Αναρτήθηκε στις:22-01-16 16:10

Ξανθός: Προς επικύρωση το Πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα


Πολύ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το κάπνισμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το πρωτόκολλο θα είναι ενσωματωμένο με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαιοειδών.

«Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και σύντομα θα είναι έτοιμο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πρόβλεψη συντονιστικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, την ευθύνη του οποίου θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα επικαιροποιηθούν οι ποινές και οι διασυνδέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι 170 χώρες έχουν ήδη υπογράψει εδώ και τρία χρόνια το πρωτόκολλο, ενώ στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει επικυρωθεί.

Ο κ. Ξανθός, χαρακτήρισε την ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου στο ελληνικό δίκαιο ως κρίσιμο θέμα, σημείωσε ότι έγινε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του, και σύντομα θα πάρει τη μορφή νόμου ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η θεσμική εκκρεμότητα.

«Η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά το 25% του λαθρεμπορίου και η απώλεια δημοσίων εσόδων υπερβαίνει τα 700 εκατ. ετησίως, αλλά αφορά και τις επιπτώσεις στην υγεία γιατί είναι μη ελεγχόμενα. Το κάπνισμα είναι σημαντική απειλή για την Ευρώπη. Μόνο κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πληθώρα νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ