Συνέντευξη μας παραχώρησε ο Συντονιστής Ηπείρου της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τη Νέα Δημοκρατία, Θοδωρής Σερέτης. Ο ίδιος μας μίλησε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα, με στόχο την προώθηση του έργου που έχει αναλάβει ως Συντονιστής Ηπείρου της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
«Είχα τη χαρά και τιμή να συμμετάσχω σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτή Β2 Δυτικού τομέα Αθηνών κ. Μαρίας Συρεγγέλα αλλά και της επικεφαλής μας κ. Μαρίας Καραγιάννη και να διαπιστώσω από κοντά την πολλή και σημαντική δουλειά που ήδη γίνεται. Συζητήσαμε διεξοδικά την εξέλιξη όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων που αφορούν τα παιδιά και την οικογένεια, θέματα τα οποία βρίσκονται σε κορυφαία θέση στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά και νέες πρωτοβουλίες που έρχονται.
Θα ήθελα λοιπόν να σταθώ σε κάποια νέα που θεωρώ πολύ σημαντικά:
Το Πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων, στο οποίο συμμετέχει ήδη και ο Δήμος Αρταίων, από φέτος θα υλοποιείται σε 153 Δήμους, 20 περισσότερους από πέρυσι μεταξύ των οποίων και η Πρέβεζα, συνολικά θα συμμετέχουν 1882 σχολικές μονάδες, αυξημένες κατά 224 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και καθημερινά θα παραδίδονται 231062 γεύματα ανά ημέρα, 13795 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πρόσφατα η Υπουργός υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας. Για πρώτη φορά στην χώρα μας, καθιερώνεται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά έως και 4 ετών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη τους και τη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας και μάθησης για όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Στόχος του νέου παιδαγωγικού πλαισίου είναι η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών ώστε να υποστηριχθούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους στα τέσσερα πρώτα πιο κρίσιμα χρόνια για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα υπάρχει και μέριμνα για εξειδικευμένο υλικό ενημέρωσης προς τους γονείς ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β’ εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μετά από την επιμόρφωση των παιδαγωγών τους στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό θα διανεμηθεί και στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, ώστε να ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.
Έρχεται επίσης το νέο, εμβληματικό θα μου επιτρέψετε να πω, πρόγραμμα για την πρώιμη παρέμβαση αξιοποιώντας πόρους 35 εκ. από το ταμείο ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ ανά παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στοχεύει στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλιστεί η καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και αυτή η κυβέρνηση να είστε σίγουρη πως θα τα καταφέρει!».
«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις διέπουν όλη την ελληνική επικράτεια όπως φυσικά και την Ήπειρο. Η θέση μου αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας και μάλιστα αμφίδρομα. Έτσι λοιπόν κατά τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποιώ με φορείς στην Άρτα και σε ολόκληρη την Ήπειρο αλλά και τις επισκέψεις σε δομές, μου δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσω νέες ανάγκες που δημιουργούνται και χρειάζονται άμεση παρέμβαση όπως επίσης και τις διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με την ανθρωπογεωγραφία. Έτσι λοιπόν όλα αυτά καταγράφονται, εξελίσσονται σε εισηγήσεις οι οποίες καταλήγουν στον τελικό αποδέκτη τους που είναι η κυβέρνηση. Επειδή όμως θέλω και προσπαθώ να είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, θα μου επιτρέψετε να εξειδικεύσω όταν θα έχω απτά αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα όμως είμαστε συνεχώς δίπλα σε όλους, για να αντιμετωπίσουμε και όλα εκείνα τα πιο καθημερινά αλλά ουσιώδη που μπορεί να κάνουν κάποιους συμπολίτες μας να αισθανθούν ζεστασιά και αλληλεγγύη. Έτσι για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο ενισχύσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο Άρτας με σχολικά είδη για να καλυφθούν οι ανάγκες 20 οικογενειών της πόλης μας και είμαι πολύ χαρούμενος που το καταφέραμε».
«Ως προς το γενικότερο πλαίσιο, το φαινόμενο της βίας μεταξύ των ανηλίκων ή με πρωταγωνιστές ανήλικους εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Όμως τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια κλιμάκωση, η οποία μας έχει θέσει σε απόλυτη εγρήγορση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε την ανάγκη για παγκόσμια δράση στο ψηφιακό περιβάλλον ώστε να προστατευθεί η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων. Επικροτώντας μάλιστα την πρωτοβουλία της Αυστραλίας για θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας που δεν μπορούν να παρακαμφθούν, δείχνει πιο συγκεκριμένα την οδό των παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί συλλογικά υπάρχουν πράγματα που ήδη έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλα στα οποία προχωρούμε.
Η τελευταία παρέμβαση είναι η απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία ενώ εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα διακεκριμένων ειδικών – μετά από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού – μελετά όλα τα δεδομένα, τα υφιστάμενα μέτρα, εξετάζει προτάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις με σκοπό να υπάρξει ένα ολιστικό Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ήδη όμως εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων στο δομημένο σχολικό περιβάλλον. Πρέπει να πω ότι στα σχολεία έχει γίνει πολύ μέσα από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, με τον υπεύθυνο του κάθε σχολείου για τα θέματα σχολικής βίας. Διπλασιάστηκε ο αριθμός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, τοποθετήθηκε σύμβουλος σχολικής ζωής, επιμορφώθηκε ειδικά ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, εντάχθηκαν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ώστε τα παιδιά να εκπαιδεύονται στο σεβασμό, στην ανεκτικότητα στο διαφορετικό και τις δράσεις ενεργού πολίτη. Δημιουργήθηκε η πλατφόρμα όπου stop-bullying.gov.gr παιδιά αλλά και οι γονείς τους μπορούν να καταγγέλλουν τον εκφοβισμό εντός σχολικού περιβάλλοντος και σύντομα θα είναι στη διάθεσή μας μια νέα πλατφόρμα το safe youth που θα αφορά τα περιστατικά τα οποία συμβαίνουν έξω από το σχολικό περιβάλλον.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί και παρέχει πολλά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να προχωρήσουν σε προγράμματα συμβουλευτικής γονέων. Οικογένειες και γονείς μπορούν να εμπιστεύονται τα Κέντρα Οικογένειας, που βρίσκονται στους Δήμους και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς και παιδιά με έμφαση στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Σε συνεργασία με τους ειδικούς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, διερευνούν κάθε άλλη παρέμβαση που θα τους υποδειχθεί.
Όσων αφορά την περιοχή μας, η πληροφόρηση που έχω για περιστατικά, είναι πολύ ενθαρρυντική, ωστόσο όλοι στη Νέα Δημοκρατία δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά πάνω στο θέμα της νεανικής παραβατικότητας μέχρι αφενός το πρόβλημα να μην υφίσταται πια, αφετέρου να έχουμε θέσει όλες τις απαραίτητες βάσεις στο επίπεδο της πρόληψης ώστε να μην έρθουμε και ποτέ ξανά στο μέλλον αντιμέτωποι με το θέμα αυτό».
«Ναι, λαμβάνουν χώρα δράσεις. Πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία και είναι ήδη σε εξέλιξη οι καμπάνιες “stop-bullying” και “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ”. Ταυτόχρονα τόσο μέσα από τις παρεμβάσεις μου στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο όσο και από τις συνεχείς επαφές μου με πολίτες και φορείς ένας από τους στόχους είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Μάλιστα, τον Νοέμβριο εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Κακοποίησης θα υπάρξει και δράση ενημερωτική στην πόλη της Άρτας από τη Γραμματεία Δικαιωμάτων του Παιδιού της Νέας Δημοκρατίας».
«Για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που υλοποιεί το πρόγραμμά της και τις δεσμεύσεις της τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει αρχικώς. Επομένως οι κεντρικοί στόχοι πάνω σε όλα τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου μου προχωρούν, από πλευράς κυβέρνησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τους ρυθμούς που επιτρέπουν όλοι οι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν μία πολιτική και προσωπικά είμαι περήφανος γι’ αυτό. Όπως σας ανέφερα και πιο πριν είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η εξειδίκευση των κυβερνητικών παρεμβάσεων βάση συγκεκριμένων αναγκών που μπορεί να υπάρχουν ή να προκύψουν. Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα για εμένα είναι να εντοπίζονται άμεσα όλα αυτά τα στοιχεία, να ιεραρχούνται σωστά και να βρίσκουν άμεσα τη λύση τους.
Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να τονίσω ότι προσωπικά είμαι στη διάθεση κάθε πολίτη πρωτίστως, αλλά και κάθε φορέα στην Ήπειρο για να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε μαζί λύσεις!».