Αναρτήθηκε στις:14-04-18 12:39

ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ


ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ
Εκδόσεις Ψυχογιός 2017 - σελ. 704


Ένα ακόμη μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, «Οι Διορθώσεις »του Τζόναθαν Φράνζεν, κυκλοφόρησε και πάλι φέτος, σε νέα μετάφραση, από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο μυθιστόρημα του Φράνζεν, μάλλον και το καλύτερο, για το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και βρέθηκε στη λίστα για τα Πούλιτζερ, στο μακρινό 2001.

Η ιστορία της παρακμής μιας τυπικής αμερικανικής οικογένειας, των Λάμπερτ.

Ύστερα από περίπου πενήντα χρόνια ως σύζυγος και μητέρα, η Ένιντ Λάμπερτ είναι έτοιμη να απολαύσει τη ζωή. Δυστυχώς, ο άντρας της, ο Άλφρεντ, πάσχει από Πάρκινσον και τα παιδιά τους έχουν εγκαταλείψει την οικογενειακή φωλιά για να βιώσουν τις προσωπικές τους καταστροφές. Ο μεγαλύτερος, ο Γκάρι, κάποτε στέλεχος με σταθερή δουλειά και οικογενειάρχης, προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του, παρά τα σημάδια περί αντιθέτου, ότι δεν έχει κατάθλιψη. Ο μεσαίος, ο Τσιπ, έχει χάσει τη δουλειά του ως καθηγητής και αποτυγχάνει θεαματικά στις νέες του επιχειρηματικές προσπάθειες. Και η Ντενίζ, η μικρότερη, ξέφυγε από έναν καταστροφικό γάμο μόνο και μόνο για να χαραμίσει τα νιάτα και την ομορφιά της στη σχέση της μ’ έναν παντρεμένο. Η μητέρα πιστεύει ότι όλα αυτά τα ναυάγια μπορούν να συναντηθούν στο σπίτι. Απελπισμένη να νιώσει λίγη χαρά, η Ένιντ Λάμπερτ βάζει έναν στόχο: να ενώσει την οικογένειά της στο σπίτι τα Χριστούγεννα για τελευταία φορά.

Θλιβερές ζωές δοσμένες με αστείο τρόπο, από έναν συγγραφέα που γνωρίζει άριστα και την Αμερική και την παγκοσμιοποίηση, αλλά κυρίως, γνωρίζει την τέχνη του μυθιστορήματος. Από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στα μέσα του αιώνα μέχρι τη Γουόλ Στριτ και την Ανατολική Ευρώπη σήμερα, ο Φράνζεν φέρνει τον παραδοσιακό κόσμο της αστικής αρετής και των σεξουαλικών απαγορεύσεων σε βίαιη σύγκρουση με την εποχή του εμμονικού ελέγχου στο σπίτι, της αποστασιοποιημένης γονικής φροντίδας και της παγκοσμιοποιημένης απληστίας.

Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά ρεαλιστικό, σκοτεινά ξεκαρδιστικό και βαθιά ανθρώπινο, που επιβεβαιώνει ότι ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι ένας από τους ευφυέστερους ερμηνευτές της αμερικανικής κοινωνίας και της αμερικανικής ψυχής.

Ο Τζόναθαν Φράνζεν γεννήθηκε στο Ιλινόι το 1959 και μεγάλωσε στα προάστια του Σεντ Λούις. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Σουάρθμορ το 1981, σπούδασε με υποτροφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και κατόπιν εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε σεισμολογικό εργαστήριο. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη. Η συγγραφική ιδιοφυΐα του αναγνωρίστηκε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στα αμερικανικά γράμματα, αλλά η καθιέρωση και η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το τρίτο του μυθιστόρημα, «Οι διορθώσεις». Στη συνέχεια, ο Φράνζεν απέσπασε ποικίλες διακρίσεις και, τελικά, τιμήθηκε με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Κραδασμοί», «Η εικοστή έβδομη πολιτεία» και «Αγνή» ενώ ετοιμάζεται και η επανέκδοση του βιβλίου «Ελευθερία».


Κώστας Τραχανάς

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ