Αναρτήθηκε στις:13-02-24 17:42

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή η αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία


Μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Επικρατείας και αν. Καθηγητή Ογκολογίας Όθωνα Ηλιόπουλου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν ερώτηση με θέμα «Η αναστολή λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ) στερεί κρίσιμες δυνατότητες από τους ασθενείς με νεοπλασίες» εγκαλώντας την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης καθώς για 2 χρόνια μετά την αναστολή λειτουργίας του ΕΔΙΑΟ και παρά τις σχετικές εξαγγελίες για επανεκκίνηση της λειτουργίας του αρχές του 2022 το Δίκτυο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην παρέχει υπηρεσίες.

Το ΕΔΙΑΟ ιδρύθηκε το Μάιο 2018 με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποτελώντας μία από τις ερευνητικές εμβληματικές πρωτοβουλίες με άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα που ξεκίνησαν και χρηματοδοτήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η λειτουργία του ΕΔΙΑΟ τοποθετούσε την Ελλάδα ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες που διαμόρφωναν και υλοποιούσαν την Ιατρική Ακριβείας παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους καρκινοπαθείς και προωθώντας την έρευνα στον καρκίνο.

Ωστόσο το ΕΔΙΑΟ παρά την ουσιαστική αναβάθμιση της κλινικής πρακτικής που προσέφερε τα χρόνια της λειτουργίας του και την συστηματική και καθοριστική παρέμβαση στον τομέα προαγωγής υγείας που καθιέρωσε, ανέστειλε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο 2021. Το διάστημα που προσέφερε υπηρεσίες το Δίκτυο κατέγραψε πάνω από 5.500 διαγνωστικές εξετάσεις, συνεργάστηκαν με αυτό 450 ιατροί και δημιουργήθηκαν 45 θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στις οποίες εργάστηκαν νέοι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά 25 μήνες μετά την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τύχη του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, χωρίς καμία απολύτως διευκρίνηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ασθενείς με νεοπλασματική νόσο θα μπορούσαν σήμερα χωρίς ιδιωτική δαπάνη να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες μοριακής διάγνωσης και οι θεράποντες ιατροί να επιλέγουν την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ξεχωριστό ασθενή. Παράλληλα αυτήν την διετή περίοδο αναστολής χάθηκαν προοπτικές επιστημονικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης σε υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό.

Με αυτά τα δεδομένα οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν αν υπάρχει σχέδιο για την επαναλειτουργία του ΕΔΙΑΟ και αν ναι γιατί δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ή έστω δημοσιοποιηθεί, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την πρόληψη, θεραπεία και ολιστική φροντίδα των ογκολογικών περιστατικών και γιατί η ελληνική Πολιτεία εγκατέλειψε μία παρέμβαση που θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότο» για την αντιμετώπιση της διαρροής νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ