Αναρτήθηκε στις:21-03-19 11:30

Διεύθυνση Δασών Άρτας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, Εμμανουήλ Γοργόλης, απ’ αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization, των Ηνωμένων Εθνών) το 1971, με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους και επαύξησής τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση.

Τα δάση είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Πρόκειται για έναν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, βελτιώνοντας παράλληλα, την ποιότητα ζωής ανθρώπων και κοινωνιών.

Με άλλα λόγια τα δάση, μεταξύ των άλλων:

- Παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.

- Λειτουργούν ως κλιματικοί εξισορροπιστές, αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες και μειώνοντας την ένταση του ανέμου.

- Λειτουργούν ως ηχομονωτές, μειώνοντας τους θορύβους.

- Μειώνουν την ένταση του φυσικού φωτός.

- Απορροφούν και εξουδετερώνουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες για τον άνθρωπο (π.χ. σκόνη).

- Συγκρατούν τα νερά της βροχής και αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες.

- Παράγουν προϊόντα όπως ξύλου, ρητίνη, αρωματικά φυτά κ.α.

- Βοηθούν στη δημιουργία νέου εδάφους.

- Αποτελούν το «σπίτι» για χιλιάδες ζώα και φυτά.

- Χρησιμεύουν ως χώρος αναψυχής και αναζωογόνησης.

- Ενεργούν σαν φυσικά φίλτρα νερού, βελτιώνοντας την ποιότητά του.

Επομένως η ζωτική σημασία των δασικών οικοσυστημάτων για την διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης είναι πλέον προφανής, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Άλλωστε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος συνδέονται, λιγότερο ή περισσότερο, με την καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα η λειψυδρία, η απερήμωση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και φυσικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι καθημερινό θέμα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ιστορικά αλλά και σήμερα, λόγω της συνάφειας του αντικειμένου της με την επιζητούμενη οικολογική ισορροπία και την κλιματική σταθερότητα. Διαχρονικά έχει δείξει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έργο, επανειλημμένα στήριξε τις Παραδουνάβιες Κοινωνίες και συνέβαλε στην ανάπτυξη των ευαίσθητων ορεινών περιοχών, διαχειρίστηκε αειφορικά τα δασικά οικοσυστήματα τόσο ως πλουτοπαραγωγικό πόρο, όσο και ως πόρο αναψυχής.

Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι η προστασία, διατήρηση, ανάπτυξη και παράδοση του τεράστιας σημασίας αυτού του φυσικού πλούτου στις επόμενες γενιές. Αυτό άλλωστε αναφέρει και η Τρίτη Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την προστασία των Δασών της Ευρώπης: «Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα τις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, είπε σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ