Αναρτήθηκε στις:26-09-23 13:02

Από την κενή περιεχομένου «Άρτα των τεσσάρων εποχών» στην «Άρτα τέλος εποχής»


Γράφει ο Λάμπρος (Άκης) Ευθυμίου*


«Άρτα των τεσσάρων εποχών»: φολκλορισμοί αναβιώσεων, αυτονόητες τελετουργίες όπως η περιφορά επιταφίων ή το βάψιμο αυγών, τρέξιμο, τρέξιμο και ξανά τρέξιμο, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα πολιτιστικά επιτεύγματα της επί δύο θητείες δημοτικής αρχής. Επιπλέον, την κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται είτε από συλλόγους ή από ανεξάρτητες παραγωγές, με το πρόσχημα της διαφήμισης, η δημοτική αρχή την παρουσιάζει ως εκδήλωση του Δήμου. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων. Πολιτιστικές εκδηλώσεις ασυνάρτητες, χωρίς καμία συνάφεια μεταξύ τους, χωρίς κανένα πλαίσιο. Σε τοπικό, δε, επίπεδο, η παραγωγή πολιτισμού επαφίεται σε συγκεκριμένες συλλογικότητες, χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Σε επίπεδο υποδομών, τα επιτεύγματα συνεχίζονται με το κλείσιμο του μικρού θεάτρου του κάστρου, χωρίς καμία διέξοδο αντικατάστασής του με χώρο ο οποίος να παρέχει την αυτονόητη ασφάλεια αλλά και τις απαιτούμενες υποδομές για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Απεναντίας, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ακατάλληλους χώρους, με την αισθητική της πλαστικής καρέκλας που, προφανώς, τους χαρακτηρίζει. Ακατάλληλος χώρος είναι ακόμη και ο χώρος του εκθεσιακού κέντρου, στο οποίο μετά από 9 χρόνια στην εξουσία, αποφάσισαν το καλοκαίρι πριν τις εκλογές (γιατί άραγε;) να νοικιάσουν μια κερκίδα. Με νοικιασμένες προεκλογικά κερκίδες θα παράγετε πολιτισμό;

Ο δήμος μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε μια περιοχή και να συμβάλλει ουσιαστικά στην πολιτιστική διαδρομή της. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο και σε ποια κατεύθυνση.

Πολιτισμός είναι οι η δημιουργία χώρων πολιτισμού και έκφρασης, καλοκαιρινών και χειμερινών, στους οποίους όλοι οι πολίτες, όλες οι πολιτιστικές ομάδες να μπορούν να αξιοποιούν. Υπενθυμίζω ότι πόλεις πολύ μικρότερες πληθυσμιακά από την Άρτα, όπως η Έδεσσα ή η Πέλλα, διαθέτουν υπαίθρια αλλά και χειμερινά θέατρα υψηλών προδιαγραφών. Η Άρτα γιατί όχι; Οι χώροι υπάρχουν προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα, η πολιτική βούληση προφανώς, απουσιάζει.

Πολιτισμός είναι η δημιουργία συγκεκριμένων πολιτιστικών δράσεων με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, προκειμένου να μπορέσουν να παρουσιαστούν σε όλο το δήμο υψηλής ποιότητας θέατρα, μουσικές και ποικίλες παραστάσεις. Υπενθυμίζω δείγματα γραφής όπως το Balkan June Festival που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη δεκαετία και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που αποτελεί ακόμη και σήμερα το μόνο πολιτιστικό γεγονός με διαρκή παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία δημοτικού πολιτιστικού φορέα που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τις παραπάνω δράσεις.

Πολιτισμός είναι η αξιοποίηση του ίδιου του ανθρώπινου δυναμικού που ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη, μέσα από σχεδιασμένες διαδικασίες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν σοβαρότατες πολύ υψηλού επιπέδου τοπικές παραγωγές, οι οποίες χάθηκαν αφού δεν δόθηκε ο χώρος και ο τρόπος περαιτέρω αξιοποίησής τους.

Πολιτισμός είναι η συντονισμένη και στοχευμένη δημιουργία δράσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Θέατρο, μουσική, αθλητικές δραστηριότητες, μπορούν να προσφερθούν σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά χωρίς κόστος, ως ένα πρόσθετο κίνητρο για το νέο κόσμο σε ένα ήδη γερασμένο δήμο.

Πολιτισμός ακόμη είναι η διασφάλιση μιας ποιότητας της καθημερινότητας: η διέλευση πεζών στον πεζόδρομο της πόλης χωρίς το φόβο ατυχημάτων, εξαιτίας της διαρκούς διέλευσης μηχανοκίνητων δίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων. Πολιτισμό αποτελεί η δημιουργία και η φύλαξη των παιδικών χαρών από την απουσία των οποίων πάσχει όχι μόνο η πόλη, αλλά όλες οι δημοτικές ενότητες. Πολιτισμό αποτελεί η πρόσβαση των παιδιών, των νέων, των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, σε ελεύθερες πλατείες, καθώς αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες και παραδομένες στο έλεος των τραπεζοκαθισμάτων συγκεκριμένων καταστημάτων.

Συνδημότισσες, συνδημότες, διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τη βούληση ώστε όλες και όλοι μαζί να κάνουμε την αρχή και να καταστήσουμε το δήμο βιώσιμο και ανθρώπινο. Στην παρούσα συγκυρία όπου το κατεστημένο αυτοπροσδιορίζεται ως αυτονόητος αναγκαίος μονόδρομος, δώσε τη δύναμη στη Λαϊκή Συσπείρωση να αποτελέσει το φως στα αδιέξοδα των πολιτικών που πρεσβεύουν οι διεκδικητές του Δήμου Αρταίων. Ας κάνουμε μαζί το βήμα της ανατροπής, ώστε ο συνδυασμός της ελπίδας και γίνει και ο συνδυασμός της νίκης στις 8 του Οκτώβρη.

*Λάμπρος (Άκης) Ευθυμίου, Δρ. Εθνομουσικολογίας Α.Π.Θ., Καθηγητής μουσικής επιστήμης στη Μέση Εκπαίδευση, Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωσηimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img