Αναρτήθηκε στις:13-12-19 21:56

Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ στην Άρτα


Δημήτρης Παπαστεργίου «Η καρδιά της Αυτοδιοίκησης χτυπάει από την καρδιά της Ελλάδας!»


Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δ. Αρταίων για την Έξυπνη Πόλη (Smart City) διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Δήμος Αρταίων, με επίσημο καλεσμένο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας, ενώ συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε αργότερα στα ΜΜΕ από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και το Δήμαρχο Αρταίων. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Arta Smart City Hackathon & Innovation Hub» και χαιρετισμό απηύθυναν σε αυτήν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευριπίδης Γλαβάς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας, Ιωάννης Γκολομάζος. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί ακόμη φορείς, καθώς και καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Αρταίων κατά το χαιρετισμό του τόνισε τα εξής «Η παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ εδώ είναι ουσιαστική αλλά και συμβολική, ουσιαστική γιατί θα μας μιλήσει για όλες τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στα Τρίκαλα στα πλαίσια της «έξυπνης πόλης» και συμβολική γιατί από τις πρώτες του επισκέψεις ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην περιφέρεια τιμάει σήμερα την Άρτα, τιμάει την Ήπειρο με την παρουσία του εδώ. Ήδη υλοποιούμε μια σειρά από έξυπνες λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας, όπως σε θέματα γραφειοκρατικά που τώρα πια θα λύνονται εύκολα μέσω κινητού τηλεφώνου».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε κατά το χαιρετισμό του τα εξής «Στη δημόσια διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, πρέπει να σκεφτούμε πώς σκέφτονται οι δημότες μας και να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις όσο πιο οικονομικά, εύκολα και αποδοτικά μπορούμε. Στα Τρίκαλα έχουμε υλοποιήσει πολλές καινοτομίες, όμως αν με ρωτάτε ποια θεωρείται κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική θα σας πω «η γραμμή του Δημότη», να αισθάνεται ο δημότης ασφαλής ότι όποια στιγμή κι αν τηλεφωνήσει στο Δήμο του για οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολεί, θα βρει στην άκρη της τηλεφωνικής γραμμής έναν υπάλληλο που θα τον εξυπηρετήσει, που θα καταγράψει το πρόβλημά του και θα το μεταβιβάσει στους αρμόδιους φορείς για τη λύση του. Έτσι, καταφέραμε να αποκτήσουμε μια ουσιαστική επικοινωνία με τους δημότες μας, γιατί οι έξυπνες πόλεις είναι αυτές που έχουν έξυπνους δημότες, δημότες που θα κρίνουν, μερικές φορές θα κατακρίνουν κιόλας, όμως θα δουν επίσης ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά για να λύσουμε προβλήματα. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι μια από τις προτεραιότητες της ΚΕΔΕ είναι να φέρει την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες στους δήμους, ώστε η τεχνολογία να έρθει στα μέτρα των πολιτών και να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους».


Ενώ, τη στήριξή της στο Δήμο Αρταίων για το εγχείρημα να μετατρέψει την Άρτα σε μια smart city δήλωσε και η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας δήλωσε κατά το χαιρετισμό του τα ακόλουθα «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ενεργοί πολίτες είναι να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας. Ο όρος smart city υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όμως οι εξελίξεις επιτάσσουν πια όχι απλά να μείνουμε στον όρο αλλά να εφαρμόσουμε για το συμφέρον των πολιτών όλες τις νέες τεχνολογίες που περικλείει ο όρος αυτός. Ως Περιφέρεια με δυναμικό τρόπο θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να αναβαθμιστούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες μας, τόσο από το Δήμο Αρταίων όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου».

Όσον αφορά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο Δήμαρχος Αρταίων, εκεί αναφέρθηκαν σε μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν την ΚΕΔΕ αλλά και την Άρτα. Αρχικά, ο Δήμαρχος Αρταίων αναφέρθηκε στην απόφασή του να στηρίξει ανοιχτά τον κ. Παπαστεργίου για Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι δήμαρχοι είδαν στο πρόσωπο του Δημάρχου Τρικκαίων έναν άνθρωπο με όρεξη για δουλειά και πνεύμα συνεργασίας, έναν άνθρωπο που πιστεύουν ότι στην Αυτοδιοίκηση θα κάνει εξαιρετική δουλειά, όπως έκανε και στο Δήμο Τρικκαίων τα προηγούμενα χρόνια, και πιστεύουν ότι μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα καταφέρουν να λύσουν πολλά προβλήματα κάνοντας τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε την εκλογή του ως ευκαιρία να λυθούν επιτέλους προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο της περιφέρειας, προβλήματα που φαντάζουν άγνωστα στους αστικούς δήμους. «Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ΚΕΔΕ που δήμαρχος περιφερειακής πόλης αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ και αυτό από μόνο του έχει την αξία του. Τόσα χρόνια, οι δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων προσπαθούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών έχοντας κατά νου τους δικούς τους δημότες, όμως τώρα πια η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτυπάει από την καρδιά της Ελλάδας και θα ασχοληθούμε και με θέματα όπως αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία, καθάρισμα ρεμάτων, κ.α., θέματα που δεν ανήκαν στην καθημερινότητα των δημοτών των αστικών κέντρων. Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι».


Σε ερώτησή μας για την καινοτόμο υλοποίηση του smart parking στα Τρίκαλα, ενός πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «smart parking», το οποίο λειτουργεί με επιτυχία στα Τρίκαλα εδώ και αρκετά χρόνια, ένα πρόγραμμα που με την τοποθέτηση αισθητήρων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μπορεί να ενημερώνει τους δημότες μέσω κινητού τηλεφώνου για κενές θέσεις πάρκινγκ, ο Δήμαρχος Αρταίων δεν φαίνεται πρόθυμος να το δοκιμάσει και στην πόλη μας. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τα περιφερειακά πάρκινγκ, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο πάρκινγκ στην πόλη μας. «Πρέπει να μάθουμε ως δημότες να περπατάμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε και το ποδήλατο, γιατί από μόνο του το σύστημα smart parking δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά και θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο, θα φτιάξουμε ποδηλατόδρομο σύντομα και θα βάλουμε κοινόχρηστα ποδήλατα για τους δημότες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο θέμα των απορριμμάτων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε τα εξής «Ως δημότες πρέπει να στέλνουμε λιγότερα σκουπίδια στους κάδους, άρα διαλογή στην πηγή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι δήμοι δίνοντας κίνητρα στους δημότες. Το να πάμε τα σκουπίδια βόλτα από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο δεν είναι ορθή πρακτική και ταυτόχρονα ανεβάζει και το κόστος, συνεπώς ως δήμοι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες να κάνουν διαλογή στην πηγή και να ανακυκλώνουν, να μην πετάνε τα πάντα στα σκουπίδια χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών το αυξάνει τώρα το κόστος μεταφοράς, όχι η επεξεργασία στο εργοστάσιο». Ενώ, ο Δήμαρχος Αρταίων συμπλήρωσε στο θέμα ότι ως Δήμος θα ζητήσει ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο Ηπείρου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ