Αναρτήθηκε στις:10-06-24 17:02

Όταν η θεατρική διδασκαλία αποφέρει καρπούς…!


Της Ειρήνης ΚατσούλαΤην Παρασκευή το βράδυ παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” του Γάλλου θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού Μολιέρου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου από το θεατρικό εργαστήρι εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου “Νικόλαος Σκουφάς”. Η άψογη δουλειά που γίνεται στα θεατρικά εργαστήρια αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα. Και μπορεί οι νεαροί “εκκολαπτόμενοι” ηθοποιοί να είχαν άγχος επί σκηνής και σε κάποιες στιγμές να ξεχνούσαν τα λόγια τους, όμως η σκηνική τους παρουσία, το ενδιαφέρον τους να φτάσουν το έργο μέχρι τέλους, η αλληλοστήριξη των παιδιών μεταξύ τους, το κέφι, η χαρά και το ταλέντο τους κέρδισαν τις εντυπώσεις, εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα τόσο των οικογενειών τους όσο και των ενήλικων ηθοποιών της θεατρικής ομάδας “Υφοποιοί” που έδωσαν το παρών.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου, Θωμάς Γεροκώστας, πριν την έναρξη της παράστασης, μίλησε για την εποικοδομητική δουλειά και το σημαντικό έργο του συλλόγου μέσα από την πολύτιμη βοήθεια της κας Κατσαούνου. Ο κ. Γεροκώστας επεσήμανε ότι τέτοιες προσπάθειες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς τα παιδιά διδάσκονται θέατρο, διδάσκονται πολιτισμό και διαμορφώνουν ισορροπημένες προσωπικότητες και θαυμαστούς χαρακτήρες.

Ιδιαιτέρως υπερήφανη για το αποτέλεσμα της δουλειάς της αισθάνεται η σκηνοθέτιδα Αφροδίτη Κατσαούνου, η οποία δήλωσε “Δούλεψα με τα παιδιά πολύ σκληρά όλη τη χρονιά. Αξίζει να αναφέρω ότι το κείμενο που μελετήσαμε είναι κείμενο για ενήλικες, γραμμένο σε καθαρεύουσα και με έννοιες δύσκολες για εφήβους. Όμως οι μικροί μου ηθοποιοί δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια ούτε στιγμή. Ρωτώντας συνέχεια και λύνοντας απορίες φτάσαμε σε μια εκ βαθέων ανάλυση του έργου πριν την παράσταση. Αυτό μου έδωσε διπλή ικανοποίηση, αυτή της εκπαιδευτικού και αυτή της θεατρολόγου. Η παράσταση της Παρασκευής ήταν μια τεράστια ικανοποίηση για εμένα καθώς ήταν και η πρώτη φορά που καθόμουν αναπαυτικά και την παρακολουθούσα με θαυμασμό και συγκίνηση. Οι δυσκολίες για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολλές. Καταρχήν ο χρόνος των παιδιών πολύ περιορισμένος. Τρέχουν σε χίλιες δυο υποχρεώσεις. Είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή τα λυπήθηκα. Οι γονείς τρέχουν για να βγάλουν σε πέρας όλες τις ευθύνες τους. Ο χώρος που διαθέτουμε είναι μικρός και περιορισμένων δυνατοτήτων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στηρίζει δυνατά την όλη προσπάθεια και ειδικά η υπεύθυνη του τμήματος Βάσω Καλαμπόκη. Μαζί αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να οργανωθεί όλο αυτό. Μια παράσταση από παιδιά κάνει αυτό που κάνει κάθε παράσταση. Αυτό που κάνει το θέατρο. Αφηγείται ιστορίες , που είναι βάλσαμο για την ψυχή μας . Έτσι έρχεται «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» να γίνει οδηγός για τις ψυχές των παιδιών, αφού μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, για την υποκρισία, την αληθινή αγάπη και σεβασμό. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από διδάγματα. Έχουν ανάγκη από παραδείγματα. Και αυτό έγινε η παράστασή μας. Ένα παράδειγμα για το πως να γίνουμε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση! Το κέρδος μας θεωρώ ότι είναι ανεκτίμητο.”

Μιλώντας μετά το πέρας της παράστασης με τα παιδιά, τα ρωτήσαμε τί αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο θεατρικό εργαστήρι και την παράσταση. Τα ίδια αναφέρθηκαν στις δυνατές φιλίες που έχουν συνάψει μεταξύ τους, αλλά εξήραν και τη διδασκαλία της κας Κατσαούνου και την πολύτιμη βοήθεια της κας Καλαμπόκη σε όλο αυτό το δύσκολο για αυτά εγχείρημα.

Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι εξής:


Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής: Σταύρος Αγγέλης

Μπελίνα, σύζυγος του Αργκάν: Ηλιάνθη Θεοχάρη

Αγγελική, κόρη του Αργκάν: Σοφία Γεροκώστα

Λουίζα, μικρή κόρη του Αργκάν: Θεοδώρα Μπαρκονίκου

Τουανέττα, υπηρέτρια: Αγαθή Μπούργου Βεράλδος

αδελφός του Αργκάν: Παναγιώτης Γεροκώστας

Κλεάνθης, αγαπημένος της Αγγελικής: Κωνσταντίνος Λάιος

Κύριος Ντιαφουάρους, γιατρός: Άρης Γιαννούλης

γιος του Ντιαφουάρους: Βασίλης Οικονόμου

Κύριος Πυργκόν, γιατρός του Αργκάν: Παναγιώτης Τηλιγάδας

Κυρία Μπονφουά, συμβολαιογράφος: Φωτεινή Γιώτη

Γιατρός: Δήμος Θεοχάρης

Τέλος, να αναφέρουμε ότι απόψε το βράδυ πραγματοποιείται νέα θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα ανηλίκων για τους πολύ μικρούς φίλους με τίτλο “Ο μικρός Πρίγκιπας”. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου (Παλαιά Σφαγεία).img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img