Αναρτήθηκε στις:03-03-21 10:43

Δημιουργήθηκε και δεύτερη κλινική Covid στο Γ.Ν. Άρτας!


Της Ειρήνης ΚατσούλαΔύσκολες ημέρες για το Γ.Ν. Άρτας, το οποίο δέχεται πολύ μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα λόγω του αριθμού των εισαγωγών ασθενών στην κλινική Covid. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δηλώνει ότι ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που θα έρχονταν με την αύξηση των κρουσμάτων στην Άρτα, μια αύξηση που ήταν αναμενόμενη λόγω της γενικότερης αύξησης των κρουσμάτων του ιού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής και Διευθύντρια της Κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Αύρα Λυκούρη, μας ενημέρωνε ότι εκείνη τη στιγμή και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κλινική δεν υπήρχαν καθόλου ασθενείς, σήμερα λιγότερο από ένα μήνα μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά με την Κλινική Covid να μην χωράει άλλους ασθενείς και ως εκ τούτου, να έχει δημιουργηθεί και δεύτερη Κλινική Covid στο Γ.Ν. Άρτας. Σήμερα λοιπόν, η δεύτερη Κλινική Covid στο Γ. Ν. Άρτας αποτελεί γεγονός! “Τα πράγματα ήταν χειρότερα απ’ ότι τα περιμέναμε και υπολογίζαμε…” δήλωσε πρόσφατα η κα Λυκούρη. “Δεν περιμέναμε τόσο ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και τόσες πολλές εισαγωγές ασθενών, πολλών από τους οποίους η κλινική κατάσταση κρίνεται σοβαρή, με σοβαρή προσβολή του πνεύμονα, γεγονός που απαιτεί μακροχρόνια νοσηλεία και θεραπεία. Στην Κλινική Covid ξεπεράσαμε κάθε όριο εισαγωγών, κι αναγκαστήκαμε να το ξεπεράσουμε γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να μην νοσηλευτούν, δεν μπορούσαν να πάνε σπίτι τους…” Βοήθεια ζητήθηκε και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όμως αυτή η συνδρομή δεν μπορούσε να “σώσει την κατάσταση” και να αποτελεί μόνιμη λύση, γι’ αυτό η δημιουργία και νέας Κλινικής Covid αποτελούσε μονόδρομο για το Γ.Ν. Άρτας.

Ωστόσο, τεράστιες δυσκολίες εμφανίστηκαν κατά τις αρχικές συζητήσεις των υγειονομικών του Γ.Ν. Άρτας σχετικά με το χώρο όπου θα γινόταν η νέα κλινική, αλλά και το προσωπικό που θα τη στελέχωνε. Περιορισμένες είναι οι δυνατότητες στο νοσοκομείο της πόλης μας, όμως τα προβλήματα προς το παρόν ξεπεράστηκαν και βρέθηκαν λύσεις. Η νέα κλινική λειτουργεί στον 3ο όροφο, στο χώρο της Ουρολογικής Κλινικής, ο χώρος εκεί έχει διαμορφωθεί ως μια νέα Κλινική Covid, η οποία θα λειτουργεί με το ήδη υπάρχον προσωπικό, συγκεκριμένα θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις προσωπικού εκεί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, αφού δεν είναι δυνατό να προσληφθεί τώρα νέο προσωπικό.

Οι ηλικίες των ασθενών είναι μικρότερες απ’ ότι την προηγούμενη φορά, τώρα κυμαίνονται από 45 έως 60 ετών, ενώ την προηγούμενη φορά οι περισσότεροι ασθενείς στην πλειοψηφία τους ήταν υπερήλικες. Φαίνεται μια πτώση στις ηλικίες. Όσον αφορά τη νοσηλεία τους, αυτή είναι μακροχρόνια, δεν είναι μια δυο ημέρες, αλλά δεκαήμερο και πάνω. Η νοσηλεία των περισσότερων ασθενών διαρκεί περισσότερες από δέκα ημέρες και αυτοί χρειάζονται πολύ οξυγόνο που μόνο με τα ειδικά μηχανήματα του νοσοκομείου μπορούν να το λάβουν, δεν γίνεται κάτι τέτοιο στο σπίτι, οπότε είναι λογικό να διαρκεί και πολλές ημέρες η νοσηλεία τους στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό και η αποσυμπίεση στις κλινικές δεν είναι άμεση! Ενώ, μετά απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μηνών, για να μπορέσουν οι ασθενείς με κατάλληλη θεραπεία να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους. Η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής και Διευθύντρια της Κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Αύρα Λυκούρη, κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα. “Μπήκαμε στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε...Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες με πριν χωρίς κανέναν περιορισμό. Πρέπει έστω και τώρα να σταματήσουμε, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα ώστε να ανακοπεί κάπως αυτή η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε τους ασθενείς που νοσούν, που χρειάζονται νοσηλεία! Οι δυνατότητές μας σε όλα τα νοσοκομεία είναι περιορισμένες, αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες και να πράξουν τα δέοντα. Κι όταν πιέζεται ένα νοσοκομείο, πιέζονται όλα, δεν είναι απλά να πούμε ωραία άντε θα πάμε τους ασθενείς στα Γιάννενα… Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχει πίεση ασφυκτική στο Σύστημα Υγείας της χώρας μας κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες και να τηρούν τα μέτρα, ώστε να προστατέψουν και τους εαυτούς τους και τους γύρω τους”, τόνισε η κα Λυκούρη.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ