Αναρτήθηκε στις:13-08-20 12:54

Χρ. Γκόκας: Άμεσες ενέργειες και μέτρα για τους πληγέντες στην Εύβοια


Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις άμεσες ενέργειες και τα μέτρα τα οποία είναι επιφορτισμένοι άμεσα να λάβουν ανά τομέα αρμοδιότητάς τους, για την αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων πολιτών από την καταστροφική πλημμύρα στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής κατά την επίσκεψη του στην Εύβοια, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστική, αφού, εκτός από τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμοδίων για την προστασία και ενώ είμαστε στο τρίτο εικοσιτετράωρο μετά την καταστροφή οι πολίτες ουσιαστικά παλεύουν μόνοι τους με τη λάσπη, χωρίς την αναμενόμενη στήριξη από την περιφέρεια και το κράτος.

Επιπλέον, τονίζουν ότι ένα χρόνο από τις περσινές φωτιές που κατέκαψαν 25.000 στρέμματα δάσους, το κράτος και η περιφέρεια δεν έκαναν το παραμικρό αντιπλημμυρικό έργο και επισημαίνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί από την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση των λειτουργιών και την ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και να παρουσιάσουν το ακριβές αντιπλημμυρικό σχέδιο για την περιοχή, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του για να μη θρηνήσουμε εκ νέου θύματα από πλημμύρα.

Τέλος,υπογραμμίζουν ότι η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες τις ενέργειες για απόδοση ευθυνών, λαθών και παραλείψεων και αποκατάσταση των ζημιών κηρύσσοντας τις περιοχές αυτές ως πληττόμενες, να διαθέσει όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και κυρίως έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών, να προωθηθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις επιχειρήσεις και να καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση τους, όπως επίσης να προβεί ο ΕΛΓΑ στην άμεση καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, και ακολούθως στην άμεση προώθηση της καταβολής αποζημιώσεων.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής: «Όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κατά την επίσκεψη του στην Εύβοια η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστική. Εκτός από τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμοδίων για την προστασία και ενώ είμαστε στο τρίτο εικοσιτετράωρο μετά την καταστροφή οι πολίτες ουσιαστικά παλεύουν μόνοι τους με τη λάσπη, χωρίς την αναμενόμενη στήριξη από την περιφέρεια και το κράτος. Με λιγοστά μέσα οι δήμοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των λειτουργιών. Ένα χρόνο από τις περσινές φωτιές που κατέκαψαν 25.000 στρέμματα δάσους το κράτος και η περιφέρεια δεν έκαναν το παραμικρό αντιπλημμυρικό έργο. Ούτε τις στοιχειώδεις δασικές κορμοδεσιές αλλά με τους κομμένους κορμούς διάσπαρτους να προκαλούν έμφραγμα στις γέφυρες και με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να ξεχειλίσει ο ποταμός, να γκρεμιστεί μία γέφυρα και τα Ψαχνά να βουλιάξουν κάτω από τόνους λάσπης.

Τούτη την ώρα δεν αρκεί ούτε η συμπόνια, ούτε η συμπαράσταση προς τα θύματα. Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί από την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση των λειτουργιών και την ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και να παρουσιάσουν το ακριβές αντιπλημμυρικό σχέδιο για την περιοχή και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του για να μη θρηνήσουμε εκ νέου θύματα από πλημμύρα.

Άμεσα η κυβέρνηση οφείλει:

Να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες για ολιγωρίες, παραλείψεις και λάθος επιλογές των υπευθύνων της πολιτικής προστασίας

Να διαθέσει όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και κυρίως έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους για την αποκατάσταση ύδρευσης, οδικής πρόσβασης και κάθε λειτουργίας που διακόπηκε ή διαταράχθηκε από τις καταστροφές.

Να οριοθετήσει και να κηρύξει άμεσα τις πληττόμενες περιοχές ώστε να ανασταλούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των πολιτών αλλά και να μεταφερθούν οι προθεσμίες για κάθε κρίσιμο θέμα όπως η προστασία της πρώτη κατοικίας και τα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Να καταγραφούν άμεσα οι πληγείσες κατοικίες και να καταβληθούν με το απλοποιημένο σύστημα τόσο η εφάπαξ άμεση βοήθεια των 2000 € και των 586€ αλλά και η αποζημίωση για την αποκατάσταση της οικοσκευής από το Υπουργείο Εργασίας.

Να προωθηθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις επιχειρήσεις και να καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση τους

Να παραγγείλει στον ΕΛΓΑ την άμεση καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και την άμεση προώθηση της καταβολής αποζημιώσεων

Να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων

Για όλα τα παραπάνω ερωτάστε κκ Υπουργοί

1. Τι θα πράξετε για να υλοποιήσετε άμεσα την παραπάνω δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων;

2. Έχετε προχωρήσει στις διαδικασίες των απαιτούμενων ερευνών για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών και αν ναι σε ποιες διαδικασίες;».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ