Αναρτήθηκε στις:13-01-21 12:01

Αναστασία Σίμου: «Ο πρωτογενής τομέας κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου»


Συνέντευξη στο «Μ» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Κατσούλα παραχώρησε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και επεξεργασίας υποβολής προτάσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, Αναστασία Σίμου Τάσιου, που λίγες μόλις ημέρες πριν ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της. Η Άρτα την αγαπάει και τη σέβεται, γι' αυτό και πάντα τη στηρίζει έμπρακτα σε κάθε της βήμα. Είναι από τις δραστήριες γυναίκες που της αξίζει μόνο ο θαυμασμός, αφού αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για το καλό και το συμφέρον του τόπου μας παράγοντας αποτελεσματικό έργο, χωρίς όμως να το συνοδεύει με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. “Πράα και ταπεινή τη καρδία” προχωράει μπροστά, διεκδικεί και κατακτά κάθε φορά νέους στόχους, θέτοντας ως ακρογωνιαίο λίθο των εκάστοτε επιδιώξεών της την απρόσκοπτη προσφορά έργου προς την τοπική μας κοινωνία. Η κα Σίμου μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, απαντώντας ευθαρσώς (με άφοβο φρόνημα) σε όλες μας τις ερωτήσεις.


Με καίριο θέμα τις προσπάθειες που γίνονται τόσο σε κρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, πώς κρίνετε τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει αλλά και γίνονται το τρέχον διάστημα από την Περιφέρεια Ηπείρου στο θέμα αυτό;


“Εξαιτίας της πανδημίας ολόκληρη η ανθρωπότητα περνάει δύσκολες στιγμές. Η χώρα μας δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από αυτή την πραγματικότητα. Επομένως το θέμα της πανδημίας είναι γενικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι δυνατόν να εντοπίζεται σε περιφέρειες και να ανάγεται στην αποκλειστική υπευθυνότητα κάθε Περιφερειάρχη. Από την άποψη αυτή, τη γενική καθοδήγηση είχε και έχει η Πολιτική Προστασία. Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεργάστηκε με όλους τους φορείς και καταφέραμε να μειώσουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά. Η πανδημία όμως είναι σε εξέλιξη και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι άρχισαν οι εμβολιασμοί”.

Πρόσφατα οριστήκατε Θεματική Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και επεξεργασίας υποβολής προτάσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας από τη νέα αυτή θέση και πώς μπορείτε να προσφέρετε εποικοδομητικά τις υπηρεσίες σας στην τοπική κοινωνία μέσα από τη θέση αυτή;


“Καταρχάς να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη που, χρόνια τώρα, μού δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη, μού συμπαραστέκεται, με καθοδηγεί και με παροτρύνει στο έργο μου. Οι αρμοδιότητές μου αφορούν αγροτικά-κτηνοτροφικά-αλιευτικά προϊόντα. Στον τομέα μου είναι και η μεταποίηση. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου. Από αυτόν το στόχο, που κατευθύνει και όλη την αναπτυξιακή πολιτική της περιφέρειας, δεν μπορώ να αποκλίνω. Η Ήπειρος παράγει άριστα προϊόντα. Ίσως να έχουν σχέση με την ιδιομορφία του εδάφους, τις όποιες γεωλογικές ιδιαιτερότητες, το υψόμετρο ή τη μοναδικότητα του Αμβρακικού. Το πρόβλημα συνίσταται στην προώθηση αυτών των προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά. Θεωρώ πως πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση και την προβολή των Ηπειρωτικών προϊόντων. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τη συνεχή προσπάθεια και, φυσικά, με Ηπειρώτικο μεράκι, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Σχετικά με την τοπική κοινωνία. Ο νομός Άρτας είναι αγροτικός νομός και στηρίζεται κυρίως στα εσπεριδοειδή. Νομίζω ότι η σωστή προσφορά δεν εξειδικεύεται σε μεμονωμένα και ευκαιριακά μέτρα, αλλά σε μέτρα γενικότερης πολιτικής. Θα ενημερώσουμε την εσωτερική αγορά, αλλά και την διεθνή για την αξία της διατροφής εσπεριδοειδών. Οι αγορές ανοίγουν μόνο, εάν το προϊόν είναι γνωστό. Ακόμη η προώθηση των προϊόντων βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με την ανάπτυξη του τουρισμού. Εγώ πιστεύω πως εδώ, σ’ αυτές τις παραμέτρους βρίσκεται η όποια συμβολή στην τοπική κοινωνία. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με όραμα, προγραμματισμό, ενημέρωση και δουλειά. Μετά θα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα”.

Ποιος στόχος, κρίνετε εσείς, ότι πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό που πρέπει να ικανοποιήσετε στο άμεσο μέλλον;


“Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένας ο στόχος. Οι στόχοι είναι πολλοί και κατατείνουν στην υλοποίηση του μοναδικού σκοπού: Ανάπτυξη της Ηπείρου. Οι αρμοδιότητές μου εντάσσονται στο γενικότερο σύνολο και στον προγραμματισμό της Περιφέρειας. Όλοι, όπως έχω πει είμαστε απλοί εργάτες υλοποίησης του προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου. Αν το όραμα το μετατρέψουμε σε στόχο, ασφαλώς θα σας απαντήσω πως στόχος μου είναι η ανάπτυξη και η προκοπή της Ηπείρου”.

Η Άρτα έχει τη δική της ταυτότητα όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, όμως νιώθετε ότι έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα προς την κατεύθυνση να καταλάβει τη θέση που της αξίζει πανελλαδικά ή τα βήματα που έχουν μέχρι στιγμής γίνει είναι πολύ μικρά χωρίς απτό ουσιαστικό αποτέλεσμα;


“Η Άρτα ασφαλώς έχει εξαιρετικά προϊόντα. Όσες όμως προσπάθειες κι αν γίνουν, όσα θετικά αποτελέσματα και αν έχουμε, πάντοτε θα υπολείπονται αυτά σε σχέση με το ποιοτικό και, πολλές φορές, μοναδικό Αρτινό προϊόν. Αγώνας γίνεται, ο αγώνας συνεχίζεται και η άοκνη προσπάθεια θα φέρει τα «καλά αποτελέσματα». Αναβαθμίδες θέσης ή θέσεων, επιτρέψτε μου να πω, δεν πρέπει να επιδιώκουμε. Να διαβλέπουμε τα περιθώρια βελτίωσης, να τη σχεδιάζουμε και να «παλεύουμε» για την πραγματοποίησή της. Θα έρθει μετά και η θέση. Και θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο”.

Οι Αρτινοί αισθάνονται κάποιες φορές ότι αντιμετωπίζονται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης όσον αφορά πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις για ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή μας. Με κάθε ειλικρίνεια, τί έχετε να δηλώσετε σε όσους λένε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ίσως ευνοεί τους άλλους τρεις νομούς περισσότερο, αφήνοντας τη μικρή Άρτα συχνά παραπονεμένη;


“Είναι ασφαλώς λίγο άδικη η φράση «η Περιφέρεια Ηπείρου ευνοεί τους άλλους τρεις νομούς περισσότερο». Η πολιτική της Περιφέρειας έχει σχέση με την ανάπτυξη της Ηπείρου και φυσικά αυτό υλοποιείται με έργα που αφορούν όλους τους νομούς. Δεν θα ήθελα να μπω σε έναν άχαρο και -το σπουδαιότερο- αναποτελεσματικό αγώνα να απαντώ σε φήμες και σε μια «εσκεμμένη τακτική» περί δήθεν παραμέλησης του νομού από την Περιφέρεια. Δεν είναι άλλωστε του χαρακτήρα μου και νομίζω πως είστε σε θέση και γνωρίζετε καλά πως σήμερα ό,τι γίνεται στο νομό είναι από την Περιφέρεια. Και γίνονται πολλά”.

Χαίρετε ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού από την τοπική κοινωνία. Ποιες αξίες του χαρακτήρα σας, αξίες που αντικατοπτρίζονται και στον τρόπο δράσης σας όσον αφορά τα κοινά, πιστεύετε ότι έχουν κερδίσει τους Αρτινούς που σας προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους;


“Προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους. Τι ωραία και πόσο γλυκά λόγια! Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ όλους τους πατριώτες μου. Ασφαλώς και είναι αμοιβαία τα αισθήματα. Είμαι αυτή που είμαι. Και είμαι αληθινή. Δεν αλλάζει αυτό με τίποτε. Είναι τρόπος ζωής”.

Δυο χρόνια πριν δηλώνατε ότι “η φιλοσοφία σας και η δράση σας κυριαρχείται από τη συλλογικότητα”, μια φράση που υποδηλώνει ότι είστε φορέας που όχι μόνο λαμβάνει υπόψιν τα θέλω των πολλών αλλά και “παίζει ομαδικά” να το πούμε απλά. Ωστόσο, έχουν υπάρξει στιγμές που νιώσατε ότι πρέπει να αναλάβετε τα ηνία μιας υπόθεσης και να τη φέρετε εις πέρας μόνη σας, θέτοντας τη συλλογικότητα σε δεύτερη μοίρα;


“Πολλά αλλάζουν στη ζωή. Αντικειμενικοί και ίσως και υποκειμενικοί λόγοι μπορεί να συμβάλουν στην όποια αλλαγή. Κανόνες και τρόπος ζωής δεν αλλάζουν. Η συλλογικότητα για μένα έχει γίνει βίωμα, «δεύτερη φύση». Τα «ηνία» τα έχω αναλάβει πάμπολλες φορές, αλλά καθοδηγούμενη πάντοτε από τη συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό. Έτσι θα εργαστώ και τώρα με την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για τον κοινό σκοπό, την ανάπτυξη της Ηπείρου”.

Και να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας.


“Να ευχηθώ σε όλους/ες τους συμπολίτες μου Καλή Χρονιά, Υγεία και Ευτυχία. Μακάρι να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πανδημία και να οργανώσουμε τη ζωή μας σε ασφαλείς βάσεις. Και όλα θα πάνε καλά”.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ