Αναρτήθηκε στις:27-05-24 15:16

«Αρτινών Συνεργασία»: Αλήθειες και ψέματα για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων


Ανακοίνωση για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων εξέδωσε η παράταξη «Αρτινών Συνεργασία» με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σκοπός του παρόντος Δελτίου Τύπου της παράταξής μας είναι να αποσαφηνίσει τη θέση της «Αρτινών Συνεργασία» σχετικά με τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων. Πάγια θέση μας ήταν και είναι η εύρυθμη και χωρίς προβλήματα καθημερινότητα των δημοτών η οποία θα επιτυγχάνεται πάντα με νόμιμες διαδικασίες. Ποτέ δεν είπαμε όχι στην μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων, επιμείναμε όμως αυτό να γίνει εφόσον ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Παρακάτω παραθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες που τεκμηριώνουν τα παραπάνω:

Για την Νομιμότητα της Απόφασης του ΔΣ, για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-4-2024, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Χαρακλιάς, έφερε ως έκτακτο θέμα την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων στο κτήριο του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Χαλκιάδων.

Η παράταξη μας «Αρτινών Συνεργασία» προβληματίστηκε με το έκτακτο του θέματος γιατί: α) αφορά μεταστέγαση από έναν χώρο που είναι μέσα στον ιστό του χωριού- στο κέντρο του- σε έναν άλλον χώρο που βρίσκεται έξω από το χωριό, με όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης που συνοδεύουν αυτή τη μεταστέγαση β) δεν υπήρχε απόφαση ακαταλληλότητας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων για το υφιστάμενο κτήριο του Νηπιαγωγείου και γ) Δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Χαλκιάδων. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρήσαμε ότι το συγκεκριμένο θέμα που αφορά παιδιά είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο και να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις χωρίς να έχει πριν το ΔΣ καμία σχετική ενημέρωση. Για το λόγο αυτόν και ψηφίσαμε «Παρών» στην συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο η απόφαση του ΔΣ λήφθηκε, αφού ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίουτις 26-4-2024, ζητήσαμε με αίτησή μας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλου κ. Πατήλα -κοινοποιούμενη στον κ. Δήμαρχο και στον αρμόδιο κ. Αντιδήμαρχο Παιδείας- να ανακαλέσουν την σχετική υπ’ αρ. 92/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, διότι δεν λήφθηκε νόμιμα και να γίνουν όλες οι διαδικασίες ακολουθώντας τη σωστή και νόμιμη οδό, διότι:

-Δεν εξετάσθηκε η δυνατότητα της μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων από την αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας (σχετική νομοθεσία παρ. 4 του άρθρου 94, τουΝ.3852/ΦΕΚ 87 Α ́/2010, άρθρο 18 τουΝ.3467/ΦΕΚ 128- Α ́/2006, Υ.Α. 37237/ΣΤ1/ΦΕΚ 635,Β’/2007) και δεν προσκομίσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχετικό Πόρισμα Καταλληλότητας.

-Δεν εξετάσθηκε από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων, το υφιστάμενο κτήριο και δεν προσκομίσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η σχετική έκθεση ακαταλληλότητας, σύμφωνα και με το αρ.πρωτ.2509/11-4-2024 σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας.

-Δεν προσκομίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η σχετική απόφαση από το τοπικό συμβούλιο Χαλκιάδων, ώστε να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της και κατ’ επέκταση την βούληση των δημοτών του, για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων.

Από την στιγμή, που ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Πατήλας, ως όφειλε, δεν διασφάλισε την νομιμότητα της απόφασης του ΔΣ, καταθέσαμε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, κατά της υπ’ αρ. 92/2024 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, με θέμα «Μεταστέγαση Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων στο κτήριο του Παιδικού Σταθμού Χαλκιάδων» και ζητάμε την ακύρωσή της, διότι δεν λήφθηκε νόμιμα. Και διευκρινίζουμε για μια φορά ακόμη ότι δεν ζητήσαμε την ακύρωση της μεταστέγασης, αλλά την ακύρωση μιας απόφασης που πάρθηκε χωρίς να ακολουθήσουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.Χαρακλιάς και κα.Τσώλα, τις νόμιμες διαδικασίες.

Για τη σκοπιμότητα της απόφασης του ΔΣ, για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων


Ωστόσο προβληματιζόμαστε και για την σκοπιμότητα μιας τόσο βιαστικής απόφασης και θέλουμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις απορίες μας.

-Γιατί τόσα χρόνια οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας κ.κ. Σιαφάκας, Χαρακλιάς και Ευαγγέλου, ως αρμόδιοι και υπεύθυνοι και για την κατάσταση των σχολείων και την συντήρησή τους, δεν έθεσαν ποτέ θέμα για την ακαταλληλότητα του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων και δεν ζήτησαν ποτέ την μεταστέγαση του; Το πρόβλημα παρουσιάστηκε τώρα; Ή μήπως η μεταστέγαση εξυπηρετεί άλλους σκοπούς;

-Το υπάρχον Νηπιαγωγείο είναι μέσα στον ιστό του χωριού και ο παιδικός σταθμός βρίσκεται εκτός οικισμού, σε μια απόσταση μεταξύ τους 1.800 μέτρων. Θα ταλαιπωρήσουμε 17 νήπια και τις οικογένειες τους, μιας και η εν λόγω μεταστέγαση θα έχει αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης των νηπίων;

-Γιατί δεν ανησυχεί την Δημοτική Αρχή, το γεγονός ότι ο παιδικός σταθμός που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει 30 παιδιά από τα χωριά της ΔΕ Φιλοθέης, τώρα έχει 2-3 παιδάκια; Μήπως η μετακίνηση του Νηπιαγωγείου θέλει να καλύψει αυτό το κενό και σιγά σιγά να κλείσει ο Παιδικός Σταθμός της περιοχής;

-Αναφέρουμε ότι επί θητείας μας κάναμε ενεργειακή αναβάθμιση και τοποθέτηση ελαστικού τάπητα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ήταν και η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων.

-Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν επισκευάζει και δεν βελτιώνει τις εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων, μέσα στο καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο; Και εάν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επισκευή του, ας γίνει η προσωρινή μετακίνηση του για μία σχολική χρονιά.

Θεωρούμε ότι είναι εύλογα τα παραπάνω ερωτήματα και οι προβληματισμοί μας και θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Δήμαρχο κ. Σιαφάκα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χαρακλιά, την Αντιδήμαρχο Φιλοθέης κα. Τσώλα και τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Πατήλα, σχετικά με την σκοπιμότητα και την νομιμότητα της Απόφασης του ΔΣ για την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων στον Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων.

Η Δημοτική Αρχή δεν είναι η μόνη που έχει ευαισθησίες, όλοι μεγαλώσαμε παιδιά, όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι μέσα σε ασφαλές και όμορφο περιβάλλον στο σχολείο τους. Η Δημοτική Αρχή αποφασίζει και διοικεί τον Δήμο, αλλά εμείς, ως αντιπολίτευση, αλλά και με τις γνώσεις μας ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είμαστε πάντα στη διάθεσή της για το καλό της Άρτας και των Αρτινών.

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο νέος Δήμαρχος κ. Σιαφάκας και οι Αντιδήμαρχοι του, ότι είναι θεσμική υποχρέωσή τους να απαντούν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Όπως λένε θέλουν να ακούνε την γνώμη των πολιτών, θα πρέπει να ακούνε και την γνώμη της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί Αρτινούς πολίτες».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img