Αναρτήθηκε στις:28-05-24 16:04

Ημερίδα: «Γη, νερό, πέτρα: Ιστορίες γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου»


Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2024 και του εορτασμού της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. ως φορέας διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας διοργανώνουν την ημερίδα: «Γη, νερό, πέτρα: Ιστορίες γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου».

Η ημερίδα θα λάβει χώρα το πρωί του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Κόνιτσας και περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες γεωλόγους με θεματολογία σχετική με τα πετρώματα, το νερό, τις πηγές, τα ρήγματα και τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Ειδικότερα το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

• «Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO: Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια», Υποψ. Διδακτόρισσα, Γεωργία Κιτσάκη & Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Γεωπάρκο Βίκου-Αώου- Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.

• «Ενεργά ρήγματα και σεισμική επικινδυνότητα στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

• «Το νερό, το αίμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Δρ. Ευάγγελος Νικολάου, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.)

• «Από την θάλασσα στις κορυφές της Τύμφης και του Σμόλικα: Ορυκτά και Πετρώματα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Δρ. Χρήστος Στεργίου, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε επιλεγμένους γεώτοπους του Γεωπάρκου, και συγκεκριμένα στην πηγή «Νέλες» Κλειδωνιάς και στο «Ρήγμα Κόνιτσας», όπου θα παρουσιαστούν επιτόπου στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε γεωλογικού σχηματισμού.

Παράλληλα, τόσο το Σάββατο (1/6/2024)όσο και το πρωί της Κυριακής (2/6/2024) στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου θα βρίσκεται η φωτογραφική έκθεση «Τα Πετρώματα του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στο Μικροσκόπιο: Πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου». Η έκθεση αναδεικνύει άγνωστες λεπτομέρειες των ορυκτών και των πετρωμάτων τα οποία συνθέτουν την γεωποικιλότητα και την γεωκληρονομιά του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου. Οι υπεύθυνες της έκθεσης (Μαργαρίτα Μέλφου και Ευτυχία Περιστερίδου, Γεωλόγοι, υπ. Διδακτόρισσες του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.) θα είναι εκεί για να λύσουν όλες τις απορίες των παρευρισκόμενων.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και των συναφών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

10:30 - 13:30: Ημερίδα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κόνιτσας.

17:00 - 20:00: Επίσκεψη στους Γεώτοπους: «Πηγή Νέλλες» και «Ρήγμα Κόνιτσας» του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (Μετακίνηση των συμμετεχόντων με ιδία μέσα – Συνάντηση στο χωριό Κλειδωνιά, απόσταση από Κόνιτσα 15 λεπτά, 12 χλμ).

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου:

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024: 11:00-19:00

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024: 10:00-14:00img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img