Αναρτήθηκε στις:03-09-20 10:02

Μια ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη…


Γράφει ο Δημήτρης Χαμπίπης*


Έκλεισε προ πολλού και με εκκωφαντικό τρόπο η αμφιλεγόμενη περίοδος της μεταπολίτευσης. Όλα πλέον τίθενται επί τάπητος και από μηδενική βάση.

Η χώρα πολλάκις βρέθηκε στο χείλος της απόλυτης κατάρρευσης και μετά τα καταστροφικά μνημόνια απεγνωσμένα αναζητά τρόπους να σταθεί όρθια με αυτονομία, ανεξαρτησία και ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η οικονομία σε διαρκή περιδίνηση και σε μια εναγώνια προσπάθεια να διαχειριστεί με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο το δυσθεόρατο δημόσιο χρέος που όπως διαφαίνεται θα χρειαστεί μακροχρόνια προσπάθεια και ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για να ορθοποδήσει ξανά.

Μια προσπάθεια που επιδεινώνεται με τις καταλυτικές συνέπειες της επελαύνουσας πανδημίας.

Η κοινωνία των πολιτών σφαδάζει πληγωμένη στην γωνία πληρώνοντας υπερβολικά και άδικα για όλα όσα έπραξε η δεν έπραξε το πολιτικό σύστημα.

Η πολιτική σε πλήρη απαξίωση οφείλει να αξιολογήσει τα λάθη, να αναλάβει τις ευθύνες και να εκσυγχρονισθεί. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά είναι και αυτή που θα δώσει την λύση. Διαφορετικά και αν δεν καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της οι ακραίοι καιροφυλαχτούν.

Το ζητούμενο στην νέα εποχή είναι η κατεύθυνση που θα χαραχτεί και στην οποία θα οδηγηθεί η κοινωνία των πολιτών.

Θα κυριαρχήσει η διαφαινόμενη συντηρητικοποίηση με την επιβολή της οικονομικής ελίτ επί της πολιτικής και την επικυριαρχία της ζούγκλας της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς;

Η τελικά η ίδια η κοινωνία θα αντιδράσει και θα απαιτήσει αλλαγή πορείας και προοδευτικές κατευθύνσεις και την επαναδημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους;

Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες συνύπαρξης, συνεργασιών, συγκλίσεων και συμπόρευσης.

Οφείλουν να εξεύρουν ιδεολογικές κατευθύνσεις και αναφορές, κοινά αποδεκτές με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τις αναγκαίες προσαρμογές και τα σύγχρονα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχουν να τις εφεύρουν.

Ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις και αναφορές που θα αποκαταστήσουν τις διαρρηγμένες σχέσεις με τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ακόμη και των ανέργων που διαχρονικά στήριξαν την δημοκρατική παράταξη και σήμερα γυρίζουν την πλάτη.

Ένας ιδεολογικός μπούσουλας που μπορεί να αποτελέσει άρρηκτο συνεκτικό ιστό και να προσδώσει προοπτική και ελπίδα στην Ελληνική κοινωνία είναι η διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη που αυτές τις μέρες όλος ο δημοκρατικός κόσμος αναπολεί και τιμάει.

Ένα κείμενο ιδεών, αρχών και αξιών στο οποίο ορκίστηκαν το 1974 πίστη και αφοσίωση εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίοι ανά την Ελλάδα, συμπορεύτηκαν με ενότητα και συλλογική δράση και είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Οι θεμελιώδεις αρχές της ιστορικής διακήρυξης για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση, ισοτιμία, ισονομία, ισοπολιτεία, ισηγορία και ανθρωποκεντρικές κοινωνικές πολιτικές αποτέλεσαν διαχρονικά ένα συμβόλαιο τιμής με τον λαό που πολλοί και κυρίως παρόντος του αείμνηστου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου τιμήσαμε και υπηρετήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Αν και υπήρξαν είναι αλήθεια και πολλοί που δεν το διάβασαν καλά, η το ξέχασαν στην πορεία και αποδείχτηκαν επιλήσμονες εξακολουθεί να αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο προβληματισμού και συγκρότησης πολιτικών που μπορούν να εγγυηθούν την προοδευτική διακυβέρνηση και την επαναφορά στην κανονικότητα μέσα από διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατικού προγραμματισμού.

Ανεξάρτητα από ποια οπτική γωνία βλέπουμε την φιέστα που οργανώνουν όσοι απέμειναν, οι περισσότεροι από τους οποίους αποδείχτηκαν επίορκοι έχουμε κλεισμένη βαθιά στην ψυχή μας αυτή την αφετηρία.

Ήμαστε όλοι κάπου εκεί έστω και νοερά, με πόνο ψυχής ευελπιστώντας και προσδοκώντας ότι η ιστορική διακήρυξη πέρα από μικροψυχίες, ιδεαλισμούς και μικρομεγαλισμούς θα ξαναέρθει στο προσκήνιο και θα αποτελέσει το ευαγγέλιο και τον ακρογωνιαίο λίθο για την επανένωση και ενωτική δράση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και καλά θα κάνουν να την υιοθετήσουν όλοι.

Οι αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, του αλτρουϊσμού, της αλληλοβοήθειας και του ανθρωπισμού είναι βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένες στις ψυχές των ανθρώπων.

Οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Όσο τις χτυπάς ποιο βαθιά μπήγονται.

*Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγοςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ