Αναρτήθηκε στις:17-09-20 15:39

Πλούσιες οι δράσεις του Δήμου Αρταίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου για τις δράσεις που έχουν διοργανώσει για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Αρταίων. Τη συνέντευξη παραχώρησαν από κοινού ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Άρτας, Κώστας Σακκάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας, ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Άρτας, Περικλής Ζώτος, και ο κ. Πλιάκος από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, από το τμήμα της Τροχαίας. Οι παραπάνω φορείς παρουσίασαν το πρόγραμμα και τις καθημερινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το θέμα της «πράσινης μετακίνησης χωρίς ρύπους» που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αρταίων για όλη την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που διαρκεί από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε χαρακτηριστικά «Οι δράσεις μας αυτή την εβδομάδα αφορούν και τα παιδιά, έχουμε οργανώσει μια μεγάλη ποικιλία δράσεων χρησιμοποιώντας και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, αφού σύντομα θα ολοκληρωθεί και ο ποδηλατόδρομος που κατασκευάζουμε στην πόλη μας. Επιπρόσθετα, άλλη μία δράση μας αφορά πρότασή μας προς τους δημότες μας να παρκάρουν την Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα αυτοκίνητά τους στο μεγάλο πάρκινγκ που είναι δίπλα στα γήπεδα του τένις (όπου υπάρχει φύλακας από το Δήμο για τις ημέρες αυτές) και να χρησιμοποιούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ που θα περνούν από το σημείο, όπου δεν θα πληρώνουν εισιτήριο αλλά θα τα χρησιμοποιούν δωρεάν αυτές τις τρεις ημέρες, για να κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης της Άρτας. Μάλιστα, όχι μόνο δεν θα πληρώνουν εισιτήριο αλλά θα παίρνουν κι ένα κουπόνι με έκπτωση για τα καταστήματα εστίασης και καφέ στην Άρτα. Να επισημάνω ότι ήδη έχουμε προνοήσει και ανοίξει νέους χώρους πάρκινγκ σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στο πρόγραμμα «Τρίτσης» θα υποβάλουμε πρόταση που θα έχει σχέση με τα πάρκινγκ και με την ελεγχόμενη στάθμευση μέσα στην πόλη, όπου με ηλεκτρονικούς αισθητήρες θα ειδοποιούνται οι πολίτες αν υπάρχουν κενές θέσεις πάρκινγκ μέσα στο κέντρο της πόλης, ειδάλλως να παρκάρουν πιο μακριά χωρίς να ταλαιπωρούνται περιφερόμενοι στο δρόμο, ενώ με την ελεγχόμενη στάθμευση επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περίπου διακόσιες θέσεις στάθμευσης για όσους δημότες θέλουν να μπουν στο κέντρο και να κάνουν τις δουλειές τους. Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα από τις 6-9 μμ θα κλείσουμε τις οδούς Μακρυγιάννη, Φιλελλήνων και Αγίας Σοφίας για να μπορέσουμε εκεί να κάνουμε κάποιες δράσεις, ώστε να κινητοποιήσουμε τους δημότες να ευαισθητοποιηθούν με στόχο κάποια στιγμή αυτές οι οδοί να γίνουν πεζόδρομοι ή δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να ενισχυθεί και ο εμπορικός κόσμος της Άρτας. Μπαζάρ με ποδήλατα και ηλεκτροκίνητα σκούτερ θα πραγματοποιηθεί επίσης την Τρίτη, ενώ ποδηλατοβόλτα με τα ποδήλατα θα λάβει χώρα τη Δευτέρα το απόγευμα στο νέο ποδηλατόδρομο που κατασκευάζει στο Τρίγωνο ο Δήμος Αρταίων».

Το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας θα συμβάλει με τα μικρά λεωφορεία που θα μεταφέρουν δωρεάν τους πολίτες από το πάρκινγκ δίπλα στα γήπεδα του τένις μέσα στο κέντρο της Άρτας, με συχνά δρομολόγια ένα ανά τέταρτο, ενώ το τμήμα Τροχαίας Άρτας θα στείλει στα σχολεία άτομα από την Υπηρεσία ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα πραγματοποιείται δωρεάν τεχνικός έλεγχος στα ποδήλατα σε συνεργασία με τα καταστήματα ποδηλάτων στην Άρτα και ενημέρωση για τους κινδύνους που κρύβουν οι δρόμοι όταν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας, επεσήμανε ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξει η νοοτροπία του να κινούμαστε μόνο με το αυτοκίνητο και πρέπει να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ή να κινούμαστε με τα πόδια όταν είναι εφικτό. Ο Σύλλογος Εστίασης στηρίζει τις πρωτοπόρες ιδέες σε ό,τι έχει να κάνει με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και εβδομήντα καταστήματα της εστίασης στην Άρτα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δράσεων του Δήμου Αρταίων προσφέροντας έκπτωση 10% στους πολίτες που θα κινηθούν με τα μικρά λεωφορεία από το πάρκινγκ μέσα στο κέντρο της πόλης για να πιουν τον καφέ τους ή να απολαύσουν το φαγητό τους στα καταστήματα εστίασης της Άρτας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ