Αναρτήθηκε στις:14-02-18 13:37

Σε εκδήλωση του 6ου γυμνασίου Πάτρας συμμετείχε ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα»


Γράφει η Σοφία Κασελούρη
Φωτό: Στέφανος Μίχος


Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα», κατόπιν προσκλήσεως από το 6ο γυμνάσιο Πάτρας, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Πάτρα, την οποία διοργάνωσε το σχολείο που είχε το χρώμα και το άρωμα του λαϊκού πολιτισμού, στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» για παιδιά και γονείς, όπου με την έννοια του εθελοντισμού στηρίζονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ψυχή της διοργάνωσης η πολυτάλαντη διευθύντρια του 6ου γυμνασίου Πάτρας, Βασιλική Γιολδάση. Τον Όμιλο ακολούθησε και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς. Χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυναν η πρόεδρος του Ομίλου, Αλέκα Γιολδάση και ο χοροδιδάσκαλος, Σπύρος Νεραϊδιώτης.


Το παρελθόν συνάντησε το μέλλον

Το 6ο γυμνάσιο Πάτρας συνεργάσθηκε με τον Λαογραφικό Όμιλο «Τα Τζουμέρκα», στο πλαίσιο συμμετοχής στο «Νοιάζομαι και Δρω», ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμμετάσχουν πιο ενεργά, στην διατήρησή της.

Έτσι ξεκίνησαν να μάθουν το Ηπειρωτικό γαϊτανάκι και ηπειρώτικους χορούς. Είχαν την ευκαιρία να ντυθούν με τις παραδοσιακές στολές και να συνειδητοποιήσουν ότι η παράδοση εξελίσσεται μέσα στην ουσιαστική συμμετοχή μας σ’ αυτή.

Η παιδαγωγική ομάδα του «Νοιάζομαι και Δρω» του 6ου γυμνασίου Πάτρας, ο συντονιστής του προγράμματος, Γιάννης Βλάχος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αρταίων, ο χοροδιδάσκαλος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας, Αλέξανδρος Χάϊδος. Συμμετείχαν και προέτρεψαν τους μαθητές να συμμετέχουν σε δράσεις πολιτισμού γιορτάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 6ο γυμνάσιο συμμετέχει για πρώτη φορά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας «Νοιάζομαι και Δρω» που αφορά στον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό προτεραιότητα. Η διευθύντρια του 6ου γυμνασίου, Βασιλική Γιολδάση, πρότεινε στον αντιδήμαρχο την συνέχιση της συνεργασίας σε επίπεδο Δήμων.


Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Χαρακλιάς

Ενθουσιασμένος από την ωραία εκδήλωση και την δυναμική συμμετοχή και παρουσίαση των μαθητών του 6ου γυμνασίου Πάτρας ο κ. Χαρακλιάς απευθυνόμενος στους μαθητές υπερτόνισε την έννοια του εθελοντισμού σε τομείς πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού. Ο εθελοντής επιτελεί λειτούργημα, υπογράμμισε, και φεύγοντας από την αίθουσα σίγουρα θα μετέφερε, όπως είπε στους μαθητές, τα σπουδαία μηνύματα και στους δικούς σας φίλους για ένα καλύτερο αύριο.


Η πρόεδρος Αλέκα Γιολδάση

Ο Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» έχει την τύχη να διοικείται από ένα νέο και δυναμικό δημοτικό σύμβουλο όπου η ψυχή του Ομίλου, Αλέκα Γιολδάση, βάζει πάντα ψηλά τον πήχη και τον πετυχαίνει με τους συνεργάτες της και τους δύο αξιόλογους χοροδιδάσκαλους, Σπύρο Νεραϊδιώτη και Σπύρο Καμπέρη.

Πάντα με ποιοτικές εκδηλώσεις ο Όμιλος αποσπά τα εύσημα για το ήθος και την ποιότητά του. Οι χοροδιδάσκαλοι, όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος, προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και το μεράκι τους για τα πατροπαράδοτα.


Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης

Ο χορός είναι θείο δώρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σπύρος Νεραϊδιώτης και στα βιβλία του, και οι Ηπειρώτες δημιουργούν ένα τεράστιο λαϊκό πολιτισμό. Ένα μέρος του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου είναι η μουσικοχορευτική παράδοση, όπου κάθε περιοχή έχει το δικό της ύφος και χρώμα.

Ο Σπύρος είχε την δυνατότητα να διδάσκει στο 6ο γυμνάσιο χορούς από την Άρτα και συγκεκριμένα από τα Τζουμέρκα. Το γαϊτανάκι ήταν και το σπουδαιότερο κομμάτι της εκδήλωσης όπου το ευχαριστήθηκαν μαθητές και καθηγητές και χόρεψαν με την ψυχή τους. Το γαϊτανάκι είναι ένα έθιμο που διατηρείται αυτούσια μέχρι τις ημέρες μας. Είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με την Αποκριά. Είναι ένα ωραίο παιχνίδι, όπως λέει και ο ίδιος, με μια ξέφρενη διασκέδαση. Με τις κορδέλες να πλέκονται γύρω από το κοντάρι σε έναν χορό που συμβολίζει την συμφιλίωση, την ενότητα και την έκφραση.

Ο χορός, όπως είπε στις αναλύσεις του, ο χοροδιδάσκαλος με την βαθύτερη έννοιά του είναι ένα απέραντο ανοιχτό πανεπιστήμιο ζωής.


Η πολιτιστική κληρονομιά

Αφορά παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγενέστερους. Με τα πολιτιστικά αγαθά διατηρούνται οι λαϊκές παραδόσεις, οι γιορτές και οι τελετές, η μουσική, οι χοροί, τα τραγούδια, οι μύθοι, τα έθιμα, οι προφορικές παραδόσεις και άλλες μαρτυρίες του παραδοσιακού λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.

Η πολιτιστική κληρονομιά συνίσταται από τα μη ψηλαφητά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου πολιτισμού. Γι’ αυτό είναι πιο δυσχερής και η διατήρησή της. Για να διατηρηθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά ως στοιχείο συλλογικής ταυτότητας πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η διευθύντρια του 6ου γυμνασίου Πάτρας, Βασιλική Γιολδάση, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αρταίων, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς, ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου «Τα Τζουμέρκα», Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο συντονιστής του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα», Αλεξάνδρα Γιολδάση.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ