Αναρτήθηκε στις:03-08-21 13:14

Έρχονται πρόστιμα για όσους Αρτινούς δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους εντός αστικού ιστού


Της Ειρήνης ΚατσούλαΗ τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ευχή από το Σεπτέμβριο να βρεθούν όλοι ξανά από κοντά και να πραγματοποιούνται πια διά ζώσης οι συνεδριάσεις.

Η τεχνολογία εξελίσσεται και η ηλεκτρονική εποχή ήρθε πια και για το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, με tablets (τάμπλετ) να είναι τοποθετημένα στα έδρανα, στη θέση όλων των δημοτικών συμβούλων για εξοικονόμηση χαρτιού και προστασίας του περιβάλλοντος. Όλα τα έγγραφα που απαιτούνται λοιπόν για τη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι εισηγήσεις θα είναι περασμένες μέσα σε ηλεκτρονική μορφή.

Σημαντική ήταν η υπενθύμιση που έκανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πανέτας, στους συνδημότες μας που δεν έχουν ακόμη καθαρίσει τα οικόπεδά του εντός αστικού ιστού από τα χόρτα και την ανεπιθύμητη βλάστηση, παρόλο που τους έχουν σταλεί επιστολές για αυτό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών. Για την ακρίβεια, ο Δήμος Αρταίων έχει στείλει πάνω από 750 επιστολές από το Μάιο για καθαρισμό οικοπέδων και οι πιο πολλοί συμπολίτες μας έχουν συμμορφωθεί. Άλλοι νομίζουν ότι θα τα καθαρίσει ο Δήμος και δεν πειράζει, τα αφήνουν στην τύχη τους. Όμως ο κ. Πανέτας ενημέρωσε ότι είναι δική τους ευθύνη ο καθαρισμός των οικοπέδων τους και για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν συμμορφωθεί, ο Δήμος θα ξεκινήσει αυτήν τη βδομάδα καθαρισμό στα οικόπεδα όσων δεν έχουν συμμορφωθεί και θα επιβάλλει πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται και κοινοποίηση στον εισαγγελέα, αφού προβλέπει η διαδικασία και μήνυση! Το γράμμα του νόμου είναι αυστηρό και θα το ακολουθήσουμε ως Δήμος, αφού η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι μεγάλη.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το Open Mall, ένα θέμα που συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα, ο Δήμαρχος Αρταίων έδωσε τις εξής διευκρινήσεις “Όταν ήταν να ενταχθεί το Open Mall στο ΕΣΠΑ, τότε πήγαμε με μια τεχνική έκθεση, γιατί δεν υπήρχε μελέτη, με ανώτατο όριο προϋπολογισμού που μας δινόταν, τα 2.500.000 ευρώ. Εμείς τότε είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για όλους τους εμπόρους της Άρτας ανεξαιρέτως, ότι δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε κάποιον μικρό πεζόδρομο, κάθετο στη Σκουφά, αλλά ότι το κομμάτι του πεζόδρομου των 20 χιλιάδων τ.μ. πρέπει να είναι ενιαίο, γιατί βλέπουμε όλους τους εμπόρους το ίδιο σε όποιο μέρος του πεζοδρόμου κι αν βρίσκονται. Οπότε, υποβάλλαμε την πρότασή μας, εγκριθήκαμε και στη συνέχεια κάναμε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σύνολο του έργου των 20 χιλιάδων τ.μ. με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Όταν όμως πήγαμε να κάνουμε την τεχνική μελέτη – οι αμοιβές των μελετών βγαίνουν βάσει τιμολογίων του ΥΠΕΧΩΔΕ – είδαμε ότι θέλαμε το καλύτερο δυνατό για το σαλόνι της Άρτας, έτσι διαλέξαμε μια πλάκα, ένα γρανίτη 7 πόντους πάχος, με μια συγκεκριμένη διάταξη για να βγει κι ένα ωραίο σχέδιο, με τις φυτεύσεις, το φωτισμό, τα σιντριβάνια, τις μπάρες, τα στοιχεία τέχνης κ.α., να υπάρχει και η δυνατότητα του νερού, ώστε η μελέτη να έχει και μια επεκτασιμότητα με την έννοια ότι μπορούμε να φέρουμε και νερό από το παραποτάμιο μέσω από ένα αντλιοστάσιο. Άρα, όλα αυτά που ζητήσαμε για το κέντρο της πόλης μας περιλαμβάνονται σε μια μελέτη που αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, όμως δεν θέλαμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να κατεβάσουμε τον προϋπολογισμό. Τη μελέτη αυτή λοιπόν θα τη χρηματοδοτήσουμε από δύο πηγές, ο πολίτης και ο μαγαζάτορας δεν θα καταλάβουν διαφορά, απλά είναι δύο έργα για μας: πρώτα θα φτιάξουμε τον κεντρικό δρόμο της Σκουφά χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με τα πρώτα δυόμισι εκατομμύρια, που θα το δημοπρατήσουμε, κι επειδή παράλληλα θα βγει πρόσκληση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναπλάσεις και μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Διαχειριστική Αρχή που την έχουμε ενημερώσει και συμφωνούν κι αυτοί, οπότε το υπόλοιπο κομμάτι θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βλέπουμε το κέντρο της πόλης μας το ίδιο, όλους τους εμπόρους το ίδιο, 20 χιλιάδες τ.μ. να γίνουν ίδια και αν είναι δύο οι πηγές χρηματοδοτήσεις, όπως ανέφερα πιο πάνω, αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ αυτών και οι Βουλευτές του Νομού μας για το καλό της Άρτας και να δούμε επιτέλους τι αναλογεί στην Άρτα από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Από την πλευρά της, η κα Ταπραντζή δήλωσε ότι πράγματι όλοι μαζί οι φορείς πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουν απόψεις, να διεκδικήσουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι και η δική της παράταξη είναι ανοιχτή στο διάλογο, όπως έχει αποδείξει άλλωστε, για το καλό της Άρτας.

Το “πικάντικο” στοιχείο της συνεδρίασης, ωστόσο, ήταν το παράπονο του Δημάρχου Αρταίων προς την επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια, ότι δεν γίνεται κάθε φορά που οι πολίτες αισθάνονται αδικημένοι σε κάποια έργα ή κάποιες εργασίες από το Δήμο που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή τους, αυτοί να απαντούν στους υπεύθυνους του Δήμου ότι θα πάρουν τηλ. την κα Ταπραντζή για να φέρει το όποιο θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε από την Αντιπολίτευση να είναι δίπλα στη Δημοτική Αρχή σε έργα και πράξεις που είναι προς το συμφέρον των πολλών, ακόμη κι αν πρέπει κάποιοι λίγοι να δυσαρεστηθούν. Η κα Ταπραντζή δήλωσε ότι χαίρεται που οι πολίτες την εμπιστεύονται κι όταν έχουν κάποιο παράπονο, της τηλεφωνούν και απευθύνονται σε αυτήν για να προωθήσει τα αιτήματά τους, κι ότι, όπως έχει αποδείξει η ίδια, πάντα καλεί τις υπηρεσίες του Δήμου για να μάθει την αλήθεια κι αν πράγματι οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν κάθε λόγο ή όχι να διαμαρτύρονται, και μετά αν χρειάζεται φέρνει τα θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσιρογιάννης από την πλευρά του απάντησε ότι ο ίδιος δεν θα αισθανόταν καλά αν οι πολίτες τον έβλεπαν σαν το Σερίφη και η κα Ταπραντζή απάντησε χαμογελώντας ότι η ίδια αισθάνεται υπερήφανη που οι πολίτες την εμπιστεύονται για τα θέματα στην καθημερινότητά τους. Συμπέρασμα; Κατανοούμε ότι και οι υπάλληλοι του Δήμου και οι υπεύθυνοι κάποιων έργων μπορεί να έρχονται σε δύσκολη θέση όταν πολίτες εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους για τα συγκεκριμένα έργα επειδή αισθάνονται αδικημένοι – και λέω αισθάνονται, που σημαίνει ότι μπορεί να “είναι όντως αδικημένοι” στην πραγματικότητα αλλά μπορεί και να “μην είναι” -, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και των εργασιών, αλλά αυτός δεν είναι ουσιαστικά ο ρόλος της Αντιπολίτευσης; Να βλέπει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία όταν χρειάζεται και να βάζει φρένο σε αυθαιρεσίες και αδικίες, όπου και όταν υπάρχουν, προς όφελος των πολιτών! Γιατί, δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε δει σε έργα, σε εργολαβίες σε πολλούς Δήμους της χώρας, να εξυπηρετούνται συμφέροντα κάποιων λίγων και να ευνοούνται κάποιοι πολίτες σε βάρος άλλων. Εξάλλου, ο Δήμαρχος Αρταίων έχει επισημάνει πολλάκις ότι η Δημοτική Αρχή έχει το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτεραιότητες, οπότε, όποιος αισθάνεται ότι αδικείται από τις προτεραιότητες αυτές κι ότι δεν βρίσκει ίσως το δίκιο του, ορθόν είναι να απευθύνεται και στους επικεφαλής ή τους Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για να διαλευκανθεί η υπόθεση που τον απασχολεί. Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης του λόγου.

Τέλος, η συγκεκριμένη συνεδρίαση, η τελευταία όπως προαναφέραμε για το φετινό καλοκαίρι, έκλεισε με την ανταλλαγή ευχών ανάμεσα στα μέλη του Σώματος για Καλό Δεκαπενταύγουστο, με ευχές επιπρόσθετα για υγεία, ευτυχία και καλή ξεκούραση!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ