Αναρτήθηκε στις:09-11-17 12:01

Στο στόχαστρο των δανειστών το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Του Αντώνη Κολιάτσου
(e-mail akoliatsos@gmail.com)


Ως κακόγουστο αστείο ήχησε η απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, για την ανάγκη «μιας νέας ρύθμισης για την μεγαλύτερη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας [σ. σ, πρόκειται για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (Κ.Ο.Τ)] στις πιο φτωχές ομάδες πληθυσμού». Και ως ξαναζεσταμένο φαγητό εξελήφθη η αιτιολογία της εν λόγω ρύθμισης για τον δήθεν «αποκλεισμό από το κοινωνικό τιμολόγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ισχυρή περιουσιακή δυνατότητα εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις του κοινωνικού τιμολογίου και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους».

Και αυτό γιατί:

▪ Την ώρα που ο κ. Σταθάκης μιλούσε για μεγαλύτερη μείωση της κιλοβατώρας στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών προαναγγέλλοντας ένα «δικαιότερο και πιο διάφανο» Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), η Κομισιόν όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έθεταν θέμα κατάργησης των επιδοτήσεων, ως μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Δηλαδή, στην ουσία, ενώ οι δανειστές θέλουν να βάλουν «Τέλος» στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, αδιαφορώντας αν 680.000 ευπαθείς και οικονομικά ανήμπορες ομάδες καταναλωτών θα πληγούν με τις αναπόφευκτες διακοπές ρεύματος που θα ακολουθήσουν μια τέτοια απόφαση, ο κ. υπουργός μοίραζε υποσχέσεις για μειωμένο ρεύμα.

▪ Με την προσθήκη περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων στα ήδη υφιστάμενα εισοδηματικά, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να προκύψει σημαντικός περιορισμός του αριθμού των ωφελούμενων δικαιούχων του ΚΟΤ.

▪ Είναι πολύ πιθανό: π.χ. άνεργοι οικογενειάρχες, με πολλαπλές υποχρεώσεις και ενδεχομένως με προβλήματα υγείας, που ενώ σήμερα πληρούν τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής τους στο Κ.Ο.Τ (σ.σ, 12000€ οικογενειακό εισόδημα που προσαυξάνεται κατά 3000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος κ.λ.π), τελικά να χάσουν το εν λόγω ευεργέτημα, επειδή έτυχε να έχουν ένα ιδιόκτητο σπίτι και ενδεχομένως ένα δεύτερο στο χωριό από κληρονομιά των γονιών τους με συνολική αντικειμενική αξία υπερβαίνουσα το τιθέμενο όριο της νέας ρύθμισης.

▪ Φαντάζει εντελώς παράλογο, άδικο και κοινωνικά σόλοικο η ΔΕΗ, προκειμένου να εντοπίσει και εντεύθεν αποκλείσει του ΚΟΤ τους αριθμητικά λιγότερους έχοντες και κατέχοντες κακοπληρωτές πελάτες της να καταδικάσει, με την απώλεια της παροχής φτηνότερου ρεύματος, τους πολύ περισσότερους, πραγματικά οικονομικά αδύναμους και ενδεχομένως με οικογενειακά προβλήματα, μικρό-ιδιοκτήτες καταναλωτές.

▪ Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, αντιγράφοντας τους δανειστές-και μαζί τους τραπεζίτες- που πιέζουν για την οριζόντια απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να…αποκαλυφθούν οι «δανειολήπτες- μπαταχτσήδες» επικαλείται την ανάγκη να αποκαλυφτούν οι «κακοπληρωτές» της ΔΕΗ, αποκρύπτοντας ότι, δια της προαναγγελλόμενης ρύθμισης, απλά δρομολογεί την υποχρέωση της χώρας να αποδεχθεί τις σχετικές προτάσεις της έκθεσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που, όπως αναφέρει η εφημ. Τα ΝΈΑ, έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την άρση των επιδοτήσεων και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με τον Διευθυντή του ΙΕΑ, Dr Fatih Birol, ειδικότερα, να σημειώνει ότι οι επιδοτήσεις των τιμών «δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια».

Από το άλλο μέρος, εύλογα διερωτάται κανείς. Κατά ποία έννοια και λογική ο δικαιούμενος της ένταξης στο Κ.Ο.Τ της ΔΕΗ πτωχευμένος από τα μνημόνια πολίτης, που τυχαίνει να είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας, η οποία ουδέν εισόδημα του αποφέρει, πρέπει, σώνει και καλά να έχει και την απαραίτητη ρευστότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος(σ. σ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη ύδρευσης, ρεύματος κ.ά);

Επομένως, ναι! Είναι σωστό και πρέπον να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες τις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΗ, όχι όμως, αν για τον οποιοδήποτε τρόπο δεν το κάνουν, να καταδικάζονται οι ανήμποροι στο…σκοτάδι.

Και εν πάση περιπτώσει, εάν ο κ. Σταθάκης ήθελε πραγματικά να διευρύνει τον κύκλο των ωφελούμενων από το Κ.Ο.Τ της ΔΕΗ, γιατί δεν καταργεί την προϋπόθεση να είναι στο όνομα του υποψηφίου προς ένταξη η παροχή ρεύματος, όταν ο καταναλωτής δεν είναι ιδιοκτήτης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου αλλά ενοικιαστής;

Εξ’ άλλου οι εμπλεκόμενοι με τα του Κ.Ο.Τ της ΔΕΗ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με το σκεπτικό: «…το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα σχετικά με τη σπουδαιότητα της παροχής ηλ. ρεύματος και τις παρούσες, έκτακτες οικονομικές συνθήκες του Κράτους, το μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και σε περίπτωση νόμιμης ληξιπρόθεσμης οφειλής, θα πρέπει να ασκείται εντός των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο οικονομικός και κοινωνικός σκοπός του δικαιώματος (βλ. 281 ΑΚ) και συνεπώς να αποτελεί ακραίο μέτρο είσπραξης και να εφαρμόζεται μετά την αποτυχία καταβολής οφειλών διακανονισμένων με κριτήρια τη συνήθη τετραμηνιαία κατανάλωση της παροχής και την εκάστοτε οικονομική κατάσταση των καταναλωτή (βλ. και άρθρο 52 ν. 4001/2011) με σκοπό τη συμβιβαστική επίλυση της υπό κρίση διαφοράς….

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή με την 9842/2011 απόφαση απευθύνει σύσταση προς την ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει άμεσα στη μείωση της οφειλής ανέργου καταναλωτή ευρισκόμενου σε οικονομική αδυναμία αποπληρωμής της οφειλής του, ως έχει σήμερα διαμορφωθεί, κατά 500 ευρώ και εντεύθεν στο διακανονισμό της υπόλοιπης οφειλής σε διμηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ, χαρακτηρίζοντας την διακοπή της ηλεκτροδότησης ως παράνομη και καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ