Αναρτήθηκε στις:19-03-19 13:17

Εκστρατεία «I am and I will» και «Δρόμος του Γιοφυριού»


Ο φετινός «Δρόμος του Γιοφυριού», η φετινή αθλητική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας, είναι αφιερωμένος στη μάχη κατά του καρκίνου ύστερα από αίτημά μας προς τον Δήμο Αρταίων. Το σύνθημα “I am and I will” κυριαρχεί στα λογότυπα της διοργάνωσης. Ως Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του μαστού «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι» θεωρούμε επιβεβλημένο να εξηγήσουμε την σημασία του συνθήματος «I am and I will” αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει ο καθένας μας για λιγότερο καρκίνο στη ζωή μας. Δεν αρκεί να συμμετάσχουμε στον φετινό «Δρόμο του Γιοφυριού», επιβάλλεται να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές κατά του καρκίνου.

A. ΣΥΝΘΗΜΑ “I AM AND I WILL”


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία η οποία καθιερώθηκε από την UICC (Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου) το 2000 και στοχεύει με ένα σύνθημα κάθε φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κατά του καρκίνου.

Η Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, σηματοδότησε την έναρξη της τριετούς εκστρατείας "I am and i will..." ("Είμαι.. και σκοπεύω να...") η οποία απευθύνει μια δυνατή έκκληση για δράση ζητώντας προσωπική δέσμευση απ' όλους να συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Το "I am and i will..." ("Είμαι ...και σκοπεύω να...") αντιπροσωπεύει τη δύναμη των μεμονωμένων ενεργειών που γίνονται τώρα για να επηρεάσουν θετικά το μέλλον μας. Των ενεργειών που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας, ανάλογα με την ιδιότητα και τις δυνατότητές του, ώστε να μάθει περισσότερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και να αναλάβει δράση αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του και βοηθώντας τον συνάνθρωπο του με τελικό στόχο μια ζωή με λιγότερο καρκίνο για όλους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας (ΠΟΥ), πάνω από το 30% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν, με την ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.

B. ΠΡΟΛΗΨΗ


Ας δούμε λοιπόν ποιοι οι παράγοντες κινδύνου και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε:

1. ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ


Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης καθώς και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Προληπτικές Δράσεις


► Διακοπή του καπνίσματος


Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται ακόμη πιο ισχυρά με το πέρασμα του χρόνου.

► Αποφυγή της παχυσαρκίας


Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σαφή σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα).

► Άσκηση


Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ φαίνεται ότι συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αλλά, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται ότι η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους. Το απαραίτητο επίπεδο σωματικής άσκησης είναι τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Ο έλεγχος του βάρους και η άσκηση ιδανικά πρέπει να ξεκινούν σε μικρή ηλικία, αλλά, ακόμη και αν ξεκινήσουν αργότερα, τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγάλα.

► Υγιεινή διατροφή


Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

► Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ


Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και για καρκίνωμα οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 g αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10 g την ημέρα.

► Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο


Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η πλήρης αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ή τουλάχιστον η αποφυγή έκθεσης από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. που οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της έκθεσης στον ήλιο.

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Από αρκετές μελέτες προκύπτει ότι το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο του ατόμου σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Οι καρκίνοι του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζονται συχνότερα στα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται συχνότερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα κατώτερα, για την ακρίβεια, ο καρκίνος του τραχήλου, ο οποίος προκαλείται από τον ιό HPV, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το σύνολο δε της θνησιμότητας από κακοήθεις νεοπλασίες φαίνεται να σχετίζεται άμεσα και ισχυρά με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, τη χρόνια ψυχο-κοινωνική επιβάρυνση και καταστάσεις όπως η ανεργία κ.ο.κ. Έχει επίσης πλήρως τεκμηριωθεί ότι για τις περισσότερες μορφές καρκίνου (π.χ. του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού) άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διάγνωση του καρκίνου σε πιο προχωρημένα στάδια και πλημμελή θεραπεία.

3. ΛΟΙΜΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Πιο σημαντικοί από αυτούς είναι οι ιοί της Ηπατίτιδας Β και C (ευθύνονται για την εμφάνιση μέρους των καρκίνων του ήπατος) και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), κάποιοι τύποι του οποίου αποτελούν την κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ και ο HIV φαίνεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση μορφών καρκίνου. Επίσης, σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες) φαίνεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές κακοηθών νεοπλασιών.

Προληπτικές Δράσεις


► Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο


Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ε.Ε. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Και τα δύο εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι των τύπων 16 και 18 του HPV, που εκτιμάται ότι ευθύνονται για 73% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου στην Ευρώπη. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Καρκίνος του ήπατος. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Εδώ και μια εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης από το εμβόλιο αυτό ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

► Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος


Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες και οι επίσημες κρατικές οδηγίες για προστασία από τις ακτινοβολίες.

4. ΓΗΡΑΝΣΗ


Η γήρανση είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του καρκίνου. Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται δραματικά με την ηλικία και πιθανότατα οφείλεται σε συσσώρευση των κινδύνων για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου με την ηλικία. Η συνολική συσσώρευση κινδύνων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης των κυτταρικών ανωμαλιών γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε προχωρημένη ηλικία.

Γ. ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ


Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ


• Μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Αντιπροσωπεύει το 26,5% του συνόλου των νέων περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες στις χώρες της Ε.Ε. και ευθύνεται για 17,5% των θανάτων από καρκίνο. Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν αλλοιώσεις στο μαστό προτού ακόμη αναπτυχθεί όγκος που μπορεί να ανιχνευθεί με ψηλάφηση και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η εξέταση πρέπει να γίνεται τακτικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ο τακτικός έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να ξεκινά νωρίτερα.

• Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει το 90% των περιστατικών καρκίνου και πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά από όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 20-25 ετών. Η συχνότητα εφαρμογής του εξαρτάται από το ιστορικό κάθε γυναίκας.

ΑΝΔΡΕΣ


• PSA. Ο καρκίνος του προστάτη, ένα από τα κύρια αίτια θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της εξέτασης PSA. Δεν υπάρχουν συστάσεις για καθολική χρήση του τεστ, αλλά το τεστ PSA συνιστάται στους άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη μετά την ηλικία των 50 ετών.

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ


• Εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού (ορθοκολικός καρκίνος) είναι από τους συχνότερους τύπους καρκίνου και στα δύο φύλα στις αναπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Η προληπτική εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση τυχόν πολυπόδων και στην αφαίρεσή τους πριν αυτοί καταστούν κακοήθεις, καθώς και στην ανίχνευση τυχόν νεοπλάσματος σε πρώιμο στάδιο. Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτική εξέταση.

(Πηγή: Υπουργείο Υγείας)Όποιος και αν είστε, λοιπόν,- επιζών, φροντιστής, συγγενής, φίλος, εθελοντής, επιχειρηματίας, εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικός, μαθητής, φοιτητής... άνθρωποι που αγαπάμε τη ζωή... - κάντε ΤΩΡΑ την προσωπική σας δέσμευση και αναλάβετε ΤΩΡΑ δράση για έναν κόσμο με λιγότερο καρκίνο.

«ΕΙΜΑΙ μητέρα ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου»

«ΕΙΜΑΙ καθηγητής ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ενημερώσω τους μαθητές μου για τις συνέπειες του αλκοολισμού»

«ΕΙΜΑΙ φοιτητής ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ σταματήσω το κάπνισμα»

«ΕΙΜΑΙ νέος ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ γυμνάζομαι περισσότερο»

«ΕΙΜΑΙ Δήμαρχος ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ περιορίσω την τοξικότητα στην πόλη μας»

«ΕΙΜΑΙ Διοικητής του Νοσοκομείου ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ γίνονται περισσότερες μαστογραφίες καθημερινά στο Νοσοκομείο μας»

«ΕΙΜΑΙ πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ οργανώσω ομάδες εθελοντών ιατρών για επίσκεψη στα χωριά και δωρεάν κλινική εξέταση μαστού»

«ΕΙΜΑΙ ιατρός ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ κάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο σε άπορους και ανασφάλιστους»

«ΕΙΜΑΙ αγρότης ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ περιορίσω στο ελάχιστο τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιώ»

«ΕΙΜΑΙ πάροχος κινητής τηλεφωνίας ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ περιορίσω ακόμη περισσότερο την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας»

Η δική μας δέσμευση στα πλαίσια της εκστρατείας "I am and i will..." είναι "ΕΙΜΑΣΤΕ ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου του μαστού ΕπιΣτήθιοι Φίλοι Αρτας ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΟΥΜΕ ΝΑ συνεχίσουμε τις δράσεις μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ζωή με λιγότερο καρκίνο, δική μας και των συνανθρώπων μας, μένοντας όρθιοι και μαχητικοί και προπαντός περνώντας όμορφα την κάθε στιγμή, τιμώντας τη ζωή, καταφέρνοντας μέσα από την συλλογικότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, χωρίς να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι πάντα Κέρδος!»

Σας καλούμε όλους να συμπορευτείτε μαζί μας!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ