Αναρτήθηκε στις:17-02-21 15:45

Συνέντευξη της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση στο maxitisartas.gr


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη ΚατσούλαΣτο τιμόνι του Δήμου Νικολάου Σκουφά βρίσκεται μια κυρία που διαθέτει θέληση, πυγμή κι αποφασιστικότητα. Η ίδια κυρία, πάντα δυναμική κι ακούραστη, βρίσκεται και στο τιμόνι του Συνδέσμου Ύδρευσης Πεδινών κι Ημιορεινών Δήμων Ν. Άρτας. Αναφερόμαστε φυσικά στη Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση. Η κα. Βαβέτση με τη συμμετοχή της τόσα χρόνια στα κοινά κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών της, ώστε να της αναθέσουν το βαρύ φορτίο της διοίκησης του Δήμου τους. Η ίδια πάντα χαμογελαστή καταφέρνει να συνδυάζει με επιτυχία τις οικογενειακές της αλλά και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, τόσο στο Δήμο όσο και στο Σύνδεσμο Ύδρευσης. Οι δημότες της την αγαπούν, τη σέβονται και την αισθάνονται ως μέλος της οικογένειάς τους, ως το δικό τους άνθρωπο που πάνω απ’ όλους και απ’ όλα θα βάλει το συμφέρον και το καλό του τόπου της και των κατοίκων του. Η κα. Βαβέτση μίλησε στο maxitisartas.gr για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο Νικολάου Σκουφά, αλλά και το Σύνδεσμο Ύδρευσης.


- Ο Δήμος, μετά τις πρόσφατες τεράστιες καταστροφές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποιες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το κράτος που περιμένετε και σε τί στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση των ζημιών;


“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι ένας πολυπαθής Δήμος. Για δυο συνεχόμενα έτη βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πολλές καταστροφές σε υποδομές αλλά και περιουσίες ιδιωτών. Έχουμε ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση τόσο από την περιφέρεια της οποίας η απάντηση ήταν αρνητική όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο και αναμένουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει παρεμβάσεις, όπου και όσο είναι δυνατό, με ιδία μέσα αλλά αυτό δεν αρκεί. Αναμένουμε τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης”.


- Το σχόλιό σας για το Ρέμα Μπούση. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και τί μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα;


“Γνωρίζετε σαφώς ότι οι χείμαρροι, τα ρέματα και τα ποτάμια ανήκουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι ετοιμάζεται μια μελέτη από την Π Ε Άρτας για τη διευθέτηση του ρέματος Μπούση που, κατά την άποψη μου, είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστούν τόσο οι περιουσίες των πολιτών που γειτνιάζουν με το ρέμα όσο και οι υποδομές του Δήμου που στην κάθε έντονη βροχόπτωση.... αγκομαχάει”.


- Έργα μείζονος σημασίας που έχει υλοποιήσει ο Δήμος σας από την αρχή της θητείας σας.


• “Αντιπλημμυρική προστασία ΤΚ Αγίας Παρασκευής. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

• Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων ΔΕ Αράχθου. Το έργο προχωρά ομαλά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

• Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων. Το έργο δημοπρατήθηκε και αναμένουμε την εγκατάσταση του εργολάβου.

• Κατασκευή γηπέδων 5x5 καθώς και η κατασκευή του γηπέδου στο Κομμένο.

• Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης ΤΚ Μαρκινιάδας, ανάπλαση πλατείας Πέτα κ.α.”


- Έργα που υλοποιούνται το τρέχον διάστημα.


“Τα έργα που εντάχθηκαν το τελευταίο διάστημα και θα ξεκινήσουν μετά την ανάδειξη των αναδόχων είναι:

• Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αγ. Ταξιάρχη και Αμφιθέας.

• Κατασκευή εγκαταστάσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

• Έργα ενεργειακής αναβάθμισης και πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου.

• Εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας στα δίκτυα ύδρευσης.

• Επίσης, κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ σε σχολικά κτίρια.

• Κατασκευή κόμβου στο Κομπότι

• Ανάπλαση της περιοχής του δημαρχείου κ.α.”


- Έργα που είναι σημαντικά για το Δήμο και θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.


“Έργα που ελπίζουμε να ενταθούν και να υλοποιηθούν στο τρέχον διάστημα μετά την υποβολή των προτάσεων μας είναι:

• Αγροτική οδοποιία υφιστάμενων δρόμων Δήμου Νικολάου Σκουφά.

• Ανακατασκευή πέτρινου δημοτικού κτιρίου στο Πετά.

• Επισκευή πέτρινου κτιρίου στο δημοτικό κατάστημα Αγίας Παρασκευής.

• Αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης περιοχών Αγ. Αναργύρων, Αμφιθέας, Σελλάδων, Κομπότι.

• Προμήθεια ψηφιακών υδρόμετρων για τον έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.

• Ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης και προμήθεια οχημάτων.

• Ενεργειακή αναβάθμιση στις υποδομές των δικτύων ύδρευσης.

• Διαχείριση βιοαποβλήτων του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

• Ανάπλαση Νταμαριού Πέτα και κατασκευή υπαίθριου θεάτρου κ.α.”


- Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας;


“Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο Δήμος μας. Πολλές κενές οργανικές θέσεις. Οι μετατάξεις δεν κινήθηκαν ιδιαίτερα κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δυσχεραίνει τη λειτουργιά αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών”.


- Τί αποτελεί για εσάς προτεραιότητα το τρέχον διάστημα;


“Προτεραιότητα για μένα αποτελεί μια πληθώρα ενεργειών και δράσεων σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια των δημοτών μου, η βελτίωση της καθημερινότητας τους, οι εντάξεις έργων, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, η βελτίωση και ενίσχυση των υπηρεσιών προς τους δημότες κι οτιδήποτε θα συνεπικουρήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας”.


- Αναφερθήκατε στην ασφάλεια των δημοτών σας, δηλώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για σας. Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω για το τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή της Αμφιθέας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν λίγες ημέρες, μιλήσατε έξω από τα δόντια για το θέμα αυτό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου.


“Το είπα και σας το ξαναλέω, θεωρώ ότι δεν ήταν σωστή αντιμετώπιση αυτή που δεχτήκαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας. Όλοι κάνουμε λάθη ως φορείς κάποια στιγμή, όμως το πρέπον είναι να πούμε δημόσια ότι κάναμε λάθος, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε το λάθος μας, αλλά όχι να κατηγορούμε άλλους για το δικό μας λάθος και να ρίχνουμε σε αυτούς την ευθύνη! Ο Αντιπεριφερειάρχης έριξε σε εμάς την ευθύνη, την ώρα που εγώ έχω χαρτιά, επίσημα χαρτιά στα χέρια μου από την Περιφέρεια Ηπείρου μετά από αλληλογραφία τριών χρόνων, ότι είναι δική τους αρμοδιότητα το θέμα κι ότι η Τεχνική τους Υπηρεσία θα το κοιτάξει… Επαναλαμβάνω ότι το ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ψαθάς, λέει ξεκάθαρα ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην περιφέρεια και μόνο όπου υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια επεμβαίνει ο δήμος. Η Αμφιθέα είναι οικισμός αλλά το εγκεκριμένο σχέδιο σταματά πολύ πριν τον περιβόητο δρόμο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει ζητηθεί και με το υπ αρ. 3912 29-07-2019 έγγραφο του δήμου αλλά και με το 7048 10-09-2019 η παρέμβαση και η βελτίωση της συγκεκριμένης Ε.Ο. που διαπερνά και την Αμφιθέα. Εύχομαι ειλικρινά να υπάρξουν άμεσα δράσεις κι ενέργειες από την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να εκσυγχρονιστεί η Εθνική Οδός εκεί που αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και των κατοίκων της περιοχής”.


- Θα θέλαμε να μας αναφέρετε δύο στόχους σας, ένα βραχυπρόθεσμο κι έναν μακροπρόθεσμο, που επιθυμείτε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας σας.


“Αυτοί αφορούν τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τις εντάξεις των έργων που σχεδιάσαμε”.


- Πώς οργανώθηκε ο Δήμος σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιες ενέργειες και δράσεις έχουν λάβει χώρα, μιας που ο κίνδυνος είναι ακόμη ορατός ακόμη κι αν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ως νομός;


“Εξ αρχής κα Κατσούλα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας ήμασταν ξεκάθαροι και χωρίς ημίμετρα. Θωρακίσαμε όλες τις δομές του Δήμου και φυσικά τους εργαζόμενους. Προνοήσαμε και προνοούμε για την καλή υγιεινή όλων των κοινόχρηστων χώρων. Ενισχύσαμε την e-εξυπηρέτηση των πολιτών, θεσπίσαμε την τηλεργασία, θωρακίσαμε τις σχολικές μονάδες και είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή έως ότου ξεπεράσουμε αυτή την τόσο δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας”.


- Ο Δήμος σας τείνει χείρα βοηθείας προς τους παραγωγούς που περνούν δύσκολες στιγμές; Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει για να τους στηρίξετε; Υπάρχει κάποιο σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσής τους στο μέλλον;;;


“Ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι του αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου μας. Καθημερινά βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με παρεμβάσεις στην κεντρική κυβέρνηση, με παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους αλλά και σχεδιάζοντας έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες που εργάζονται”.


- Σύνδεσμος Ύδρευσης: Ποιες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το έργο τηλεμετρίας για το δίκτυο ύδρευσης που στοχεύετε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτσης; Μιλήστε μας για το έργο αυτό που αποτελεί καινοτομία για το σύνδεσμο ύδρευσης.


“Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την προετοιμασία και την υποβολή δυο σημαντικών προτάσεων που αφορούν στο Σύνδεσμο Ύδρευσης κι εδώ θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μου για την πρόσφορά τους. Η βελτίωση όλων των υδατόπυργων (σύνολο 18) καθώς και το τηλεμετρικό σύστημα ελέγχου διαρροών είναι δυο σπουδαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παροχών τόσο των πολιτών της Άρτας όσο και του Δήμου Νικ. Σκουφά. Ελπίζω σύντομα να ενταχθούν τα έργα και να ξεκινήσει η υλοποίηση τους”.


- Άλλες δράσεις που αφορούν το Σύνδεσμο Ύδρευσης;


“Η συνεχής βελτίωση των δικτύων και η ποιότητα των παροχών, αφού το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δικαιούται ο καθένας μας”.


- Προβλήματα που τυχόν έχουν παρουσιαστεί;


“Καθημερινά αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Άλλες φορές πιο ήπια άλλες πιο σοβαρά. Η δουλειά μας είναι να τα λύνουμε και να μη ταλαιπωρείται ο κόσμος”.


- Να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς τους δημότες σας ως Δήμαρχος κι ένα μήνυμά σας ως Πρόεδρος Συνδέσμου Ύδρευσης προς τους πολίτες.


“Εύχομαι από καρδιάς να είναι όλοι καλά μέχρι να βγούμε από την πανδημία! Να έχουν υγεία και υπομονή. Να ξέρουν ότι σε ό,τι χρειάζονται και όπου μπορώ να βοηθήσω και εγώ και οι συνεργάτες μου θα είμαστε δίπλα τους!”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ