Αναρτήθηκε στις:24-05-24 15:43

Ακατάλληλο το Νηπιαγωγείο Χαλκιάδων! Από Σεπτέμβριο η μεταστέγασή του στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού Χαλκιάδων


Της Ειρήνης ΚατσούλαΣε μια κίνηση ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινότητα Χαλκιάδων της Δ.Ε. Φιλοθέης προχώρησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Εθελοντισμού και Κοινωνικών Δομών και ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ- ΜΕΑ (Δ.Ε. Φιλοθέης), Αγγέλα Τσώλα. Η κα Τσώλα γνωρίζοντας τόσα χρόνια τα έντονα παράπονα των κατοίκων για τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας του κτιρίου του Νηπιαγωγείου Χαλκιάδων, πρότεινε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού Χαλκιάδων.

Να σημειώσουμε ότι πριν κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση, η Αντιδήμαρχος Φιλοθέης έψαξε όλα τα στοιχεία για να δει εάν μπορεί να ευδοκιμήσει μια τέτοια πρόταση, και αφού τα συγκέντρωσε, τα παρουσίασε στο Δήμαρχο Αρταίων, Χριστόφορο Σιαφάκα, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαρακλιά, και στη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Κλεοπάτρα Βασιλείου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τόσο το Νηπιαγωγείο Χαλκιάδων όσο και τον Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων για να σχηματίσουν ιδίαν άποψη. Ενώ επίσημο έγγραφο προς το Δήμο Αρταίων έστειλε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκιάδων, Αποστόλης Βασιλάκος, ζητώντας να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου στον Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο είναι ακατάλληλες. Να τονίσουμε ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τόσο από αυτοψία των αρμόδιων φορέων στους χώρους, αλλά και από αυτοψία μηχανικού στο κτίριο του νηπιαγωγείου, προκύπτει ότι όχι μόνο θα ήταν θεμιτή μια τέτοια αλλαγή, αλλά απολύτως αναγκαία!!!


Η κα Τσώλα μας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Στόχος μας είναι να προάγεται το κοινό συμφέρον προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ειλικρινά, με λυπεί η εμφάνιση αβάσιμων αντιδράσεων από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης που στόχο έχουν άραγε τί; Να προφυλάξουν μαθητές και γονείς “από την αλλαγή της συνήθειας” θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών; Η Τεχνική Έκθεση του Μηχανικού που έκανε αυτοψία στο χώρο εκ μέρους του Δήμου Αρταίων αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι στο Νηπιαγωγείο Χαλκιάδων α) το κτίριο είναι στατικά επικίνδυνο, β) το κτίριο φέρει επικίνδυνες ρηγματώσεις (ρωγμές), οι οποίες είναι ορατές και στο γυμνό μάτι, γ) οι “τριτοκοσμικές” τουαλέτες βρίσκονται έξω από το κεντρικό κτίριο, δ) σε μεγάλο τμήμα των τοίχων υπάρχει ανοδική υγρασία, η οποία έχει δημιουργήσει μύκητες και μούχλα παρουσιάζοντας έντονη και δυσάρεστη οσμή. Συμπεραίνεται ότι το κτίριο παρουσιάζει αμφίβολη στατική επάρκεια. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση των παραπάνω προβλημάτων είναι αρκετές, κοστοβόρες και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Από την άλλη, υπάρχει ένα καινούριο, μοντέρνο κτίριο, αυτό του Παιδικού Σταθμού Χαλκιάδων, με όλες τις προδιαγραφές, με τουαλέτες σε άψογη κατάσταση, με αίθουσες σε άψογη κατάσταση, χωρίς ρωγμές, χωρίς προβλήματα στατικότητας, με τεράστια αυλή και εξωτερικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για εκδηλώσεις των παιδιών, και κάποιοι λένε όχι στη μεταστέγαση;;;”


Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός φιλοξενούσε μόνο (πέντε) 5 παιδιά, μόνο πέντε μαθητές! Σε ένα χώρο λοιπόν που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας, φέτος εγγράφηκαν έξι (6) μαθητές και ο ένας έφυγε για το κέντρο της Άρτας αργότερα, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο πέντε παιδάκια μέσα σε ένα κτίριο που δύναται να φιλοξενήσει πενήντα (50) παιδιά! Από το ρεπορτάζ μας, διαπιστώσαμε ότι πολύ μικρός ήταν και τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στον Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων. Και η κα Τσώλα συμπλήρωσε “Η σωστή αντιπολίτευση οφείλει όταν γίνονται καλά και σωστά πράγματα για τον τόπο μας να συμφωνεί. Η λάθος αντιπολίτευση “οφείλει” όταν γίνονται καλά και σωστά πράγματα να διαφωνεί…! Όταν λοιπόν το πόρισμα της αυτοψίας μηχανικού του Δήμου Αρταίων αναφέρεται σε ακαταλληλότητα του κτιρίου του νηπιαγωγείου, με επικίνδυνες ρηγματώσεις, με πρόβλημα στατικότητας, με ανοδική υγρασία, μούχλα και μύκητες, με τουαλέτες “τριτοκοσμικές”, και τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας όσο και η Δημοτική Αρχή συμφωνούν στη μεταστέγαση, τότε… για ποιο λόγο να μην πραγματοποιηθεί αυτή; Ως Δημοτική Αρχή προχωράμε κανονικά με τη μεταστέγαση, ώστε από το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία, τα παιδιά του νηπιαγωγείου να κάνουν μάθημα σε σωστές υγειονομικές συνθήκες κι όχι μέσα στην υγρασία, τη μούχλα και τους μύκητες!”img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img