Αναρτήθηκε στις:12-01-21 11:10

Χρ. Γκόκας: Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου


Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, σχετικά με την επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου για την πρότασή του για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής, βάσει των θετικών δεικτών που παρουσιάζει η Ήπειρος τις τελευταίες δεκαπέντε (15) ημέρες.

Ο κ. Γκόκας επισημαίνει την ουσιαστική στήριξη του κλάδου των επιχειρήσεων απέναντι στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων επέφερε «καρπούς», καθώς η Ήπειρος ανήκει πλέον στις λίγες «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σχεδόν στο 4%.

Επιπλέον τονίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι εφικτό να επιβιώσουν μετά από τρεις μήνες απαγορευτικού για την Π.Ε. Ιωαννίνων και δύο για τις υπόλοιπες και με μοναδικά τους εφόδια τις λιγοστές χρηματοδοτήσεις με μορφή δανείου, τις αναστολές πληρωμών για κάποιους μήνες και τις μεθόδους click away και click inside, αν τελικά προχωρήσει.

Επίσης αναφέρει την επιτακτική ανάγκη για την άμεση λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, που έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας, εφαρμόζοντας, βέβαια, όλα τα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πολίτες που εισέρχονται στην περιοχή της Ηπείρου.

Παράλληλα, αναφέρει προς τον κ. Υπουργό την απόγνωση, αλλά και την αγανάκτηση των επιχειρηματιών, όπως αυτή φαίνεται και στο Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, το οποίο και επισυνάπτει, και το οποίο αναφέρεται στα αδιέξοδα του εμπορικού κόσμου και στον προγραμματισμό κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τέλος ο κ. Γκόκας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του την πρόταση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής που αργοπεθαίνουν και να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του.

Στο κείμενο της αναφοράς αναφέρονται τα ακόλουθα: «Κύριε υπουργέ, σας καταθέτω την υπ’ αριθμ.: 48/8-1-2021 επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία ήδη σας έχει κοινοποιηθεί, σχετικά με την πρότασή τους για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από τα θετικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό που επικρατούν στη περιοχή το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου στην επιστολή του αναφέρει ότι, με κρατική εντολή χιλιάδες επιχειρήσεις της Π.Ε. Ιωαννίνων έχουν κλείσει από τα μέσα Οκτωβρίου και το Νοέμβριο ακολούθησαν οι επιχειρήσεις των υπολοίπων Π.Ε. στα πλαίσια της γενικής απαγόρευσης στη χώρα με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επιπλέον τονίζει ότι μετά από τρεις μήνες και με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων η Ήπειρος ανήκει, πλέον, στις λίγες «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης και υπάρχει η δυνατότητα για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ακολουθώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τόσο για τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, όσο και για τους πολίτες που εισέρχονται στην περιοχή της Ηπείρου.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις, τις αναστολές πληρωμών για κάποιους μήνες και τις μεθόδους του click away και click inside.

Ήδη κ. Υπουργέ η απόγνωση, αλλά και η αγανάκτηση των επιχειρηματιών φαίνεται και από το Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, το οποίο σας επισυνάπτω, όπου αναφέρεται στα αδιέξοδα του εμπορικού κόσμου και στον προγραμματισμό κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παρακαλείσθε κύριε Υπουργέ να λάβετε υπόψη σας την πρόταση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ