Αναρτήθηκε στις:13-06-17 12:40

Ο κυβερνήτης του κόσμου


Γράφει ο Ηλίας Αθ. Καραθάνος

Συχνά οι ειδήσεις που ακούμε για το ποιος κυβερνά τον κόσμο και για την όλη κατάσταση γύρω μας, μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε πάντα στα χέρια των ισχυρών του πλανήτη μας. Οι μεγάλες δυνάμεις φαίνεται ότι ελέγχουν τα πάντα, την πολιτική εξουσία, την κοινή γνώμη, την παγκόσμια αγορά…

Επιπλέον, το ασυγκράτητο ρεύμα του κακού, που κατακλύζει το σκότος, του αιώνος τούτου» (Εφες στ΄12). Δηλαδή, του φθονερού διαβόλου, ο οποίος παρασύρει τους ανθρώπους, μακριά από τον Θεό, σε φοβερές παρεκτροπές, και τραγικά αδιέξοδα. Τελικά μας μένει καθόλου απορία για το ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;

Η οριστική απάντηση δίνεται με την Κυριακή προσευχή: «Πάτερ ημών» και «Πιστεύω…», δηλαδή, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Έτσι, προκύπτει ξεκάθαρα κι αποστομωτική, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται το παραπάνω ερώτημα Ο Παντοκράτορας! Αυτός!

Είναι που κρατά όλο το σύμπαν στα χέρια Του. Ο Θεός που όχι μόνον δημιούργησε τον κόσμο, αλλά κιόλας τον συντηρεί και τον κυβερνά, με τη δύναμη, τη σοφία και την αγαθότητά Του. Φροντίζει για το κάθε πλάσμα Του κι ιδιαίτερα τον άνθρωπο, την κορωνίδα της Δημιουργίας Του.

Ο Θεός φροντίζει για όλο τον κόσμο κι ειδικά για τον άνθρωπο, που επιπλέον είναι εικόνα Του και προορίζεται για το «καθ’ ομοίωσιν». Ο Θεός είναι Πανάγαθος και δεν δημιούργησε απλώς τον κόσμο, αλλά δε δεν τον άφησε στην τύχη του, ούτε έπαυσε να ενδιαφέρεται γι' αυτόν. Το σταθερό ενδιαφέρον κι η συνεχής φροντίδα του Θεού για τον άνθρωπο ονομάζεται θεία Πρόνοια.

Αυτή την αλήθεια μας την αποκάλυψε ο ίδιος ο Χριστός: «Ο πατήρ μου έως άρτι εργάζεται, καγώ εργάζομαι» (Ια ε΄17). Στην πραγματικότητα αρκεί μια ματιά γύρω μας, για να πεισθούμε ότι υπάρχει κάποιος που συντονίζει και ρυθμίζει τα πάντα.

Από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στην ερμηνεία του στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, μαθαίνουμε: «Κοίταξε τον ήλιο που ανατέλλει και την σελήνη που τρέχει, δες ακόμη τις λίμνες, τις πηγές, τους ποταμούς, τη βροχή, παρατήρησε τους σπόρους πως φυτρώνουν, τα ζώα πως μεγαλώνουν και κυρίως τον άνθρωπο πως λειτουργεί, και θα μάθεις από όλα αυτά πως εργάζεται ο Θεός»

Βέβαια, για τη δουλειά της ανάπλασης και της διαιώνισης της πανίδας και της χλωρίδας, υπάρχουν κι οι φυσικοί νόμοι, αλλά κι αυτοί από τον Δημιουργό καθορίστηκαν και με την δική Του, απόλυτα ελεύθερη Θέληση λειτουργούν.

Κι αυτό, γιατί αν ο Θεός θέλει, τότε ανατρέπονται, καθώς ως γνωστό «όπου γαρ βούλεται Θεός, νικάται φύσεως τάξις». Επομένως, ο κόσμος κυβερνάται από την Πρόνοια του Θεού κι όχι από την τύχη ή από αυτόματους φυσικούς νόμους.

Μάλιστα, η θεία Πρόνοια κατατείνεται μέχρι των ελαχίστων λεπτομερειών της ζωής μας, αφού ο Κύριος μας διαβεβαιώνει ότι ακόμη κι οι τρίχες της κεφαλής μας είναι μετρημένες με ακρίβεια (Ματθ ι΄ 30).

Κατά συνέπεια, ο ανθρώπινος οργανισμός ζει κάτω απ’ τη φροντίδα του Θεού. Δεν είναι έρμαιο της τύχης ή των φυσικών αναγκαιοτητών. Γι’ αυτό κι η αστρολογία, που θέλει τη ζωή του ανθρώπου να καθορίζεται από τη θέση και την κίνηση των άστρων, είναι εντελώς ασυμβίβαστη, με τη χριστιανική πίστη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός ως Παντοδύναμος, είναι Αυτός που συγκρατεί και συνέχει τη Δημιουργία. Επιπλέον όμως εξουσιάζει και κατευθύνει τα πάντα. Σε κάθε περίπτωση και περίσταση γίνεται ό,τι θέλει κι ό,τι επιτρέπει Εκείνος, με καθοδηγητή την άπειρη αγάπη Του.

Λοιπόν, τίποτε δεν είναι τυχαίο, αλλά όλα έχουν την αιτία και τον σκοπό τους. Γι’ αυτό κι ο Μέγας Βασίλειος, μας συμβουλεύει σχετικά: «Μην λες ότι αυτό έτυχε κι έγινε έτσι ή ότι από μόνο του έγινε το άλλο… Ούτε να μιλάς για κακή τύχη ή άσχημη ώρα. Τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς λόγο». Στα πάντα ισχύει η αιτιοκρατία.

Όλα όσα βρίσκονται στη γη και στον ουρανό υπηρετούν το ακατάληπτο κι ακατανόητο, αλλά μεγαλεπήβολο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Ό,τι επιτρέπει ο Θεός, το κάνει για το καλό μας. Ακόμη κι αυτά που φαίνονται πρόξενα θλίψης και άκρατης δυσαρέσκειας.

Ο Παντογνώστης, Πάνσοφος και Πανάγαθος Θεός γνωρίζει να τα χρησιμοποιεί για την ωφέλειά μας. Εκείνο που ο Θεός δεν μπορεί ποτέ να επιτρέψει είναι η αμαρτία, καθώς κι η βλάβη της ψυχής μας πάνω απ’ τις δυνάμεις μας.

Ωστόσο επειδή δεν θέλει να καταργήσει την ελευθερία του ανθρώπου, ανέχεται το κακό και δεν εμποδίζει αυτούς που το διαπράττουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αφήνει κι εντελώς ανεξέλεγκτο.

Στην πραγματικότητα το περιορίζει, μέσα σε όσο γίνεται πιο μικρά όρια.. Εκείνος τα θέτει κι επιπλέον σύμφωνα με αυτά, κατευθύνει το κακό, ώστε να υπηρετεί το αγαθό σχέδιό Του. Γι’ αυτό λέμε ότι «από το αγκάθι βγάζει τριαντάφυλλο κι απ’ αυτό μέλι».

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, αναρίθμητες φορές, επαληθεύτηκε ο λόγος του Ιερού Ψαλμωδού: «Κύριος διασκεδάζει βουλάς εθνών, αθετεί δε λογισμούς λαών και αθετεί βουλάς αρχόντων». Δηλαδή ο Κύριος διασκορπίζει σαν άχυρο, τις αποφάσεις των εθνών, ματαιώνει τα σχέδια των λαών, που κρύβουν πανουργία, καθώς και τις αποφάσεις πανίσχυρων αρχόντων. (Ψαλμ λβ΄ 10).

Ας μην κομπάζουν, λοιπόν υπερήφανα οι ισχυροί της γης, ότι τάχα κρατούν τα ηνία χαλιναγώγησης του κόσμου. Ας μην μας τρομάζει το κράτος του διαβόλου, αφού ήδη έχει συντριβεί. Άλλος είναι ο κυρίαρχος. Ο Παντοκράτορας είναι ο απόλυτος κυβερνήτης του κόσμου, που δρα με ανάμεικτη αγάπη και δικαιοσύνη, απέναντι στον αγαπημένο Του άνθρωπο.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ