Αναρτήθηκε στις:24-02-20 16:14

Το Διάζωμα «πηγαίνει» τα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης στο Μέγαρο Μουσικής


Μια πολύ ενδιαφέρουσα «σπονδυλωτή» εκδήλωση θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη 12 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ από το Megaron Plus και το Σωματείο Διάζωμα. Η βραδιά εντάσσεται στις εκδηλώσεις του "Διαζώματος" στο πλαίσιο του έτους των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου 2020 και περιλαμβάνει ομιλίες για τα Θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης καθώς και παρουσίαση μουσικού δρώμενου με τίτλο "Η Ήπειρος των «ρεμπετών»: Μπαντίδοι και καραμπέρηδες», την επιμέλεια του οποίου έχει ο Δημήτρης Μυστακίδης, μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα αρχίσει με την ομιλία «Tα έργα ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης και του θεάτρου Κασσώπης» της Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και θα συνεχιστεί με την εισήγηση «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης/φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου» του Ευάγγελου Παυλίδη, υπεύθυνου έργου και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης.

Ο επίλογος της βραδιάς ανήκει στην αρχαιολόγο Δήμητρα Δρόσου και στον αρχιτέκτονα Αχιλλέα Τρανουλίδη, υπεύθυνους του έργου αρχαίου θεάτρου Κασσώπης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το θέμα «Αποκατάσταση–ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης / φάση Α΄: Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου–οι εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου».

Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος ο οποίος έχει και το συντονισμό της εκδήλωσης. Η είσοδος στη διάλεξη και στο μουσικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.). Να θυμίσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου και συγκεκριμένα για την Πρέβεζα στα Θέατρα Νικόπολης και Κασσώπης εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης. Η υλοποίησή τους γίνεται με βάση μελέτες που έχουν παραχωρηθεί στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο Διάζωμα και εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχουν σχεδόν πλήρως ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασκαφής και αποκάλυψης των μνημείων, ενώ συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής τους, με τελικό στόχο την απόδοση των δύο μνημείων στο κοινό.

Η τρίτη και τελευταία διάλεξη του κύκλου Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου (αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας και Γιτάνων).

Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ