Αναρτήθηκε στις:23-07-16 15:29

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζηρού: Στο περιθώριο το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή


Αυτό το διάστημα γίνονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Ιδιαίτερα φέτος, με το μειωμένο κονδύλι του προγράμματος ΕΣΠΑ και με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το δικαίωμα των παιδιών από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στην προσχολική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα:

1. Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση που προβλέπεται μέσω του προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς. Επιπλέον, αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος. Κι αυτό γιατί το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Πράγμα που θέτει έτσι κι αλλιώς σε κίνδυνο την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

2. Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.

3. Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν καταφέρουν να μπουν σε κάποιο παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο, δωρεάν φιλοξενία δικαιούνται όλες οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.

Οι παραπάνω αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών δεν αφορά τη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται. Όσο οι δομές και οι υπηρεσίες για τη φροντίδα και την αγωγή βρεφών και νηπίων αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο, το καθολικό, κοινωνικό δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή θα μένει στο περιθώριο. Γι' αυτό οι δομές Προσχολικής Αγωγής πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να διασφαλίζεται η επαρκής τους χρηματοδότηση, η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, η στελέχωσή τους με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά, να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση:

• Να πάρει τώρα πίσω την ΚΥΑ που αλλάζει επικίνδυνα τη λειτουργία του προγράμματος.

• Να παρθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

• Να διασφαλίσει την ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίηση τους.

Καλούμε την ΚΕΔΕ έστω και την τελευταία στιγμή να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα! Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα των παιδιών στην φροντίδα και την αγωγή.

Μενέλαος Γείτονας, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ζηρού, Δημοτικός Σύμβουλος




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img