Αναρτήθηκε στις:04-06-24 17:55

Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές!


Πώς το κόστος κατασκευής του υπαίθριου θεάτρου στο Παραποτάμιο έπεσε από τις 167.000 ευρώ στις μόνο 22.000 ευρώ!!!Της Ειρήνης Κατσούλα


Στον κοινό νου επικρατεί η αντίληψη ότι τα μεγάλα έργα στους δήμους είναι κοστοβόρα. Ωστόσο, η νέα Δημοτική αρχή κάνει τη διαφορά και μας λέει “όχι απαραίτητα…”. Απτό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου στο Παραποτάμιο Πάρκο του Δ. Αρταίων, μια κατασκευή που θα έχει ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, ώστε οι Αρτινοί να μπορούν από δω και στο εξής να απολαμβάνουν καλοκαιρινές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, στο μαγευτικό περιβάλλον του Παραποτάμιου Πάρκου της Άρτας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Ήταν προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Αρταίων, Χριστόφορου Σιαφάκα, να δημιουργηθεί υπαίθριο θεατράκι στο χώρο του Παραποτάμιου Πάρκου, το οποίο θα προσδίδει αίγλη στα πολιτιστικά δρώμενα που θα υλοποιούνται, σε απόλυτη αρμονία όμως με το φυσικό τοπίο. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες του καλοκαιριού όλα τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν στο χώρο της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων. Για το λόγο αυτό, ο νέος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Νικόλαος Κέφης, απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του για παραγωγή έργου που θα έχει αποδέκτες τους δημότες, έκρινε ότι θα ήταν ορθό να χρηματοδοτήσει η ΑΔΑΕ την κερκίδα με πόρους από το ταμείο της, ώστε να στηρίξει το Δήμο Αρταίων από τα βάρη των πολλών έργων που υλοποιεί. Όπως θυμάστε, στο χώρο της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, στο Εκθεσιακό Κέντρο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε στήσει φορητή κερκίδα με καθίσματα, την οποία είχε νοικιάσει για μόνο δύο μήνες με το ποσό των 36.000 ευρώ! 36 χιλιάδες ευρώ (χρήματα Αρτινών πολιτών(!)) για ενοικίαση, εγκατάσταση και απεγκατάσταση της κερκίδας για το χρονικό διάστημα των δύο μόνο μηνών, με χωρητικότητα περίπου δύο χιλιάδων καθισμάτων.


Η πρώτη σκέψη λοιπόν ήταν αντί να ενοικιασθεί μια κερκίδα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, να διερευνηθεί το κόστος για αγορά μίας, ώστε να μείνει στο Δήμο Αρταίων εσαεί. Ξεκίνησε η ΑΔΑΕ να επικοινωνεί με εταιρίες που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά στον κλάδο κατασκευής κερκίδων και παταριών, ζητώντας προσφορές για αγορά κερκίδας αμφιθεατρικού τύπου περίπου πεντακοσίων θέσεων, χωρητικότητα που είναι ανάλογη με το ακριβές σημείο στησίματος της κερκίδας στο Παραποτάμιο Πάρκο. Βάσει των επίσημων αυτών προσφορών από αρκετές εταιρίες, το κόστος μιας κερκίδας περίπου πεντακοσίων θέσεων κυμαινόταν (ανάλογα με την επιλογή εταιρίας) από 80.000 ευρώ έως 167.000 ευρώ!!! Και για του λόγου το αληθές, η μεγαλύτερη σε τιμή προσφορά άγγιζε τα 167.400 ευρώ!!!

Πολύς λόγος γίνεται κάθε φορά από τους πολίτες σε κάθε έργο που υλοποιούν μικροί ή μεγάλοι δήμοι της χώρας μας για το πού πάνε τα λεφτά των δημοτών, πόσο κοστίζει αλήθεια το κάθε εκάστοτε έργο και πόσα λεφτά πάνε στις εταιρίες και τους μεσάζοντες. Η νέα Δημοτική Αρχή αποδεικνύει καθημερινά ότι διαθέτει και ιδέες και όραμα, και οι ιδέες για την υλοποίηση του οράματος φαίνονται στα δύσκολα! Τα χρήματα των δημοτών αντιμετωπίζονται με σεβασμό κι όχι απερίσκεπτα, κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Έτσι, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί θεατράκι από το Δήμο Αρταίων, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και τους εργολάβους! Κι έτσι έγινε. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Νικόλαος Κέφης, σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αρταίων, απευθύνθηκε στη μοναδική επιχείρηση στην Άρτα που διαθέτει σχιστήριο κορμών - ξυλείας, που κατεργάζεται δηλαδή το ξύλο από πρώτο χέρι, παίρνει τον κορμό και τον μεταμορφώνει σε ό,τι θέλει. Υπάρχει μόνο μια τέτοια επιχείρηση αυτή τη στιγμή στην Άρτα, καθώς η επόμενη βρίσκεται στα Γιάννενα. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην στηριχτεί η τοπική επιχείρηση, αφού διαθέτει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με ελάχιστο κόστος για τους δημότες της Άρτας; Και σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος συνδημότης μας διακατέχεται ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας από μια έντονη επιθυμία να προσφέρει έργο στην τοπική κοινωνία, με ειλικρινή διάθεση προσφοράς στον τόπο του, και μάλιστα για να βοηθήσει το Δήμο Αρταίων, με τα ίδια του τα χέρια έκοψε ξύλινα μαδέρια από κορμό ελάτου που προμηθεύτηκε με το χαμηλότερο εφικτό κόστος και δημιούργησε τα ξύλινα καθίσματα χωρίς πλάτη, που τοποθετήθηκαν πάνω στις μεταλλικές βάσεις της κερκίδας στο θεατράκι στο Παραποτάμιο Πάρκο.


Χωρίς εργολαβίες και μεσάζοντες λοιπόν, αφού δημιουργήθηκαν τα ξύλινα καθίσματα, μετά ανέλαβε έργο το προσωπικό του Δήμου Αρταίων για να συναρμολογήσει την κερκίδα και να στήσει το πατάρι για τους καλλιτέχνες. Να πούμε ότι το συγκεκριμένο πατάρι στο υπαίθριο θεατράκι υπήρχε ήδη στο Δήμο Αρταίων, τώρα όμως θα βρίσκεται μόνιμα εκεί στο χώρο. Επιπρόσθετα, αξίζει να τονίσουμε ότι πέρα από το αμφιθεατρικού τύπου θεατράκι χωρητικότητας περίπου 550 καθήμενων, θα κατασκευαστούν ταυτόχρονα και ξύλινοι πάγκοι χωρίς πλάτη, χωρητικότητας 250 καθήμενων. Οι πάγκοι θα είναι φορητοί και θα μπορούν να μεταφέρονται, εύκολα και χωρίς κόπο, και σε άλλα μέρη της πόλης μας, όπως στην Παρηγορήτρια ή αλλού για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκεί. Ενώ πέρα από το πατάρι που θα είναι μόνιμα στο υπαίθριο θεατράκι, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί και δεύτερο πατάρι, έξτρα, που θα είναι κι αυτό φορητό και θα μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων. Οπότε, “μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”, όπως λέει και ο λαός. Και κερκίδα 550 καθήμενων, και πάγκοι (σαν παγκάκια χωρίς πλάτη) 250 καθήμενων, και δύο πατάρια για τους καλλιτέχνες, κι όλα αυτά με κόστος μόνο 22.000 ευρώ για το Δήμο Αρταίων!

Εν κατακλείδι, δημιουργήθηκε ένα υπαίθριο θεατράκι σε ένα υπέροχο φυσικό χώρο χωρητικότητας 800 ατόμων, που μπορεί να επεκταθεί και περαιτέρω για μεγαλύτερο αριθμό καθήμενων με νέες παρεμβάσεις, και το οποίο κόστισε περίπου 22.000 ευρώ. Και κάπως έτσι, οι ιδέες και το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά και η προσφορά στην πράξη επιχειρηματιών της Άρτας που δεν έχουν σκοπό “να φάνε λεφτά” αλλά να προσφέρουν στα δύσκολα κάνοντας δουλειά με τα ίδια τους τα χέρια, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά των υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου Αρταίων, έφεραν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα που θα το χαρούμε όλοι φέτος το καλοκαίρι, μικροί και μεγάλοι, στο νέο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Αρταίων. Έτσι λοιπόν, γίνονται οι σωστές δουλειές...!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img