Αναρτήθηκε στις:21-05-24 14:27

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η λιτανεία για την γιορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στους Χαλκιάδες Άρτας


Της Ειρήνης ΚατσούλαΣήμερα γιορτάζουν οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης, για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της τον Μέγα Κωνσταντίνο, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα με νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες. Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 - 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας.

Χθες, παραμονή της εορτής, με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στους Χαλκιάδες της Φιλοθέης Άρτας. Πλήθος πιστών και φορέων συμμετείχαν στη λιτανεία, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά παράλληλα μέσα σε κλίμα ευλάβειας και θρησκευτικής κατάνυξης. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ο Μέγας Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Πατρός Βαρνάβα. Άντρες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοθέης, ντυμένοι με παραδοσιακές φουστανέλες, κρατούσαν ψηλά την Ιερά Εικόνα κατά τη διάρκεια της λιτανείας, ενώ ακολουθούσε πλήθος φορέων και πολιτών. Το συντονισμό των μελών του συλλόγου που μετέφεραν την Ιερά Εικόνα κατά τη λιτανεία είχε ο Αποστόλης Γούσης (χοροδιδάσκαλος και μέλος του ΔΣ του συλλόγου). Αξίζει να τονίσουμε ότι ιδιαίτερα σημαντική κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοθέης στη λιτανεία, καθώς το παρών δίνουν όχι μόνο οι άντρες που με φουστανέλες ντυμένοι μεταφέρουν την Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και πλήθος μελών του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, που με την παρουσία τους προσθέτουν μια πολιτιστική νότα στον εορτασμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοθέης υλοποιεί σημαντικό έργο στη Φιλοθέη και συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και στη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων της περιοχής του.

Το παρών έδωσαν στη λιτανεία φορείς του τόπου, όπως ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, με τη σύζυγό του Ανδριάνα Μερκοβίτη, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκιάδων, Αποστόλης Βασιλάκος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας και πολλοί ακόμη. Να σημειωθεί ότι η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Εθελοντισμού και Κοινωνικών Δομών και ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ- ΜΕΑ (Δ.Ε. Φιλοθέης), Αγγέλα Τσώλα, ήταν ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, στηρίζοντας με την κίνηση αυτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοθέης, του οποίου είναι μέλος, και συμμετέχοντας ενεργά με αυτόν στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους του χωριού. Τέτοιες κινήσεις είναι άξιες θαυμασμού, διότι αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο των φορέων υπερισχύει του “πολιτικού”, κι ότι άξια εκλέχτηκαν για να υπηρετήσουν στην ουσία το Δήμο τους, το χωριό τους, τον τόπο καταγωγή τους.


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img