«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές οικολογικές περιοχές της Μεσογείου. Η περιορισμένη σύνδεσή του με το Ιόνιο Πέλαγος συμβάλλει στα ιδιαίτερα υδρολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του.
Υπάρχει ένας συνδυασμός γλυκών υδάτων και θαλασσίων υδάτων που το καθιστά κρίσιμο σημείο για τα μεταναστευτικά πουλιά και για αναπαραγωγή ψαριών. Το μέσο βάθος είναι 30m και το μέγιστο 60m. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μοναδικούς κόλπους στην Ελλάδα με μεγάλη σημασία. Οι πιέσεις που δέχεται ο Αμβρακικός Κόλπος είναι πολλές και πολυποίκιλες.
Η βιομηχανικής κλίμακας χοιροτροφία και πτηνοτροφία, τα φράγματα, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι πόλεις και τα λιμάνια, η σημαντική αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός στηρίζονται, εκμεταλλεύονται, αλλά και πιέζουν την πλούσια και ενδιαφέρουσα φύση.
Σε αυτό το κλειστό οικοσύστημα, που συνδέεται με το Ιόνιο Πέλαγος, καθρεφτίζονται όλες οι κλιματικές αλλαγές και ο τρόπος που αυτές αγγίζουν τον άνθρωπο. Από το 2008 είναι Εθνικό Πάρκο, παρομοιάζεται με μικρογραφία της Μεσογείου, έχει πλούσια βιοποικιλότητα, φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς θαλάσσιας μεγαπανίδας (δελφίνια, χελώνες, σαλάχια, και άλλα) και περιλαμβάνει δύο περιοχές Natura 2000. Υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο βάθος και οδηγείται το οικοσύστημα σε κατάρρευση με αποτέλεσμα ορισμένα είδη να ανεβαίνουν μέχρι και τα δυόμιση μέτρα. Οι ντόπιοι της περιοχής, σε μεγάλο βαθμό, βιοπορίζονται από τους φυσικούς πόρους και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες του Κόλπου. Η ευημερία λοιπόν της τοπικής κοινότητας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευημερία του τοπικού οικοσυστήματος συνολικά.
Πριν μερικά χρόνια τοποθετήθηκαν σταθμοί τηλεμετρίας για μέτρηση της ποιότητας του νερού, με σκοπό να μεταδοθούν τα δεδομένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να γνωρίζουν οι αρμόδιοι σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Κόλπος.
-Τι γίνεται με τους σταθμούς τηλεμετρίας στον Αμβρακικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή; Λειτουργούν;
-Τι κόστος έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την συντήρηση αυτών;
-Η ποιότητα νερού στον κόλπο σε ποια κατάσταση είναι;
-Λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί στα χοιροτροφία και σε κάθε είδος κτηνοτροφικής η χοιροτροφικής εγκατάστασης;».