Αναρτήθηκε στις:17-05-24 14:54

Μια καταπληκτική νέα θεατρική παράσταση των «Υφοποιών» υπό τη σκηνοθεσία της Αφροδίτης Κατσαούνου


Της Ειρήνης ΚατσούλαΤη θεατρική παράσταση “Ευκαιρία: Ωραία Οικογενειακή Βίλα” του Χουάν Χοσέ Αλόνσο Μιγιάν, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε σκηνοθεσία της Αφροδίτης Κατσαούνου, παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης κατά την επίσημη πρεμιέρα της στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου. Την παράσταση παρουσίασε η θεατρική ομάδα “Υφοποιοί” του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου. Πρόκειται για μια καλοκουρδισμένη από τη σκηνοθέτιδα και καλοπαιγμένη από τους ηθοποιούς παράσταση! Η αμεσότητα των ηθοποιών και οι άφθονες δόσεις γέλιου χαρακτηρίζουν την παράσταση. Κάτω από το γέλιο αναδύονται κοινωνικές θεματικές που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως το μέχρι σε ποιο απρεπές σημείο μπορεί να φτάσουν οι άνθρωποι για το χρήμα και για να πετύχουν τον εγωιστικό σκοπό τους.

Η δράση εκτυλίσσεται σε μια βίλα που βρίσκεται σε μια φανταστική περιοχή, κοντά στη Μαδρίτη. Ο Πέδρο είναι ένας μεταφραστής ιαπωνικών που έχει κτίσει ένα σαλέ κοντά στη Μαδρίτη, αλλά με τον καιρό, το να φτάσεις μέχρι το σαλέ γίνεται σχεδόν αδύνατον. Η ζωή όμως είναι δύσκολη σε ένα σπίτι γεμάτο εφευρέσεις, όλες επινοημένες από τον ίδιο τον Πέδρο. Γι’ αυτό, και η Μάρτα, η γυναίκα του, αποφασίζει να του ζητήσει διαζύγιο, και να φύγει με την Πιλάρ, την κόρη τους, για να ζήσουν στη Μαδρίτη. Η απόφαση της Μάρτα όμως γίνεται η αρχή μιας σειράς από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται με διάφορους τρόπους και με διαφορετικές προθέσεις πολλά πρόσωπα.

Για την παράσταση μας μίλησε η σκηνοθέτιδα Αφροδίτη Κατσαούνου, η οποία για ακόμη μια φορά μας άφησε άφωνους με το ταλέντο της να “μεταμορφώνει” απλούς συμπολίτες μας σε ηθοποιούς επαγγελματικού επιπέδου. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκαλίας τόσο προς τους ενήλικες όσο και προς τα παιδιά μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια είναι μοναδικός κι αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα της δουλειάς τόσο της ιδίας όσο και των ηθοποιών. Η κα Κατσαούνου μας μίλησε αναλυτικά για την παράσταση, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις μας:

Ποιο κοινωνικό θέμα αναδεικνύεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο;


“Η παράσταση διαπραγματεύεται ένα θέμα που ναι μεν δεν είναι παναθρώπινο, αλλά αφορά το κυνήγι του χρήματος, το οποίο όταν γίνεται σε οποιαδήποτε μορφή του, καταστρέφει κάθε ηθική και κάθε αξία. Καταστρέφει τα πάντα: οικογενειακές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, ερωτικές σχέσεις, καταστρέφει τα πάντα! Αυτό είναι μια σκληρή αλήθεια, αλλά αυτό που μου άρεσε στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι διαπραγματευόταν αυτό το θέμα με χιούμορ, με λίγο πολιτικό στοιχείο, και έφτασε πραγματικά στην ανάδειξη του θέματος αυτού”.


Με ποια σκηνοθετική διάθεση προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;


“Είναι κωμωδία, προσπάθησα να το φέρω πιο κοντά στον Έλληνα θεατή, αλλά κρατώντας λίγο τα βασικά χαρακτηριστικά της ισπανικής δραματουργίας που είναι η φλυαρία, η υπερβολή στο λόγο, στο ντύσιμο, στις εκφράσεις. Το απολαύσαμε με την ομάδα και είναι χαίρομαι γιατί δεν γίνονται συχνά παραστάσεις ισπανικής δραματουργίας και θέλω να φέρνω και να δείχνω νέα πράγματα στην ερασιτεχνική θεατρική σκηνή”.

Ποια κρίνετε ότι είναι τα στοιχεία επιτυχίας μιας θεατρικής παράστασης; Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη παράσταση χαρακτηρίζεται από μια αμεσότητα των ηθοποιών και άφθονες στιγμές γέλιου, ωστόσο ποια ακόμη άλλα στοιχεία θα συντελέσουν πιστεύετε στην επιτυχία της;


“Η ομαδικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και αναφέρομαι όχι μόνο στην ομάδα που στέκεται επί σκηνής, αλλά και στην ομάδα που βρίσκεται από πίσω. Είναι η 10η παράσταση που κάνουν οι “Υφοποιοί” και όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει ενεργά την θεατρική ομάδα και αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε μια ερασιτεχνική ομάδα, απαρτιζόμενη από άτομα διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών υποχρεώσεων και διαφορετικού τρόπου σκέψης. Πιστεύω όμως ότι η αγάπη και το δέσιμο της ομάδας είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό που έχει φέρει αυτήν την επιτυχία σε όλες τις παραστάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια”.

Πιστεύω ειλικρινά ότι είστε ένας άνθρωπος, μια σκηνοθέτιδα, που έχετε συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να ανθίσει το θέατρο στην Άρτα. Εισπράττετε την αγάπη αυτή του κόσμου και ποιο είναι εν τέλει το όραμά σας;


“Φαντάζομαι ότι αν δεν είχα την αγάπη του κόσμου και την αγάπη των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι, θα είχα σταματήσει αυτό που κάνω. Από αυτήν την αγάπη στηρίζομαι κι εγώ και έχω απαιτήσεις και έχω όραμα να βγάλω τις παραστάσεις και έξω από τα όρια της Άρτας! Θέλω οι μαθητές μου να έχουν εμπειρίες και προετοιμάζω ήδη με τα θεατρικά εργαστήρια νέους ηθοποιούς, που φαντάζομαι ότι όταν φτάσουν στην ηλικία των τωρινών της θεατρικής ομάδας, εγώ δεν θα είμαι πια μαζί τους, αλλά πιστεύω ότι έχω το φυτώριο το οποίο θα αφήσει θετικό θεατρικό πρόσημο στον τόπο μας! Με την “Υπόθεσις 19”, τη θεατρική ομάδα της ‘Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας θα πάμε στη Μονεμβασιά για συμμετοχή σε διαγωνισμό ερασιτεχνικών παραστάσεων και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι άκρως ικανοποιητικά! Να τονίσω ότι και με αυτήν τη θεατρική ομάδα κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμό από το Δήμο Ζωγράφου, όμως ήταν τότε που οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα εμπόδισαν την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Στόχος μου είναι να βγαίνει η Άρτα προς τα έξω!”


Στην παράσταση “Ευκαιρία: Ωραία Οικογενειακή Βίλα” ερμηνεύουν οι: Βασιλική Χαβέλα, Γρηγόρης Τόλης, Παναγιώτα Στραγανιώτη, Βίκυ Κωστάκη, Παναγιώτης Ντούλας, Μαρία Λαμπράκη, Βαγγέλης Βαρέλης, Βαγγέλης Κόρδας και η Νάντια Λαμπράκη. Τα σκηνικά επιμελήθηκαν ο Χρήστος Παππάς και ο Σωτήρης Γούσιας, τα κοστούμια ο Χρήστος Παππάς και η Ομάδα, το τρέιλερ ο Γιώργος Παπαβασιλείου, το πρόγραμμα ο Χρήστος Παππάς, τη μουσική επιμέλεια/ ήχο/ φώτα η Στεφανία Γιαννούλη και η Σοφία Δημητρέλλου, τη φωτογραφία το ΦωτΟΑρτ και η Βάγια Μπαλαμπάνη και υποβολέας ήταν η Βασιλική Σαλαμούρα. Να αναφέρουμε και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου ότι μεγάλη ήταν η συμβολή του Προέδρου του, Θωμά Γεροκώστα, της Αντιπροέδρου Βάσως Καλαμπόκη, της Γραμματέως Ελπίδας Καρατσιώλη, της Ταμίας Βάσως Σαλαμούρας, καθώς και των μελών Βαγγέλη Κόρδα που παίζει κιόλας αλλά και της Έφης Χαβέλα.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου, Θωμάς Γεροκώστας, μας μίλησε για την εποικοδομητική δουλειά και το σημαντικό έργο του συλλόγου μέσα από τη βοήθεια της κας Κατσαούνου. “Η θεατρική ομάδα των ηθοποιών είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου εδώ και δέκα χρόνια περίπου, ενώ όλα τα τμήματα στηρίζονται σημαντικά από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά όλη η δουλειά έχει ξεκινήσει από την Αφροδίτη Κατσαούνου που έχει στήσει τα θεατρικά εργαστήρια, τα οποία είναι τέσσερα, τρία ανηλίκων και ένα ενηλίκων. Μέσα από όλη αυτή τη δουλειά πραγματοποιούνται οι παραστάσεις. Μάλιστα, από πέρυσι ξεκίνησαν και τα μικρά παιδιά να παρουσιάζουν τη θεατρική τους παράσταση και φέτος έχουμε δύο παραστάσεις να πραγματοποιήσουμε με τα μικρά παιδιά!”.

Κλείνοντας να σας ενημερώσουμε ότι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν απόψε Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου στις 9.15 το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κομποτίου. Είναι μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img