Αναρτήθηκε στις:21-06-17 12:32

Ο Γολγοθάς των μικρομεσαίων


H ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ «ΘΗΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε θηλιά που σφίγγει ολοένα και περισσότερο στον λαιμό των μικρομεσαίων εξελίσσεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν μεγαλώνει, μαζί και ο αριθμός των λουκέτων.

Η παύση της χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, η υπερφορολόγηση, η ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνθέτουν τη δραματική εικόνα μιας αγοράς που καταρρέει, με μεγάλα θύματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο ependisinews.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί και ιδιαίτερα στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ένα ακόμη αγκάθι είναι και τα «κόκκινα δάνεια». Άλλωστε η αγορά θα έρθει τον Αύγουστο αντιμέτωπη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και στα τέλη Ιουλίου με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η ρευστότητα είναι περιορισμένη και θα παραμείνει έτσι, ενώ θέτει τις ελπίδες του στην αναθέρμανση της οικονομίας λόγω της τουριστικής περιόδου.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. για το μήνα Μάϊο σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση των ακάλυπτων επιταγών. Πιο συγκεκριμένα το ύψος ακάλυπτων επιταγών τον Μάϊο ανήλθε στα 17,99 εκ. ευρώ από 12,02 εκ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση 49,58%. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Μάϊο ανήλθαν στα 913 τεμάχια, ενώ τον Απρίλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 677 καταγράφοντας αύξηση 34,86%.

Παράλληλα, αύξηση καταγράφηκε και στις συναλλαγματικές το μήνα Μάϊο σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου. Αναλυτικότερα το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Μάϊο ανήλθε στα 3,47 εκ. ευρώ από 2,92 τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση 18,84%.

Την ίδια στιγμή, το ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία αγγίζει τα 94,7 δισ. ευρώ. Τα παλιά ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν μεν τον Απρίλιο στα 90,7 δισ. ευρώ από 91,03 δισ. ευρώ το Μάρτιο, όμως ταυτόχρονα τα νέα χρέη του 2017 αυξήθηκαν σε 4,03 δισ. ευρώ, από 327 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σε 906.101 ανέρχονταν στο τέλος Απριλίου οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Όσον αφορά στα νέα χρέη που άφησαν απλήρωτα οι φορολογούμενοι τον Απρίλιο αυτά υπερέβησαν τα 754 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ήταν στο τέλος Απριλίου 67.045 περισσότεροι σε σχέση με το τέλος του 2016.

Ο αριθμός των οφειλετών από 4,15 εκατ. ΑΦΜ τον Δεκέμβριο και 4,05 εκατ. τον Φεβρουάριο μειώθηκε σε 3.940.756 τον Απρίλιο. Περισσότεροι από έναν στους δύο ή το 55,63% από αυτούς (2.535.006) τελούσε τον Απρίλιο υπό την απειλή ή τη διενέργεια κατασχέσεων, έναντι 50,9% τον Δεκέμβριο και 44,76% στο τέλος του 2015.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img