Αναρτήθηκε στις:06-03-18 14:18

Καρδιαγγειακά νοσήματα και στοματική υγεία


Γράφει ο Χρήστος Σ. Νεραϊδιώτης
Χειρ. Οδοντίατρος


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας του συνολικού πληθυσμού, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες που το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Το κυριότερο πρόβλημα των νοσημάτων αυτών είναι η αθηροσκλήρυνση, εκδήλωση της οποίας αποτελεί η στεφανιαία νόσος.

Καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθειες και υπέρταση είναι κάποια ακόμη απ τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αντιμετωπίζονται (πλέον των επεμβάσεων), με μια σειρά φαρμάκων.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών έχουν αντίκτυπο και στο στόμα με εκδηλώσεις όπως ξηροστομία (απουσία ή μείωση σάλιου), έλκη (πληγές), καθώς και αύξηση του όγκου των ούλων η οποία μπορεί να δυσκολέψει ακόμη και τη μάσηση της τροφής. Οι παρενέργειες αυτές, και ειδικά η αύξηση του όγκου των ούλων, μπορούν να εξαλειφθούν ή έστω να μειωθούν σε ένταση σημαντικά με τη διατήρηση της στοματικής υγείας σε επίπεδα φυσιολογικά.

Στοματική και καρδιακή υγεία είναι συνυφασμένες, με τον ασθενή να καλείται να αντιληφθεί πως, εγκαταλείποντας την στοματική του υγεία, επιβαρύνει και τη γενική του υγεία.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ