Ο Γ. Στύλιος για τη στήριξη του Νοσοκομείου της Άρτας και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Στη Βουλή των Ελλήνων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος. Συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση της ψυχιατρικής φροντίδας και τις δράσεις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας που προωθεί η Κυβέρνηση.
Ο κ. Στύλιος τόνισε πως: «είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των Νοσοκομείων και των δομών του ΕΣΥ». Αναφερόμενος ειδικά στο Νοσοκομείο Άρτας, υπογράμμισε ότι: «παρέχει καλές υπηρεσίες σε μια περιοχή πολύ ευρύτερη από τον Νομό. Κάτι που επιτυγχάνεται χάρις στην προσπάθεια και το φιλότιμο των γιατρών και του προσωπικού του». Ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους.
Πρόσθεσε, όμως, πως ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, αυτές δεν καλύφθηκαν. Γεγονός που συνέβη σε τρεις διαδοχικούς διαγωνισμούς που κατέληξαν άγονοι.
Για αυτό και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης της Άρτας στην κατηγορία με τα υψηλότερα κίνητρα. Σε αυτά που δίνονται για περιοχές που περιγράφονται ως άγονες.
Ο Βουλευτής Άρτας, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Τόνισε πως η διασφάλιση της ψυχικής υγείας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα! Μάλιστα, σήμερα, ένας (1) στους τέσσερεις (4) πολίτες αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας και ένας (1) στους δέκα (10) παλεύει με τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς. Αριθμοί που καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα «σιωπηλή πανδημία» στην ψυχική υγεία.
Χρειάζεται, συνεπώς, να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία. Το Νομοσχέδιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θεμελιώνοντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο εγγυάται την καθολική πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και απεξάρτησης.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται το «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.). Εισάγοντας ένα σύστημα με επίπεδα συντονισμού, που ξεκινά σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών. Με ένα δεύτερο στάδιο συντονισμού από το σύνολο των αρμόδιων υποδιοικητών, και το Υπουργείο να διατηρεί την πολιτική εποπτεία.
Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία. Επενδύει στην ψηφιοποίηση του τομέα με τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της διαθεσιμότητας στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ενώ παράλληλα, εισάγει την τηλεψυχιατρική και συστήνει ένα μητρώο ιδιωτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Συνεπώς συγκροτείται ένα εθνικό δίκτυο, με κανόνες και με αυστηρή εποπτεία!
Ο κ. Στύλιος εστίασε και στο άλλο μέρος του Νομοσχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψη των εξαρτήσεων. Σε αυτόν τον τομέα, η Κυβέρνηση ιδρύει τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων». Έναν Οργανισμό που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των δομών, ώστε να εξασφαλίσει, σε όλες και όλους, άμεση και εύκολη πρόσβαση στην απεξάρτηση. Υπό την ομπρέλα του οποίου, θα λειτουργούν όλες οι δομές, υπηρεσίες και προγράμματα απεξάρτησης. Διατηρώντας, ωστόσο, την οργανωτική τους αυτοτέλειά και τις διαφορετικές θεραπευτικές και επιστημονικές τους προσεγγίσεις.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν παρών στην Κοινοβουλευτική επεξεργασία του Νομοσχεδίου, μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου. Επιστήμονες που πρότειναν μια μεταρρύθμιση με έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση και την αποκέντρωση των υπηρεσιών.
Δύο κεντρικές στρατηγικές που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με επιστολή του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αναγνωρίζει πως το νομοσχέδιο προωθεί. Εδραιώνοντας, παράλληλα, ένα πλαίσιο για τη λειτουργία των δομών με ποιότητα, αξιολόγηση και λογοδοσία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται. Όπως και το γεγονός πως το Νομοσχέδιο στηρίζεται στις προτάσεις ειδικών επιστημόνων.
Κλείνοντας σημείωσε πως: «η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο, το οποίο, απαιτεί νηφαλιότητα, σοβαρότητα, προτάσεις και δουλειά. Ώστε να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα προσφέρει πρόληψη, απεξάρτηση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη».
To πλήρες βίντεο της oμιλίας του κ. Στύλιου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μπορείτε να το δείτε: εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ