Αναρτήθηκε στις:12-10-20 11:44

«Ξήλωμα» διεθνών δικτύων παραπληροφόρησης


To Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως κατέβασαν έναν αριθμό από δίκτυα παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνταν από πολιτικές και υποστηριζόμενες από κυβερνήσεις ομάδες σε διάφορες χώρες για να παραπλανούν χρήστες στις πλατφόρμες τους.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις οι δύο εταιρείες ανέφεραν πως εντόπισαν και κατέβασαν πάνω από 3.500 λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ψευδείς ταυτότητες και άλλες παραπλανητικές συμπεριφορές για την εξάπλωση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα δίκτυα αυτά στόχευσαν χρήστες σε ένα μεγάλο εύρος χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, όπου αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ξένες κυβερνήσεις επιχειρούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ύστερα από σφοδρές επικρίσεις για αυτό που εξελήφθη ως αποτυχία να παρεμποδιστούν οι ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών του 2016, το Facebook και το Twitter ανακοίνωσαν μια σειρά από αντίστοιχου τύπου επιχειρήσεις στις εβδομάδες εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές για τον εντοπισμό και το «ξήλωμα» εκστρατειών πολιτικής επιρροής που στοχεύουν Αμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίες έχουν αποδοθεί σε ξένες κυβερνήσεις- κυρίως το Ιράν και τη Ρωσία. Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Τα «ξηλώματα» που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη καλύπτουν δίκτυα με διεθνή «εμβέλεια», πέρα από τις εκλογές των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές στόχευαν χρήστες σε τουλάχιστον 16 άλλες χώρες- από το Αζερμπαϊτζάν ως τη Νιγηρία και την Ιαπωνία, ανέφεραν το Facebook και το Twitter.

Το Twitter σημείωσε πως τα πέντε δίκτυα που κατέβασε συνδέονταν ξεχωριστά με οργανώσεις που είχαν σχέσεις με τις κυβερνήσεις του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Κούβας, της Ταϊλάνδης και της Ρωσίας. «Σκοπός μας με αυτές τις αποκαλύψεις είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε το κοινό να κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους κρατικοί δρώντες προσπαθούν να προβούν σε κατάχρηση και να υπονομεύσουν τον ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Το Facebook ανέφερε πως βρήκε 10 δίκτυα, κάποια εκ των οποίων είχε υποδείξει δημόσια στο παρελθόν. Τα δίκτυα συνδέονταν κυρίως με πολιτικές οργανώσεις που στόχευαν κοινά εσωτερικού, όπως αναφέρθηκε- όπως οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, απαγορεύτηκε μια αμερικανική εταιρεία μάρκετινγκ, ονόματι Rally Forge, για την οποία αναφέρθηκε πως είχε συνεργαστεί με τη συντηρητική ακτιβιστική οργάνωση Turning Point USA και ένα αυτοαποκαλούμενο περιβαλλοντικό σώμα ονόματι Inclusive Conservation Group. Λογαριασμοί που ελέγχονταν από το Rally Forge επιχείρησαν να επηρεάσουν δημόσιες συζητήσεις γύρω από γεγονότα ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, πλημμυρίζοντας τα σχόλια με αναρτήσεις από ΜΜΕ, ανέφερε το Facebook. Επίσης, η Washington Post έχει αναφέρει πως η Turning Point USA ήταν υπεύθυνη για μια «spam-like» καμπάνια πολιτικών μηνυμάτων, που έβγαλε 4.500 tweets με όμοιο περιεχόμενο. Το Twitter τότε είχε κατεβάσει 20 λογαριασμούς, και το Facebook είχε πει ότι θα διερευνούσε αυτές τις δραστηριότητες.

Η Turning Point ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί σχετίζονται με μια ξεχωριστή, άλλη οντότητα.


naftemporiki.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    img








img