Αναρτήθηκε στις:02-02-16 01:28

Ερώτηση Γ. Στύλιου και άλλων βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Παιδείας


«Αγωνίας συνέχεια στις μετεγγραφές των φοιτητών»

Το χειμερινό Ακαδημαϊκό εξάμηνο έχει παρέλθει και οι φοιτητές δεν γνωρίζουν ακόμη αν δικαιούνται μετεγγραφές στις σχολές προτίμησής τους. Το θέμα ανέδειξε με ερώτησή του, που συνυπογράφουν 20 ακόμη Βουλευτές, προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αναφέρει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε ότιτο Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. Ο φοιτητές θα δύνανται να απευθύνονται σε αυτή για την επανεξέταση της αίτησής τους.

Με ευθύνη του Υπουργείου, αναφέρει ο κος Στύλιος, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το εξάμηνο. Οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων. Μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία οι οικογένειες αυτές αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται, κατά κανόνα με χαμηλές απολαβές, και δηλώνουν το δικό τους ΑΦΜ. Οι φοιτητές αυτοί δεν δικαιούνται μετεγγραφή διότι συνυπολογίζεται και το εισόδημα των γονέων.

Αποδεικνύεται, συνεχίζει ο κος Στύλιος, ότι το εισόδημα ως το κριτήριο με αυξημένη βαρύτητα για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο. Δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά κριτήρια όπως ορφανά τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων - φοιτητών.

Ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή. Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά.

Οι καθυστερήσεις, ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα του Υπουργείου ακυρώνουν τα όνειρα για σπουδές χιλιάδων νέων μας παρόλο που είναι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Καταλήγοντας οι 21 «γαλάζιοι» βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό

• Πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;

• Τι προτίθεστε να πράξετε για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια;

• Θα επανεξετάσετε τους συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια;
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img