Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του... Οι ερωτήσεις ήταν συγκεκριμένες, όμως οι απαντήσεις χαρακτηρίζονταν από υπεκφυγές και αποπροσανατολισμό. Το ερώτημα αν η Ήπειρος –όλοι οι νομοί της– είναι θωρακισμένη απέναντι στις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και αν υπάρχει προϋπολογισμός και χρηματοδοτικά προγράμματα, ουδέποτε απαντήθηκε.
Αντ' αυτού είπε ότι τον "εγκαλώ" και ότι επαναλαμβάνω στην εισήγησή μου τα ίδια ερωτήματα, τα οποία είναι ερωτήματα καφενείου.
Αν νομίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ότι τα σοβαρά αυτά ερωτήματα πού απασχολούν το σύνολο του πληθυσμού της Ηπείρου είναι καφενείου, τότε σίγουρα δεν γνωρίζει για τον λόγο που είναι Περιφερειάρχης και τον θεσμό που υπηρετεί.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι επιτελούν ένα πολύ σοβαρό έργο και προσπαθούν να προτείνουν λύσεις για θέματα πού απασχολούν την κοινωνία της Ηπείρου, τώρα αν ο κος Καχριμάνης πιστεύει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι καφενείο ας αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί αυτός το έκανε.
Αν θέλουμε να προοδεύσει η Ήπειρος θα πρέπει να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λύνονται οι τυχόν διαφορές.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα, στην 5η συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου, θα μιλήσω για ένα θέμα που απασχολεί όλους τους Ηπειρώτες και το οποίο κανονικά θα έπρεπε να το φέρει η συμπολίτευση, όπως είχε φέρει άλλο θέμα σε προηγούμενη λογοδοσία. Είναι πάρα πολύ σοβαρό και ταλαιπωρεί επί χρόνια πολλούς ανθρώπους, οικογένειες, εμπορικές επιχειρήσεις, μαθητές, ελεύθερους επαγγελματίες, κτηνοτρόφους και πολλούς άλλους. Πρόκειται για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου.
Δυστυχώς, τόσα χρόνια έχουν παρθεί ημίμετρα και ενώ υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, δεν γίνονται προσπάθειες να προλάβουμε το κακό. Η πρόληψη και η αντικειμενική θωράκιση είναι αναγκαία και προφανώς είναι πιο οικονομική λύση από την αποκατάσταση των ζημιών που είναι επακόλουθο των πλημμυρών.
Το λάθος είναι που κακώς εσείς κύριε Περιφερειάρχη όπως και πολλοί άλλοι επιρρίπτετε τις ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προφανώς και δεν πείθει κανέναν αυτό, γιατί υπάρχουν λύσεις που δεν τις υλοποιείται, τα έργα που κάνετε είναι όπως λέει ο λαός μπαλώματα δηλαδή για το Θεαθήναι, δεν κάνετε παρεμβάσεις που θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών.
Έχετε σχεδιασμό για να θωρακίσετε την Ήπειρο από τις πλημμύρες; Τα ρέματα που είναι στον αρμοδιότητα της Περιφέρειας καθαρίζονται; Πότε και πώς κάνατε τον τελευταίο καθαρισμό.
Δεν υπάρχει πρόβλημα από την απλή βροχή, όμως με τις μεγάλες νεροποντές ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα και οι φονικές πλημμύρες -όπως στην Ισπανία- ξυπνούν τον φόβο των πολιτών για το τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση.
Δεν κινδυνολογώ αλλά επισημαίνω, υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων; Γιατί δεν υπάρχει χρόνος πλέον για χάσιμο, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου και ο Κύριος Μαυρογιώργος σαν Προϊστάμενος, αν είναι εδώ θα θέλαμε να ακούσουμε την πρότασή του, έχει σχέδιο αντιμετώπισης;
Αλήθεια δεν θα ήταν αναγκαίο σαν Περιφέρεια και λόγω της μορφολογίας του εδάφους να απαιτήσουμε από το κράτος να μας δοθούν περισσότερα χρήματα για τις ειδικές αυτές ανάγκες που απαιτούνται για τις υποδομές ειδικά εδώ στην Ήπειρο. Αλλά για να τα πάρουμε πρέπει να τα διεκδικήσουμε.
Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης είπε ότι εμείς εδώ δεν έχουμε πρόβλημα με τις πλημμύρες.
Προφανώς ξέχασε ότι η Άρτα έχει πληγεί από αρκετές πλημμύρες, όπως το 1982, τον Οκτώβριο του 2003, τον Δεκέμβριο του 2005, τον Οκτώβριο του 2009 και, ειδικά, τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο κάμπος της Άρτας και η ίδια η πόλη μετατράπηκαν σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, με καταστροφές σε περιουσίες, επιχειρήσεις, λιοτόπια, χωράφια, αυτοκίνητα και άλλα.
Η Άρτα δεν είναι θωρακισμένη αντιπλημμυρικά και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να παρθούν μέτρα.
Τα Γιάννενα, τον Αύγουστο του ’24, πλημμύρισαν και τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο εισαγγελέας επενέβη για έρευνα. Το ΤΕΕ Ηπείρου επισήμανε ότι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι απροστάτευτο από τις πλημμύρες. Πώς θα αντιμετωπίσετε μια νεροποντή;
Στην Πρέβεζα, σε απόγνωση βρέθηκαν οι κάτοικοι πολλές φορές, ειδικά στο Φανάρι, που θύμιζε μια απέραντη λίμνη λόγω του Αχέροντα ποταμού. Επίσης, καταστηματάρχες και βιοτέχνες στη Βιομηχανική περιοχή της Πρέβεζας ανέφεραν σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Πολλές φορές, δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού.
Στη Θεσπρωτία έχουμε τις πλημμύρες από υπερχείλιση ρεμάτων, ενώ στις εκβολές του Καλαμά ποταμού η πόλη της Ηγουμενίτσας πλημμυρίζει μαζί με την Βόρεια προβλήτα του λιμανιού.
Το 2023 η δημοτική κοινότητα Σύβοτα του δήμου Ηγουμενίτσας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όλη η Ήπειρος είναι ένα απέραντο έρμαιο στις καιρικές συνθήκες.
Το ρέμα Μπούση στην Άρτα πλημμύρισε ξανά και ξανά. Πάρα πολλές φορές, το 2009, το 2014, το 2015, το 2019, το 2020, το 2021, το 2023 και το 2024, καταστρέφοντας περιουσίες.
Αλήθεια γιατί η μελέτη της διάνοιξης δεν έχει ολοκληρωθεί; Πρέπει να χαθεί ανθρώπινη ζωή για να ενδιαφερθεί η Περιφέρεια και να προχωρήσει το έργο;
Να πούμε εδώ, το ρέμα Μπούση ξεκινάει από τα 12 μέτρα πλάτος, καταλήγει στην είσοδο της πόλης σε τέσσερα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα δέχεται νερά και από την Ιόνια Οδό. Άρα είναι αδύνατο να διοχετευθεί το νερό στο ποτάμι με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η περιοχή.
Αν δεν πάρετε μέτρα το Διοικητήριο που σχεδιάζετε να φτιάξετε θα πλημμυρίζει κάθε χρόνο. Πλημμύρισαν σπίτια, πλημμύρισαν καταστήματα, αποθήκες, καταστράφηκαν περιουσίες. Πλημμύρισε το κολυμβητήριο της Άρτας, πλημμύρισε το κλειστό γυμναστήριο πολλές φορές με αποτέλεσμα οι ομάδες να πηγαίνουν να αγωνίζονται σε άλλες περιοχές τα προηγούμενα χρόνια, πριν γίνει το Τ9.
Άρα άμεσα μέτρα για το ρέμα Μπούση και όχι μπαλώματα κάθε χρόνο τα οποία στοιχίζουν και περισσότερα χρήματα από ότι να ολοκληρωθεί η σωστή διάνοιξη και διευθέτηση του ρέματος.
Η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής της Άρτας. Επειδή πρόκειται για σοβαρό θέμα, θα το εισηγηθώ σε άλλο συμβούλιο.
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο.
- Επειδή κύριε περιφερειάρχη τόσα χρόνια δεν έχετε κάνει ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρών,
- Επειδή δεν έχετε δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον σαν περιφερειάρχης για τις πλημμυρισμένες περιοχές της ηπείρου,
- Επειδή σπάνια κάνετε αυτοψία στο πρόβλημα που δημιουργείται,
- Επειδή δεν ενδιαφέρεστε για την διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου εδώ και 15 χρόνια που είστε στην περιφέρεια
- Επειδή κύριε περιφερειάρχη πρέπει να ξέρετε ότι τα δόντια της κλιματικής αλλαγής είναι πάρα πολύ άγρια πολλές φορές.
1) Είναι θωρακισμένη η Ήπειρος και όλοι οι νομοί από τις πλημμύρες και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Τι προϋπολογισμός υπάρχει και αν υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα και ποια έργα είναι αυτά.
2) Πόσα ρέματα είναι στην ευθύνη της περιφέρειας και άπτονται καθαρισμού και αν υπάρχουν χρήματα για τον καθαρισμό τους.
3) Αν υπάρξει εκ νέου πλημμύρα σαν αυτή του Φλεβάρη του ‘15 στην Άρτα εγγυάσθε σαν περιφερειάρχης την ασφάλεια των πολιτών που θα διέρχονται από τη γέφυρα και την ευστάθεια της γέφυρας; Επίσης εγγυάσθε την ασφάλεια της παλαιάς γέφυρας και ότι δεν θα έχουμε το φαινόμενο του γεφυριού της Πλάκας;
4) Σαν περιφερειάρχης δεν έχετε δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου εδώ και 15 χρόνια στην Περιφέρεια. Μπορείτε να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας από όπου διέρχεται ο Άραχθος ποταμός;
5)Το περίφημο ρέμα Μπούση κάθε χρόνο σχεδόν πλημμυρίζει, μερικές φορές μάλιστα η κατάσταση είναι τέτοια που πνίγονται ολόκληρα τετράγωνα ακόμη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις πλημμυρίζουν. Μπορείτε να μας βεβαιώσετε ότι τα έργα που γίνονται φέτος θα λύσουν το πρόβλημα;».