Αναρτήθηκε στις:11-12-19 15:38

Στάθης Γιαννούλης: Πρόκληση η θέση Γενικού Γραμματέα ΕΔΣΝΑ


Συνέντευξη στο maxitisartas.gr


Συναντήσαμε τον Στάθη Γιαννούλη, πλέον Γενικό Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ με σκοπό να τον ρωτήσουμε για το νέο του ρόλο. Πάντα καλοπροαίρετος και σίγουρος για τον εαυτό του, μας παραχώρησε μια συνέντευξη την οποία και παραθέτουμε παρακάτω. Με την αφορμή αυτή να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Άλλος ένας Αρτινός ο οποίος δραστηριοποιείται σε υψηλό επίπεδο.


Από το Δήμο Νικολάου Σκουφά Γενικός Γραμματέας στον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής). Πώς θα σας βοηθήσει η εμπειρία σας στο νέο σας ρόλο;


Δεν μου άρεσαν και δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, ούτε οι δημοτικές μεγαλοστομίες και οι φλυαρίες. Ό,τι έλεγα, το έλεγα με τις πράξεις και τα έργα μου. Το έλεγα με την κατασκευή εκατοντάδων έργων και δικτύων. Με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, η οποία ενίσχυσε και βοήθησε σημαντικά και διαχρονικά χιλιάδες ανθρώπους που ανήκαν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, στη μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας. Με τις περιφερειακές δε πρωτοβουλίες μου στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, κατορθώσαμε στην Ήπειρο από ουραγοί να γίνουμε πρότυπο, σύμφωνα με τα λόγια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για όλη την Ελλάδα.

Η βαθιά μου πίστη στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα και η εντιμότητα που με χαρακτήριζαν, μου έδωσαν τη δυνατότητα να ενώσω τους δημότες απέναντι στα προβλήματα. Η ζωή μου ταυτίστηκε με τα χωριά μας, το Δήμο μου, που για μένα έγινε το σπίτι μου και οι στενοί συνεργάτες μου, η δεύτερη οικογένειά μου. Η φήμη του δήμου μας ταξίδεψε σε ολόκληρη τη χώρα και το όνομά του έγινε συνώνυμο καλής διαχείρισης και πρακτικής με εντάξεις πολλών έργων με κοινοτική χρηματοδότηση. Και οι δημότες ανταπέδιδαν την αγάπη και το ενδιαφέρον μου γι’ αυτούς, ανανεώνοντας τη θητεία μου, καθώς συγκέντρωνα τη γενική αποδοχή, ανεξάρτητα από κόμματα και μηχανισμούς.

Παρέλαβα ένα χωριό χωρίς απορριμματοφόρα και κάδους απορριμμάτων και έπρεπε να δημιουργήσω υποδομές για να αποκτήσουν οι πολίτες τα στοιχειώδη: δρόμους, νερό, καθαριότητα, σχολεία, εξυπηρέτηση δημοτών... Συνέχισα όμως και με την επόμενη γενιά των μεγάλων έργων όπως σύγχρονους δρόμους, λιμάνια, αποχετεύσεις, βιολογικούς, συνεδριακά κέντρα, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάντα με την καθημερινή αγωνία και διαρκή επίβλεψη για να μην αφήσω χρέη, πράγμα που κατάφερα.

Παρέδωσα ένα Δήμο με όλες τις υπηρεσίες και τις απαραίτητες υποδομές. Ένα Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό.

Όλα αυτά και το καθένα ξεχωριστά αποτελούν εμπειρίες και εφόδια μιας ζωής που θα με βοηθήσουν σίγουρα να ανταπεξέλθω στο νέο μου ρόλο και στο δύσκολο αντικείμενο της Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής.

Πρόκειται για μια θέση ιδιαίτερης κρισιμότητας αν αναλογιστούμε το μέγεθος της Περιφέρειας και τον πληθυσμό της. Είναι μια πρόκληση για εσάς και τι χρειάζεται για να κατορθώσετε να επιτύχετε στο έργο σας;


Η Γενική Γραμματεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που πριν λίγους μήνες ανέλαβα, αποτελεί για μένα πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έγινε στην Άρτα και αργότερα στην Ήπειρο ώστε να μιλάμε σήμερα για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής συστάθηκε με την με αρ.52546/16-12-2011 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 211 του Ν. 3852/2010 Καλλικράτης περί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Αττικής.

Αποτελεί καθολικό διάδοχο της προγενέστερης μορφής του Συνδέσμου, του ΕΣΔΚΝΑ. Η ουσιώδης τροποποίηση που υπήρξε στη σύστασή του, ήταν η μετατροπή σε διαβαθμιδικό, εκπροσωπούνται δηλαδή πλέον σε αυτόν και ο α' και ο β' βαθμός αυτοδιοίκησης. Η συνύπαρξη αυτή αποτυπώνεται στη σύνθεση των συλλογικών του οργάνων, του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, η μεταφόρτωση, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφισταμένων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Η μακροχρόνια ενασχόλησή μου με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και η εμπειρία που απέκτησα, αποτελούν για μένα ισχυρά όπλα ώστε να φέρω εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και να δικαιώσω αυτούς που με εμπιστεύτηκαν.

Μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών όπου δεν εκλεγήκατε παρ' όλη τη μεγάλη στήριξη του κόσμου, η ανάθεση του Γ.Γ. είναι μια προσωπική δικαίωση για εσάς και ενδεχομένως μια πρόβα τζενεράλε για το τι έπεται στο μέλλον; Πιο συγκεκριμένα, θα διεκδικήσετε υποψηφιότητα Βουλευτού στις επόμενες εκλογές;


Η συμμετοχή μου στις βουλευτικές εκλογές ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Μια διαδρομή σύντομη μέσα από τα χωριά της Άρτας όπου συνάντησα αγνούς ανθρώπους με καθαρή ματιά.

Συνάντησα νέους, ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, ηλικιωμένους, αγρότες και κτηνοτρόφους, επαγγελματίες που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

Ήταν για μένα κάτι διαφορετικό με τα θετικά και τα αρνητικά, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους.

Ευχαριστημένος από τους απλούς ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Απογοητευμένος από κάποια ΜΜΕ, συκοφαντήθηκα όσο ποτέ άλλοτε κάποιος υποψήφιος και συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από άλλο φυσικά πόστο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και μέσα από την εφημερίδα σας από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους συνέβαλαν ενεργά στην παρουσία μου κατά την προεκλογική περίοδο. Ξεκινώντας από την οικογένειά μου, τις κόρες μου και τη σύζυγό μου καθώς και όλους όσους στήριξαν την υποψηφιότητά μου.

Να συγχαρώ τον Βουλευτή Άρτας για την επανεκλογή του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του και όλοι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην κανονικότητα.

Είναι αλήθεια και χαίρομαι γι' αυτό, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως Αυτοδιοικητικοί, μέρα με τη μέρα, αναγνωρίζουν, ότι η μακρόχρονη πορεία μου στον χώρο της Τ.Α., ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας επιτυχημένη και ότι στα χρόνια αυτά αποδείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τα κοινά και τους ανθρώπους που υπηρετήσαμε.


Χαίρομαι ιδιαίτερα και αποτελεί τιμή για μένα, ως δικαίωση των προσπαθειών μου και επιβράβευση της πορείας μου, η πρόταση του κ. Πατούλη να αναλάβω το δύσκολο έργο της Γενικής Γραμματείας, ενός φορέα ο οποίος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διαχείριση των Απορριμμάτων στο Νομό Αττικής. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και θα προσπαθήσω να δικαιώσω με αποτελέσματα την επιλογή του.

Ήταν μια συνειδητή απόφαση που συνδέεται με τις μέχρι χθες ενασχολήσεις μου, της μακρόχρονης αυτοδιοικητικής μου πορείας.

Η Άρτα είναι πάντα ο τόπος μου, είμαι ταυτισμένος μαζί της και τα μεγάλα προβλήματά της. Δεν είναι για έμενα μόνο πολιτική προτεραιότητα, αλλά προσωπική υπόθεση.

Η ευθύνη μου απέναντι στον τόπο μου, επιβάλλει να αναδεικνύω τα μεγάλα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Να επισημαίνω τα προβλήματα και τους κινδύνους και δε θα πάψω να κάνω ό,τι μπορώ από οποιαδήποτε θέση και αν βρεθώ.

Η πολιτική μου παρουσία ταυτίζεται άλλωστε με αγώνες για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της, από το 2002 μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι, ότι όταν με χρειαστεί, θα με βρει εύκολα.

Η ανάθεση αυτή είναι μια τιμή για την πόλη της Άρτας. Τι μήνυμα στέλνετε στους συμπολίτες μας;


Οι εμπειρίες μου από τις θέσεις ευθύνης που έχω αναλάβει για την επίλυση απλών αλλά και πολύπλοκων προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, μπορούν να φανούν χρήσιμες για τον τόπο μας.

Αποδέχθηκα με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή καθώς αποτελούσε για μένα την καλύτερη επιβράβευση και αναγνώριση της προσφοράς μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά παράλληλα, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο στοίχημα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και να δικαιώσω τον Πρόεδρο κ. Πατούλη για την εμπιστοσύνη του.

Μία πρόταση, που ναι μεν βάζει τέλος σε μία μακρά και ενδιαφέρουσα περίοδο, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει νέους ορίζοντες πιο ελπιδοφόρους αλλά και πιο αποτελεσματικούς για το μέλλον.

Μία πρόταση που μου δίνει τη δυνατότητα να υπερβώ τα στενά τοπικιστικά όρια του δήμου μου και με βασικά εφόδια την τεράστια εμπειρία μου στην Τ.Α. και τις σχέσεις τιμής και εμπιστοσύνης που έχω αναπτύξει τα χρόνια αυτά με τους πολίτες και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να παλέψω από ένα άλλο μετερίζι, για ένα καλύτερο αύριο.

Αποφάσισα να διαβώ τον δύσκολο δρόμο. Δέχτηκα την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη και στρατεύθηκα στη μάχη επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν από την απραξία της τελευταίας πενταετίας, γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι μπορώ να προσφέρω πιο πολλές και πιο σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο μου και τους ανθρώπους του.

Τέλος υπάρχει μια εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας. Είναι η θέση μια απαρχή για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα που θα δούμε από τον Στάθη Γιαννούλη;


Ευχαριστώ ειλικρινά για την εκτίμηση όλων αυτών των ανθρώπων που πίστεψαν σε μένα και την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να έχουν στο πρόσωπό μου.

Πάλεψα και αγωνίστηκα για την Άρτα που αγαπώ με πολιτικό ήθος και συνείδηση.

Ο αγώνας αυτός, ήταν και είναι ένα ταξίδι όμορφο και απαιτητικό και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, είμαι ευγνώμων που ο κόσμος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με αγκάλιασε και με στήριξε.

Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι από το Κομπότι που αγαπώ και έχω καταγωγή, έχτισα αληθινές σχέσεις και ενδιαφέρθηκα για τους συνανθρώπους κοιτώντας τους στα μάτια με ειλικρίνεια, σύνεση και σεβασμό.

Επιπλέον συνετέλεσα με τον συνεχή αγώνα, ώστε ο Δήμος μου και η Άρτα μας να πορεύονται μπροστά.

Έφτασα στην Αθήνα και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για την εμπιστοσύνη να αναλάβω μια τόσο υπεύθυνη θέση και την ευκαιρία να είμαι δίπλα του στη μάχη για μια σωστή Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε ως αδιανόητο να μην έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

«Είναι αδιανόητο η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, να διαχειρίζεται με τόσο παρωχημένο και επιβλαβή τρόπο τα απορρίμματά της. Είναι αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει ήδη υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων που παράγει. Είναι ντροπή να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας».

Έχω πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων μου και μέχρι που μπορώ να φτάσω. Θα παλέψω δίπλα στον Περιφερειάρχη, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και αυτό θα επιτευχθεί με υπευθυνότητα, ειλικρινή συνεργασία, σχέδιο και συνέπεια. «Χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή δουλειά».

Ποτέ δεν ονειρεύτηκα πράγματα πολύ μεγαλύτερα από εμένα. Ούτε σκέφτομαι τη δόξα, ούτε με απασχολεί. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγω το τι θα κάνω έχοντας στο μυαλό μου δεύτερες σκέψεις και όσες φορές το επιχείρησα, έπεσα έξω. Αυτό που προέχει είναι να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής.

Ευχαριστώ πολύ.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ