

Παρατηρούμε ότι η Σκοπιανή προπαγάνδα (υποστηριζόμενη από σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα) περί τριπλής γεωγραφικής Μακεδονίας (Ελλάδας, Σκοπίων, Βουλγαρίας), έχει διαδοθεί τόσο πολύ από δημαγωγούς και αντιπάλους της χώρας που δυστυχώς έχει αρχίσει να επηρεάζει και υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Για να το ανατρέψουμε:

Η σημερινή περιοχή που βρίσκονται γεωγραφικά τα Σκόπια είναι η αρχαία Παιονία (αν και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Παίονες). Η Παιονία δεν αποτέλεσε ποτέ γεωγραφικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας αλλά ήταν μία κατάκτηση του Μακεδονικού Βασιλείου(όπως δεκάδες άλλες). Τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας ήταν τα όρη Βαρνούντας, Βόρας, Κερκίνη και Όρβηλος (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια και της Ελλάδας).

Η περιοχή βόρεια των ορέων δεν υπήρξε γεωγραφικό κομμάτι της Μακεδονίας διότι η διέλευση των βουνών δεν ήταν καθόλου εύκολη, ενώ το δύσβατο μονοπάτι που ένωνε τη Μακεδονία με την Παιονία καθιστούσε την πολιτική διαχείριση των περιοχών αυτών από την Πέλλα ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μορφολογία δηλαδή και η γεωγραφία του ελληνικού εδάφους είναι αυτή ακριβώς που εξηγεί γιατί το βασίλειο των Αργεάδων εφάπτεται πλήρως και βρισκόταν μόνο εκεί που βρίσκεται η σημερινή ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας!

Γεωγραφικά λοιπόν άνω Μακεδονία ήταν και είναι η περιοχή της σημερινής Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ νότια Μακεδονία ήταν και είναι η Πιερία.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ