Αναρτήθηκε στις:25-05-16 11:56

Με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στη Λιμίνη


Γράφει η Σοφία Κασελούρη
Φωτό: Γαβριήλ Λεπενιώτης

Με μεγάλη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο ιερό ναό της Λιμίνης στις 19 Μαΐου, μέσα σε κλίμα προσευχής και κατάνυξης.

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε μέγας εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του αρχιερατικού επιτρόπου της Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνου Πλακιά, του ιερουργού του Αγίου Νικολάου πάτερ Γεωργίου Σκαμπαρδώνη, του καταγόμενου εκ Λιμίνης πατήρ Ευάγγελου Τράμπα, συνεργάτη, πρωτεργάτη και βοηθό όλης της εκδήλωσης και άλλων πνευματικών πατέρων.

Για πρώτη φορά έγινε και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους του χωριού για ευλογία ενώ πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές συμπροσευχήθηκε στον Ιερό Ναό και ακολούθησε την λιτάνευση στους ανθοστόλιστους, πεντακάθαρους δρόμους της Λιμίνης οι οποίοι μοσχοβολούσαν δάφνες και ροδοπέταλα που από πριν είχαν στρωθεί. Την Παρασκευή, 20 Μαΐου, στις 7 το πρωί τελέσθηκε όρθρος και θεία λειτουργία.

Την ιερά εικόνα του Αγίου Νικολάου στη λιτάνευση μετέφεραν τέσσερα παλικάρια από την Λιμίνη: Κωνσταντίνος Κατσακιώρης, Δημήτρης Λεκάνης, Αργύρης Λεκάνης και Ευάγγελος Σπύρου.

Ευλογημένη συνεργασία

Ζωντάνεψε η περιοχή της Λιμίνης αρκετό καιρό τώρα, καθώς ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου με τον ιερέα του και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμίνης με τον πρόεδρό του και το Διοικητικό Συμβούλιο με μια ευλογημένη συνεργασία κάνουν κάποια όνειρα πραγματικότητα, θέλοντας να προβάλλουν την ωραία περιοχή της Λιμίνης.

Ο σεβασμιότατος

Μια πανάρχαια συνήθεια είναι η λιτάνευση των εικόνων και των ιερών λειψάνων, τόνισε ο μητροπολίτης Άρτας στο κήρυγμά του και συνέχισε λέγοντας: «Σκοπό έχει την ευλογία των περιοχών με την περιφορά τους».

Στην μικρή δέηση που έγινε μετά το πέρας της λιτάνευσης προ του ναού, αναφέρθηκε στον άγιο της εκκλησίας μας, την αγία του ζωή και το άγιο παράδειγμά του. Ο Άγιος Νικόλαος με την θερμή του πίστη στο Θεό και τον άνθρωπο έκανε πολλά θαύματα ως πνευματικός πατέρας στη γη και ως άγιος στον ουρανό. Η εκκλησία μας τον τίμησε ιδιαιτέρως και είναι ο μόνος άγιος που κάθε Πέμπτη έχει καθιερώσει ύμνους προς τον Άγιο Νικόλαο. Τα υπάρχοντά του, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης, τα πούλησε και τα μοίρασε στους φτωχούς και με την μεγάλη του παρρησία στον Θεό κάνει και πολλά θαύματα, ακόμη και σήμερα. ο μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Νικόλαος που είναι και πολιούχος της περιοχής να είναι το καλύτερο παράδειγμα για τον δρόμο της πίστης, της αγάπης, της καλοσύνης, της αγνότητας, της προσφοράς, έτσι ώστε να υπάρχει άγια ζωή.

Οι παρευρισκόμενοι

Στην πνευματική εκδήλωση στη Λιμίνη παρευρέθησαν ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Λιόντος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βίκυ Βασιλάκη και Κώστας Βήχας, ο πρόεδρος του χωριού, Κώστας Γιώτης και πολλοί άλλοι.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι: πάτερ Γεώργιος Σκαμπαρδώνης, Θεόδωρος Χαλμαντζής, Σπύρος Τράμπας, Μιχάλης Πέταλης και Σπύρος Γιώτης ο οποίος είναι και ένας καλλίφωνος ιεροψάλτης στο ναό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελούν οι: Θεόδωρος Χαλμαντζής (πρόεδρος), Δημήτριος Χαλμαντζής (αντιπρόεδρος), Μαρία Λιόση - Χαλμαντζή (γραμματέας), Άννα Γιώτη (ταμία), Γεωργία Καγιά (μέλος).

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Λιμίνης

Σε γραφείο του τοπικού Κοινοτικού Καταστήματος το οποίο ανακαινίσθηκε με την βοήθεια του Δήμου Αρταίων στεγάζεται ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Άγιος Νικόλαος» Λιμίνης. Ο δυναμικός πρόεδρος, Θόδωρος Χαλμαντζής και το Διοικητικό Συμβούλιο σε άψογη συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας, Κώστα Γιώτη, τον ιερέα του χωριού με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και πολλούς χωριανούς εθελοντές φρόντισαν ιδιαιτέρως για την επιτυχημένη πνευματική εκδήλωση.

Κορίτσια με ωραίες ενδυμασίες και πανέρια γεμάτα ροδοπέταλα ακολούθησαν την ιερά λιτάνευση σκορπίζοντας άνθη στους δρόμους και την πλατεία ενώ εθελόντριες της περιοχής με το πέρας της τελετής μοίρασαν αρτοκλασίες και γλυκίσματα. Στο ωραίο και πεντακάθαρο μοναδικό καφενείο, ψησταριά του χωριού προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά. Ο Σύλλογος, όπως μας είπε ο πρόεδρος, έχει όνειρα για την περιοχή. Άμεσα βρίσκεται στην προετοιμασία μιας ημερήσιας εκδρομής, ενώ στα πλαίσια μιας Γενικής Συνέλευσης μέσα στο καλοκαίρι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την περιοχή. Ήδη λειτουργεί και χορευτικό τμήμα, έχει ιδρυθεί τράπεζα αίματος ενώ ο Σύλλογος μεριμνά και για διάφορες εθελοντικές εργασίες.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img