Αναρτήθηκε στις:16-10-20 11:29

Η εθνική Άρτας κεντάει…


Γράφει ο Δημήτρης Χαμπίπης*


Είναι στραβό το κλίμα, το τρώει και ο γάιδαρος. Μπορεί η Άρτα να είναι μια μικρή και ίσως η πλέον ξεχασμένη, παραμελημένη και φτωχοποιημένη γωνιά της πατρίδας μας και από τις φτωχότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποτέ όμως δεν είχε έλλειμμα δημοκρατίας και δημοκρατικής συνείδησης. Αντίθετα γαλουχεί δεκαετίες τώρα στελέχη που κυριαρχούν στην δημόσια διαβούλευση και άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα όπου βρεθούν και όπου σταθούν.

Αυτό βάλθηκαν οι σύγχρονοι πολιτικοί εκπρόσωποι και κυρίως αυτοί της αυτοδιοικητικής νομενκλατούρας να το αναιρέσουν.

Είναι αδιανόητο σε μια κοινωνία καθηλωμένη στον πάτο του βαρελιού να βγαίνει δημόσια ο Δήμαρχος της πόλης εν είδη ποδοσφαιρικού παράγοντα και να παρουσιάζει περιχαρής τα νέα εκ μεταγραφής από άλλες παρατάξεις αστέρια που θα μας σώσουν.

Μια διαδικασία ηθικά και πολιτικά κολάσιμη, κυρίως όμως έκνομη ενέργεια που βαραίνει τον Δήμαρχο γιατί είναι βέβαιο ότι γνωρίζει το νομοθετικό καθεστώς. Γνωρίζει δηλ. ο Δήμαρχος ότι πουθενά ούτε στον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), ούτε στον Ν. 3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης…πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ούτε στον Ν. 4555/2018 «μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης …πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» προβλέπεται διαδικασία μεταπήδησης εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων από μια παράταξη σε άλλη.

Και αυτό για τους ευνόητους λόγους να προφυλαχθεί η αξιοπιστία και η θωράκιση των δημοτικών παρατάξεων ως τα θεμελιώδη κύτταρα της αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4555/2018, πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ο νομοθέτης τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις και θωρακίζει ακόμη περισσότερο την λειτουργική δομή του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνδυασμό και με τους νέους δυσλειτουργικούς συσχετισμούς δυνάμεων που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για άνοιγμα σε συνεργασίες και συναινέσεις αφού η διαδικασία προγραμματικών συγκλίσεων είναι συγκεκριμένη σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 του Ν. 4555/2018.

Η μόνη δυνατότητα που έχουν εκλεγμένοι Δημοτικού Σύμβουλοι να διαχωρίσουν την θέση τους σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010 και με συγκεκριμένη διαδικασία είναι να ανεξαρτητοποιηθούν. Σύμφωνα δε με την παρ. 6 ακόμη και αν το μέλος έχει ανεξαρτητοποιηθεί η διαγράφτηκε από την παράταξη που έχει εκλεγεί απαγορεύεται ρητά να ενταχθεί σε άλλη δημοτική παράταξη.

Είναι πρωτόγνωρη, σοκαριστική και συνάμα αποκρουστική η εικόνα ενός Δημοτικού Συμβουλίου σε προγραμματισμένη συνεδρίαση να έχει τα μισά έδρανα άδεια. Άφησαν τον Δήμαρχο να παίζει σε άδειο γήπεδο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την θεσμική εκτροπή της αυτοδιοικητικής λειτουργίας και όχι μόνο με αφορμή τις νόθες μεταγραφές.

Ο Δήμαρχος με αυτές τις εξεζητημένες & αντιδημοκρατικές κινήσεις θέλει να καλύψει τις αστοχίες των πολιτικών του επιλογών και την καθολική αποτυχία του έργου του. Δείχνει να έχει αφυδατωθεί, να έχει κουραστεί, ίσως και να έχει κορεστεί.

Προσπαθεί τεχνηέντως με όρους ανεδαφικούς και ασύμβατους όπως «εθνική Άρτας» να εκτρέψει κάποια αδέσποτα & απολωλότα πρόβατα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι έξω από το μαντρί καιροφυλακτεί ο λύκος.

Εκμεταλλεύεται και το γεγονός ότι για εξωθεσμικές πρακτικές και αντιλήψεις που την πληγώνουν η δημοκρατία μας είναι μεγαλόψυχη και δεν τιμωρεί τους επιλήσμονες, τα αντρείκελα και τους αποστάτες. Τους αφήνει στην χλεύη και το δημόσιο μαστίγωμα επί προδοσία ενός πολίτη που τους εξουσιοδότησε με την ψήφο του με συγκεκριμένα κριτήρια και κυρίως για κοντινά με την δική του αντίληψη και σκέψη.

Προσπαθεί έτσι να φιλοτεχνήσει μια επίπλαστη εικόνα συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων με αντιθεσμικό τρόπο και κάτω από το τραπέζι.

Πάντα στην δημοκρατία μας υπήρχαν οι πολιτικοί τσαρλατάνοι και οι επιλήσμονες που γοητεύονται από ρόλους, προνόμια και αξιώματα.

Η ιστορία δείχνει ότι αυτοί είναι οι πλέον αδύναμοι, οι ευάλωτοι και οι έσχατοι που προκειμένου να αναρριχηθούν ξεπουλιούνται όσο όσο.

Ο Δήμαρχος εκμαυλίζει συνειδήσεις κάνοντας κατάχρηση εξουσίας. Οι εξωθεσμικές μεταγραφές δεν νομιμοποιούνται πλέον ούτε στο ποδόσφαιρο και δεν νοούνται χωρίς εξωφρενικά ανταλλάγματα.

Όφειλε πριν την επίσημη παρουσίαση των μεταγραφικών αστέρων της «εθνικής Άρτας» να τους νουθετήσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και να βγουν με ανακοινώσεις να αιτιολογήσουν την στάση τους. Για ποιο λόγο δηλ. φεύγουν από το μαντρί και αυτομολούν στου γείτονα.

Η λογοδοσία είναι καθαρά δημοκρατική πράξη και υποχρέωση των δημόσιων προσώπων. Σε κάποιο βαθμό εξαγνίζει για τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις.

Αν και η αποστασία είναι καταδικασμένη στην συνείδηση των δημοκρατικών πολιτικών.

Εδώ η δημοκρατία μας φρικάρει και γυρίζει την πλάτη.

Στιγματίζει τους αποστάτες και τους καθιστά δακτυλοδεικτούμενους εφ' όρου ζωής...

*Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγος
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ