Αναρτήθηκε στις:08-02-18 12:11

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη


Ρυθμίζει τους όρους καλλιέργειας αλλά και φαρμακευτικής χρήσης


Είχε αναγγελθεί ήδη από την άνοιξη του 2017 και τελικά κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη. Υπογράφεται από τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής ανάπτυξης αφού αφορά ζητήματα τόσο φαρμακευτικής χρήσης όσο και καλλιέργειας.

Μεταξύ άλλων το νομοθέτημα προβλέπει την ίδρυση μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία και μεταποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Δηλαδή του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους που θα εξειδικεύονται κατά περίπτωση με υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου “οι σύγχρονες μελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνεται σαφώς η τάση θεσμοθέτησης της πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και ο διάλογος για τη ρύθμιση του πεδίου της παραγωγής των τελικών προϊόντων, του ελέγχου και της αδειοδότησής τους, της διάθεσής τους και της ιατρικής χρήσης παραμένει ανοιχτός και υπό εξέλιξη εντός της επιστημονικής κοινότητας, δεδομένου των ιδιαιτεροτήτων τόσο της διαδικασίας παραγωγής, όσο και των τελικών προϊόντων, καθώς και των ανοιχτών προοπτικών της ιατρικής χρήσης”

Μεταξύ άλλων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου θα υπάρξει και δημοσιονομικό όφελος και μάλιστα αυτό εκτιμάται στο 1,5 δις ευρώ. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για τον συγκεκριμένο χώρο λόγω των θετικών ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας.

vouliwatch.gr
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ