Αναρτήθηκε στις:28-07-16 16:56

Μετακομιδή λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού από την Ρωσία στο Άγιο Όρος(12/25 Ιουλίου)


Επιμέλεια κειμένου: πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ

Τῇ 12ῃ /25ητοῦ μηνὸς Ἰουλίου μνήμη τῆς ἐκ τῆς λαύρας τοῦ Ὁσίου Σεργίου τῆς Ρωσίας εἰς τὴν ἱερὰν Μονὴν τοῦ Βατοπαιδίου μετακομιδῆς τῶν τιμίων λειψάνων τοῦ Ὁσίου καὶ Θεοφόρου Πατρὸς ἡμῶν Μαξίμου τοῦ Βατοπαιδινοῦ, τοῦ νέου ὁμολογητοῦ, τοῦ ἐπικληθέντος «Γραικοῦ».

Στο Βατοπαίδι.
Κατά την επιστροφή της αποστολής από την Ρωσία στην Ελλάδα, τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μεταφέρθηκαν με μεγάλη επισημότητα από ad hoc δοθέν υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως αεροπλάνο C 130 της πολεμικής αεροπορίας και στη συνέχεια με μεγάλα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού σώματος μέχρι την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου οι γέροντες μοναχοί της Μονής και πολλοί άλλοι γέροντες διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους, ως και παρευρισκόμενοι πιστοί λαϊκοί, παρέστησαν στην υποδοχή και στην τιμητική αγρυπνία. Την επόμενη πραγματοποιήθηκε πανηγυρική λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου, ο οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό του λόγο για τον Άγιο Μάξιμο Αναγνώσθηκε από Βατοπαιδινό πατέρα το εγκώμιο της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και πολλοί Βατοπαιδινοί μοναχοί έψαλλαν στιχηρά, απολυτίκια και το τροπάριο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από την Ιερή Ακολουθία που συνέταξε ο γέρων Βατοπαιδινός π. Ιωσήφ, ο όποιος ήτο παρών και συγκινημένος.

Μετά την απόλυση της λειτουργίας παρετέθη εορταστικό γεύμα στη μεγάλη Τράπεζα της Μονής, την όποια ευλόγησε ο Αργολίδος και μίλησε ο Καθηγούμενος π. Εφραίμ για το σημαντικό τούτο γεγονός που τιμούσε τη Μονή και όλους τους μονάχους της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img