Αναρτήθηκε στις:21-09-17 13:12

Κέντρα Εκπαίδευσης: Τι θα γίνουν μετά το «λουκέτο» τον Νοέμβριο


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το ερώτημα για το τι θα γίνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων απασχολεί ήδη τις τοπικές κοινωνίες, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Armyvoice.gr για το επικείμενο λουκέτο.

Η επιλογή των Ενόπλων Δυνάμεων να τοοπθετεί κατ' ευθείαν τους στρατιώτες στις μονάδες που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, έχει ήδη δρομολογηθεί και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το θέμα βέβαια είναι τι θα απογίνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης που δε βρίσκονται στην παραμεθόριο, πολλα εκ των οποίων είχαν ανακαινιστεί.

Διαπιστώνουμε ότι όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες, υπάρχουν και δημοσιεύματα για την αλλαγή χρήσης στα Κέντρα Εκπαίδευσης, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα στην Καλαμάτα, στο οοπίο αναφέρεται ότι "σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό το ΣΠΕΝ στην Καλαμάτα θα διατηρεί μια σταθερή δύναμη 400-500 ατόμων (αξιωματικών και στρατιωτικού προσωπικού) και θα καλύπτει το χώρο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας".

Ανάλογο δημοσίευμα πάντως είδαμε στην Ξάνθη και στην Αρκαδία.

Βέβαια, αμυντική πολιτική δεν γίνεται με βάση τις αντιδράσεις των κοινωνιών και πάντα πρεσβεύαμε ότι θα πρέπει ένα σχέδιο να μπορεί να υλοποιηθεί, ιδανικά πείθοντας για την αναγκαιότητα τις τοπικές κοινωνίες, ή προχωρώντας ανεξάρτητα από την πολιτική φθορά που ενδέχεται να έχει ο υπουργός που θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Στην περίπτωση των Κέντρων Εκπαίδευσης όμως, υπάρχει και η περίπτωση του παραδείγματος "Ντούβα" ο οποίος κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του σχεδίου αποκέντρωσης των Κέντρων Εκπαίδευσης, και να εφαρμόσει ένα ανάλογο σχέδιο, όπου οι στρατιώτες παρουσιάζονταν κατ' ευθείαν στις Μονάδες της μεθορίου.

Ωστόσο, μέσα στον πρώτο χρόνο κατάφερε να υπάρχουν και να λειτουργούν 26 Κέντρα Εκπαίδευσης (από 13 που υπήρχαν όπως και σήμερα), κάτι το οποίο εκτόξευσε τόσο το κόστος όσο και την "σπατάλη προσωπικού".

Τελικά το σχέδιο απέτυχε και τα μίνι "κέντρα εκπαίδευσης" που είχαν ανοίξει σε μονάδες της παραμεθορίου έκλεισαν για να επιστρέψουμε σε αυτά της ηπειρωτικής χώρας.

Σήμερα βλέπουμε το σκηνικό να επαναλαμβάνεται και ευχόμαστε να έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.


Τι θα γίνουν τα υπάρχοντα Κέντρα Εκπαίδευσης

Το πρόβλημα της ελλειπούς ενημέρωσης είναι κυρίαρχο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς το ΥΠΕΘΑ έχει προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου τον Ιούλιο και αναμένεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των στρατευσίμων μέσα στον Νοέμβριο, χωρίς να έχει προετοιμάσει το έδαφος στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά από τις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, οι οποίοι όμως δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία.

Οι βουλευτές ρωτούν για την τύχη που θα έχουν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στις περιοχές τους εάν πάψουν να λειτουργούν ως Κέντρα εκπαίδευσης.

armyvoice.gr
img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ