Αναρτήθηκε στις:27-07-16 11:24

Καταγγελία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κατά ΕΟΠΥΥ


Αποκλεισμός ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από θεραπείες

Τον αποκλεισμό ασθενών με ήπια - μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες καταγγέλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή και αντιεπιστημονικό» τον τρόπο που ο ΕΟΠΥΥ αποφασίζει για την πρόσβαση στα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αντιεπιστημονική πράξη και να αποκλείσει από τη θεραπεία δεκάδες ασθενείς με ήπια-μέτρια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Όπως υποστηρίζουν οι πνευμονολόγοι, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κατά παρέκκλιση οιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποφάσισε προσφάτως να αποκλείσει αυτούς τους ασθενείς από τα ενδεδειγμένα θεραπευτικά σχήματα για τη διαχείριση του νοσήματός τους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σπάνιο, με υψηλό δείκτη θνησιμότητας και ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της σταδιακής έκπτωσης της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

«Στο όνομα της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών, και με ενέργειες που αντίκεινται στα επιστημονικά δεδομένα και την κλινική πρακτική, διαχωρίζονται οι ασθενείς που πρέπει να λάβουν θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό βαρύτητας της πάθησής τους, τη στιγμή που η Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα δεν έχει καθιερώσει ευρέως αποδεκτά κριτήρια για την ταξινόμηση της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης σε στάδια βαρύτητας» εξηγεί η ΕΠΕ.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ωφελούνται από τη χορήγηση θεραπείας ανεξαρτήτως της βιαίως εκπνεόμενης ζωτικής χωρητικότητας (FVC) και της διαχυτικής ικανότητας (DLCO). Για το λόγο αυτό ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την χορήγηση θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση ανεξαρτήτως λειτουργικού ελέγχου.

Συνεπώς, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ζητά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επιτρέψει στους ασθενείς με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση τη χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπείας, δεδομένου του σημαντικού οφέλους που δύνανται να αποκομίσουν από την έγκαιρη έναρξη της αγωγής.

Σε διαφορετική περίπτωση ζητά από της κοινοποιήσει εγγράφως τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει της τρέχουσας επιστημονικής και ιατρικής τεκμηρίωσης, για τον αποκλεισμό των ασθενών με ήπια Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση από τις διαθέσιμες γι' αυτούς εγκεκριμένες θεραπείες.

Να σημειωθεί ότι, πριν από έναν μήνα με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο

ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είχε αναφερθεί στο ζήτημα, με τον ΕΟΠΥΥ να διαψεύδει με ανακοίνωσή του ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε υποστηρίξει ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους πνευμονολόγους για τα κριτήρια πρόσβασης στην θεραπεία, πράγμα που επιβεβαίωσε η ΕΠΕ σημειώνοντας ωστόσο ότι τελικά αγνοήθηκε εντελώς η άποψή της.

Στην Ελλάδα η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αφορά περίπου 200-250 διαγνωσμένους ασθενείς. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι αδιάγνωστοι και αυτοί που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να ανεβάζουν τον αριθμό των πασχόντων στους 600.

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img