Αναρτήθηκε στις:13-06-17 13:12

Έχουμε ένα τριτοκοσμικό αεροδρόμιο…


Του Δημήτρη Χαμπίπη

Δεν έχει κατακάτσει ο κορνιαχτός για τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανησυχία της κοινής γνώμης για την ακύρωση της πτήσης τσάρτερ από την Κοπεγχάγη με τους σκανδιναβούς τουρίστες. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την προχειρότητα που αντιμετωπίζουμε ως Ηπειρώτες πολύ σοβαρές υποθέσεις όπως είναι η λειτουργία του αεροδρομίου που παραμένουν αναπάντητα.

Το στέλεχος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Δημήτρης Χαμπίπης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναδεικνύει τις ευθύνες που δεν αποδόθηκαν και δεν αναλήφτηκαν.

Παραθέτουμε πιο κάτω τις απόψεις του επί του θέματος: «Αποτελεί θλιβερό προνόμιο για την πρωτεύουσα της Ηπείρου σε τακτά χρονικά διαστήματα να κυριαρχεί στην δημοσιότητα η δυσλειτουργία του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Το αεροδρόμιο εκτός της βασικής του αποστολής και των συμπληρωματικών του λειτουργιών αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους, λαούς και πολιτισμούς και μια σημαντική υποδομή στην υπηρεσία της τουριστικής δυναμικής, που όλοι θέλουμε και προσδοκούμε για την Ήπειρο, αφού μαζί με τον πρωτογενή τομέα έπρεπε να αποτελούν την ατμομηχανή της δικής μας ανάπτυξης.

Και ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας, λόγω της κρίσης που δεν λέει να υποχωρήσει και ο Ηπειρώτης πολίτης για άλλα ζητήματα έπρεπε να ανησυχεί και να ενημερώνεται, εμείς τον απασχολούμε με τα προβλήματα λειτουργίας του αεροδρομίου, τα οποία θα έπρεπε να ανήκουν στην σφαίρα του αυτονόητου. Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες τα αεροδρόμια δεν διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφαλούς προσγείωσης και ασφάλειας των πτήσεων, ένα ζήτημα που κυριάρχησε πρόσφατα στην δημοσιότητα και εσχάτως την αδυναμία τροφοδοσίας των αεροσκαφών με καύσιμα!

Το πρόβλημα έκρυβαν οι αρμόδιοι με καμουφλάζ το γεγονός ότι για τις μικρής κλίμακας εσωτερικές πτήσεις κυρίως γινόταν προγραμματισμός για τον ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο εκκίνησης.

Η πρόσφατη πτήση τσάρτερ της εταιρείας Apollo με τους σκανδιναβούς τουρίστες ανέδειξε την προχειρότητα, την έλλειψη προγραμματισμού και την ανευθυνότητα σε μεγάλο βαθμό όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την απαξιωτική για την Ήπειρο εξέλιξη.

Είναι αδιανόητο για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην υπάρχει και να μην λειτουργεί στο αεροδρόμιο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμων των αεροσκαφών και να επιλέγεται ως λύση ανάγκης η παράκαμψη από το Δανέζικο τσάρτερ του εναέριου χώρου των Ιωαννίνων ώστε να ανεφοδιαστεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου και να επιστρέψει για να προσγειωθεί στον προορισμό του. Και οι τοπικοί παράγοντες να επιχαίρουν και από πάνω για αυτήν την αναγκαστική επιλογή. Η κατάσταση είναι επιεικώς κωμικοτραγική, εκθέτει διεθνώς την Ήπειρο και υπάρχουν ευθύνες τις οποίες ουδείς αναλαμβάνει.

Η βασική ευθύνη βέβαια ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που οφείλει να μεριμνά και να προγραμματίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου με σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες και με αξιόπιστο προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι όμως άμοιρη ευθυνών η Περιφέρεια, αφού οι δυσλειτουργίες της σημαντικότερης συγκοινωνιακής υποδομής επιφέρουν κλιμακωτές αρνητικές συνέπειες στο τουριστικό επάγγελμα, στις συναφείς με αυτό παράλληλες δραστηριότητες και στην γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.

Όφειλε και οφείλει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την καθημερινή λειτουργία του αεροδρομίου και για κάθε πρόβλημα να παρεμβαίνει κατασταλτικά και να απαιτεί την έγκαιρη και αποτελεσματική διευθέτησή του.

Η αλληλογραφία με την ΥΠΑ και η εκ των υστέρων συναντήσεις και παρεμβάσεις πυροσβεστικού χαρακτήρα του κ. Περιφερειάρχη θυμίζουν παραδοσιακού τύπου συντηρητικές πρακτικές του «κατόπιν ενεργειών μου».

Δεν δικαιολογούν την απουσία της Περιφέρειας για την πρόληψη και έγκαιρη αποκατάσταση των δυσλειτουργιών και ούτε υποκαθιστούν το μείζον που είναι η αποτελεσματική λειτουργία του αεροδρομίου».

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ