Αναρτήθηκε στις:27-02-20 18:40

Ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική η ημερίδα Διαβούλευσης για την νέα ΚΑΠ


Κωνσταντίνος Μπαγινέτας «Η επιτυχία στον αγροτικό τομέα είναι εφικτή!»


Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική Ημερίδα Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα. Δυστυχώς, το παρών δεν κατάφερε να δώσει – όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά- ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, εκπρόσωποι όμορων δήμων, επιχειρηματίες, αγρότες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Μπαγινέτας, όσον αφορά το λόγο παρουσίας του στην Άρτα, δήλωσε τα εξής «Βρισκόμαστε σήμερα στην Άρτα στα πλαίσια μιας ευρείας διαβούλευσης που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ήδη κάνει δέκα αντίστοιχες ημερίδες σε διαφορετικούς νομούς στην Ελλάδα και ο στόχος μας είναι να επισκεφτούμε όσες περισσότερες περιφέρειες, όσους περισσότερους Νομούς μπορούμε. Έχουμε ένα πλάνο για το πρώτο εξάμηνο του 2020, σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τις βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως έχουν παρουσιαστεί από το σχέδιο κανονισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κάνουμε δηλαδή έναν ανοιχτό διάλογο με αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, αλιείς και γενικότερα με όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα για να τους παρουσιάσουμε τις αλλαγές, αλλά και για να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους. Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλες τις προτάσεις καταγεγραμμένες, τα ερωτήματά τους αλλά και τους προβληματισμούς τους, ώστε να ληφθούν όλα τα παραπάνω υπόψη στο σχεδιασμό και τη συγγραφή του στρατηγικού μας πλάνου, το οποίο θα είναι το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην ΕΕ προς έγκριση για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Και συνέχισε «Στις αντίστοιχες ημερίδες που πραγματοποιήσαμε σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, τα μηνύματα που εισπράξαμε ήταν μηνύματα προβληματισμού. Ο αγροτικός μας κόσμος δεν είναι πολύ ενημερωμένος, υπάρχει έλλειψη στο θέμα πληροφόρησης και ενημέρωσης και προσπαθούμε μέσα από τις συγκεκριμένες ημερίδες να καλύψουμε και αυτό το θέμα, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση. Ωστόσο, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να δραστηριοποιηθούν περισσότερο, όπως επίσης και οι φορείς τους, τα συλλογικά τους σχήματα και οι συνεταιρισμοί τους. Οι συνεταιρισμοί πέραν από ό,τι άλλο κάνουν θα πρέπει να αναλάβουν κι έναν επιπλέον ρόλο: αυτόν της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της κινητοποίησης των αγροτών μας».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Μπαγινέτας μας ενημέρωσε για τις τιτάνιες προσπάθειες που γίνονται από πλυράς κυβέρνησης για να υπάρξουν θετικότερα αποτελέσματα «Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ, με αποτέλεσμα τα χρήματα που θα δοθούν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι από την ΕΕ μειωμένα σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, βέβαια στην πρόσφατη επίσκεψη που είχαμε στις Βρυξέλλες με την παρουσία του πρωθυπουργού, έγιναν κάποιες επαφές και συνεργασίες με μεγάλα κράτη μέλη που πιέζουν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, οπότε είναι θετικό στοιχείο ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ».

Κλείνοντας, ένα αισιόδοξο μήνυμα επιτυχίας στέλνει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, προς τους Αρτινούς παραγωγούς «Έχω επισκεφτεί πολλές περιφέρειες της Ελλάδας και έχω δει αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είναι πολύ επιτυχημένες και δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στον αγροτικό κόσμο ότι ναι, η επιτυχία στον αγροτικό τομέα είναι εφικτή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Άρτα. Και στην περιοχή σας έχω επισκεφτεί παραγωγούς που ασχολούνται με τα τοπικά προϊόντα, πιστεύω ότι και εδώ υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα και ευκαιρία για επιτυχία, απλώς θα πρέπει να υπάρχουν συνειδητοποιημένοι αγρότες, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται και να χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τις δράσεις και τα προγράμματα για το σκοπό που υπάρχουν, δηλαδή προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι και ποιοτικά και ανταγωνιστικά!».

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ