Αναρτήθηκε στις:21-09-20 15:46

Βήματα πίσω με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό


Γράφει ο Άλκης Παπαχρηστάκης*


Από την αρχή φαινόταν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει προβλήματα και θα διχάσει την αθλητική κοινότητα. Γιατί είναι:

- Ένα νομοσχέδιο "ντροπής" για αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό και για ολόκληρη την κοινωνία.

- Μόνο με κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

- Ένα νομοσχέδιο γεμάτο με φωτογραφικές διατάξεις.

- Ένα νομοσχέδιο γεμάτο με εξυπηρετήσεις ημετέρων.

- Ένα νομοσχέδιο που είχε σχέδιο με υψηλές και δυνατές πλάτες.

- Ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο.

- Ένα νομοσχέδιο μελλοντικής διάλυσης του αθλητισμού.

- Ένα νομοσχέδιο για τοποθέτηση στενού κομματικού μηχανισμού στον αθλητισμό.

- Ένα νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Το κίνημα αλλαγής στάθηκε δυναμικά και με επιχειρήματα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. Αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου ΜΌΝΟ από τη Ν. Δ. ο Τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση.

Η Ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

"ΤΟ ΚΑΤ' ΌΝΟΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ Αυγενάκη ΔΙΧΑΣΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌ".

«Με προπληρωμένα συμβόλαια και με εκτελεστικό βραχίονα τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέλεσε συγκεκριμένους στόχους με την ψήφιση του κατ' όνομα Αθλητικού Νομοσχεδίου.

Ο Υφυπουργός δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και δικών του βουλευτών.

Η αυλαία έπεσε με την τελευταία «φωτογραφία» ιστορικού στελέχους του Αθλητισμού, δύο ώρες πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου, προκαλώντας την αντίδραση όλου του σώματος και θυμηδία.

Το ηλικιακό όριο των 71 ετών κατέβηκε στα 70, η τελευταία εκπυρσοκρότηση εκτέλεσε και το τελευταίο θύμα.

Η όλη διαδικασία θύμιζε «άλλες εποχές», διχάζοντας το Αθλητικό Κίνημα.

Φάνηκε περίτρανα η πραγματική επιβουλή της Κυβέρνησης για τον πελατειακό έλεγχο του Αθλητικού Κινήματος και το πολυδιαφημισμένο κατ' όνομα Αθλητικό Νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, τα δε αποτελέσματα του θα φανούν σύντομα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Ανδρέα Λοβέρδο και Εισηγητή τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, έδωσε σκληρή μάχη για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του Νομοσχεδίου την οποία στήριξαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής.

Μάταια όμως αφού ο Υφυπουργός συνέχισε να περιπαίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο γελοιοποιώντας το Νομοθετικό Έργο.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι καθημερινά παρόν και δίπλα στο Αθλητικό Κίνημα, θα παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες από κοντά και θα παλέψει στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή στην πράξη του Νομοσχεδίου.

Θα στηρίξει τις προσπάθειες επιβίωσης των Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών και των εργαζομένων τους».

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το νέο αυτό αθλητικό νομοσχέδιο το καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση και το μήνυμα που στέλνουν και το οποίο θα είναι μήνυμα διαρκείας, είναι ότι ο αθλητισμός θα βιώσει δύσκολες μέρες, και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Ας δούμε λίγο με αριθμούς την περίφημη πλατφόρμα της Γ. Γ. Α. Με στοιχεία του Υπουργείου μόλις 3245 σωματεία από τα 11000 περίπου έχουν κάνει εγγραφή, αναλυτικά σε ορισμένες ομοσπονδίες: ΕΠΟ (ποδόσφαιρο) 804, Μπάσκετ 380,Βόλεϋ 234, Κολύμβηση 199 Χάντμπολ 57, Στίβος 199 και πάμε πτωτικά στις άλλες Ομοσπονδίες. Και ο λόγος είναι προφανής, από την μία ή μεγάλη γραφειοκρατία και τα έξοδα που πρέπει να κάνουν οι ομάδες για να εγγραφούν, και από την άλλη να υπάρξει έλεγχος για τις εκλογές των Ομοσπονδιών. Αν αυτό δεν είναι διάλυση τι μπορεί να είναι. Αυτό που δεν κατάφερε ο Ορφανός το 2004 το κάνει τώρα το κόμμα της Ν.Δ με άλλον υπουργό και με διαφορετικό τρόπο. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα είμαστε θεατές σ' αυτό το θέατρο της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, θα είμαστε δίπλα στην αθλητική κοινότητα και θα παλέψουμε στην πράξη για την ανατροπή αυτού του Νομοσχεδίου.

*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι αναπληρωτής γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στον Tομέα Αθλητισμού




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img