Αναρτήθηκε στις:23-05-24 12:12

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Άρτα στις 28-29 Ιουνίου


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜετά την ψευδή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Άρτα, επικοινωνήσαμε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικο, ο οποίος μας δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί κανονικά με μια μικρή διαφοροποίηση στο πρόγραμμα, κι αυτό λόγω μιας έκτακτης εξέλιξης.

Αναλυτικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε προγραμματιστεί να φτάσει στην Άρτα στις 28 Ιουνίου το βράδυ και να μείνει σε ξενοδοχείο της περιοχής μας. Την επομένη, στις 29 Ιουνίου το πρωί θα έκανε χοροστασία στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, το απόγευμα θα πήγαινε στο Κομμένο για να κάνει τρισάγιο και μετά θα ερχόταν στην πλατεία κάτω από την Παρηγορήτισσα όπου σε ειδική εκδήλωση θα γινόταν Επίτιμος Δημότης της Άρτας και την επομένη, την Κυριακή το πρωί θα έκανε Συλλείτουργο Πατριαρχικό στον Ι.Ν. Αγ. Μαξίμου του Γραικού, ενώ στη συνέχεια θα έκανε τα εγκαίνια στην απέναντι πλατεία, την καινούρια, και θα αναχωρούσε λίγες ώρες αργότερα μετά από το Άκτιο για Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου πολυμελή Αντιπροσωπεία Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών προσκυνητών από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, όπου του πρότειναν να παραστεί στην εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της, αφού, όπως είναι γνωστό, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος εκοιμήθη. Όπως είπε ο Παναγιώτατος, στις 30 Ιουνίου, που έχει οριστεί να γίνει η εκλογή, ο ίδιος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Άρτης. “Θα προσπαθήσω να αλλάξω το πρόγραμμα, γιατί θεωρώ πολύ σπουδαία και ευλογημένη αυτήν την πρόσκληση και είναι ανάλογη η επιθυμία μου να ανταποκριθώ. Ελπίζω ο αδελφός Μητροπολίτης της Άρτας, στην οποία επρόκειτο να λειτουργήσω εκείνη την ημέρα, να δείξει κατανόηση και να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα”.

Όπως μας επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος “Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή σε εκλογή και ενθρόνιση Προκαθημένου να καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη! Δεν γίνεται αυτό συνήθως, να πάει αυτοπροσώπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκλογή και ενθρόνιση, είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και φυσικά δέχτηκα το νέο πρόγραμμα που μας πρότειναν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου”.

Τα νέα λοιπόν δεδομένα που προέκυψαν από την περασμένη Κυριακή το βράδυ είναι τα εξής: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έρθει όπως ήταν προγραμματισμένο στις 28 Ιουνίου το βράδυ, μετά την Πρέβεζα, και θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της πόλης μας. Το επόμενο πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στον Ι.Ν. Αγίου Μαξίμου του Γραικού, όπου θα γίνει Πατριαρχικό Συλλείτουργο. Αμέσως μετά, θα περάσει απέναντι στην νέα πλατεία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, και θα κάνει τον εγκαινιασμό της πλατείας στην οποία θα γίνει ονοματοδοσία από το Δήμο Αρταίων ως “Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α'”. Ενώ παράλληλα, εκεί στην ίδια εκδήλωση ο Δήμος Αρταίων θα τιμήσει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κάνοντάς τον Επίτιμο Δημότη της πόλης.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img